Tanca
Cultura i Festes 6 d’abril de 2021

Esparreguera programa una desena d’activitats literàries i culturals per Sant Jordi

Aquest any hi haurà, com a novetat, dues propostes d’arts escèniques, una de poesia i música i una altra de teatre per a públic familiar. A més, del 15 al 25 d’abril es faran trobades amb autors i autores locals, presentacions de llibres, hores del conte, tallers i també tindrà lloc el lliurament de premis dels Jocs Florals i del Certamen Literari Infantil i Juvenil de Sant Jordi

Aquest any la Diada de Sant Jordi arriba a Esparreguera carregada d’activitats literàries i culturals que s’han adaptat a la situació d’emergència sanitària per poder oferir propostes adreçades a tots els públics. Del 15 al 25 d’abril, la Biblioteca Municipal L’Ateneu, Can Pasqual i la plaça del Centre acolliran una desena d’actes, des de presentacions literàries i trobades amb autors i autores locals, a hores del conte per a infants i per a adults, tallers creatius, representacions de teatre familiar i espectacles musico-poètics. El 23 d’abril també tindrà lloc el lliurament de premis dels Jocs Florals i del Certamen Literari Infantil i Juvenil de Sant Jordi, hi haurà parades de roses i llibres repartides per diferents indrets de la vila per a evitar aglomeracions i Ràdio Esparreguera sortirà al carrer per a emetre una programació especial en motiu de la Diada. Totes les activitats programades són gratuïtes, però per a garantir que es compleixen les mesures de seguretat algunes tenen l’aforament limitat i necessiten reserva prèvia, que es pot fer a partir d’avui a través de la web municipal.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha subratllat que “en la programació de Sant Jordi d’enguany hi destaquen dues noves propostes d’arts escèniques, una orientada al públic familiar –que sabem que desperta molt d’interès i demanda entre la ciutadania-, i una altra de poesia i música oberta a tots els públics”. Es tracta de l’espectacle Teatre Arrossegat de Catalunya que la companyia Teatre Nu portarà dissabte 24 d’abril a la plaça del Centre, on desplegarà el seu escenari per oferir un teatre popular, que s’inspira en l’art i l’ofici dels còmics ambulants. L’espectacle comptarà amb dues funcions, una a les 11 del matí i l’altra a les 12.30 del migdia i per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia. La segona proposta és l’espectacle musico-poètic Amics, amb Dafnis Balduz i Carla Barroso, que comparteixen amb el públic cançons i poemes que els uneixen, des de Ramon Llull i Tracy Chapman a Rocío Jurado i Federico García Lorca, i que també tenen el poder d’unir diverses generacions. L’espectacle comptarà amb dues funcions, diumenge 25 d’abril a les 6 de la tarda al pati de Can Pasqual i també caldrà fer reserva prèvia. Per Jurado “amb aquestes propostes es dona continuïtat al calendari d’arts escèniques de la vila, que després de la programació de Nadal i Festa Major d’Hivern aconsegueix estendre’s a tots els cicles festius de la vila”.

La programació de Sant Jordi però, començarà dijous 15 d’abril amb la presentació d’El Balneari, el nou llibre dels esparreguerins Manel Ruiz Luis i Lluïsa Sallent Asensio, una novel·la d’intriga, assassinats i misteris que té com a escenari el balneari de La Puda i que continua la història de Dins les pedres, novel·la que Ruiz va publicar al 2018. L’acte tindrà lloc a les 7 de la tarda a la sala d’actes de Can Pasqual i per assistir-hi caldrà fer reserva prèvia a través de la pàgina web de l’Ajuntament o per whatsapp al telèfon 667 933 795. El dijous 22 d’abril a les 8.30 del vespre la Biblioteca Municipal L’Ateneu organitza una taula rodona amb autors i autores locals moderat per la periodista esparreguerina Carme Parras, que comptarà amb la participació de Gerard Bidegain, Joan Cifuentes, Jordi Gobern, Josep Grau, Laura Guevara, Joana Llordella, Lyona, Imma Mestre, Isidre Monés i Lídia Quevedo. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia a la biblioteca o trucant al telèfon 93 777 13 39.

La majoria de les activitats culturals programades en motiu de Sant Jordi es concentren el mateix divendres 23 d’abril a la Biblioteca Municipal L’Ateneu. Així, a les 5.30 de la tarda, els més petits podran gaudir de l’Hora del Conte de la mà de Sandra Rossi amb Contes que fan plorar de riure. A les 6.30 de la tarda, la Biblioteca ha programat un taller creatiu de Sant Jordi per a infants a càrrec d’Activijoc. A les 7 de la tarda tindrà lloc el lliurament de premis dels XXIII Jocs Florals d’Esparreguera i 7.30, se celebrarà una sessió de contes per a adults amb Las travesuras de Eros, a càrrec de Sandra Rossi. Per a poder controlar l’aforament, totes aquelles persones interessades en assistir a aquests actes hauran de fer reserva prèvia a la biblioteca o trucant al telèfon 93 777 13 39.

D’altra banda, el dia de Sant Jordi de 10 del matí a 1.30 del migdia, Ràdio Esparreguera es traslladarà a la plaça de la Pagesia per a realitzar una programació especial amb entrevistes i cròniques del desenvolupament de la Diada a la vila i també hi haurà parades de roses i llibres a diferents punts d’Esparreguera, ja que s’ha optat per a no concentrar-les totes en un únic carrer per a evitar aglomeracions de persones. En aquest sentit, el regidor de Cultura ha fet “una crida a gaudir de les propostes festives de la Diada de Sant Jordi amb respecte a les restriccions vigents” i al mateix temps ha animat “a fer costat a llibreters i floristes, que estan notant els efectes de la crisi derivada de la pandèmia”. Durant la Diada també tindrà lloc el lliurament de premis del XIV Certamen Literari Infantil i Juvenil de Sant Jordi, en un acte telemàtic que es farà a les 10 del matí en connexió amb tots els centres educatius del municipi, i dels XXIII Jocs Florals d’Esparreguera. Juan Jurado ha destacat “l’alta participació i la gran qualitat de les obres presentades fins ara, on s’ha deixat veure l’impacte de la pandèmia en l’ideari i els relats presentats, sobretots per parts dels autors més joves”.