Tanca

Fins al 8 de març la ciutadania pot presentar propostes als pressupostos participatius

Qualsevol persona o entitat pot participar en aquest procés presentant propostes per millorar la vila per un pressupost màxim de 100.000 euros. Per a fer-ho cal registrar-se a la web decideix.esparreguera.cat o presentar-les presencialment als punts informatius habilitats per l’Ajuntament d’Esparreguera

Des d’avui i fins al 8 de març la ciutadania pot presentar propostes per millorar la vila a través dels pressupostos participatius 2020-2021. L’Ajuntament d’Esparreguera va presentar ahir la segona edició d’aquest procés participatiu a través del qual els esparreguerins i esparreguerines podran decidir a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020. Tant les propostes com les votacions es podran fer a través del web decideix.esparreguera.cat, i també presencialment els dies 8 i 15 de febrer de 10 a 2 del migdia al punt informatiu habilitat a l’Ajuntament.

Durant l’acte de presentació, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va assegurar que “els pressupostos participatius són una aposta política, en la qual tenim ja certa experiència, mantenim la filosofa que la participació ciutadana ha d’anar més enllà d’un vot a unes urnes cada quatre anys i també ha de superar la participació més clàssica, que s’ha traduït normalment en la participació únicament en consells i reunions”. En aquesta segona edició s’ha incrementat el pressupost màxim dels projectes, que passa de 40.000 a 100.000 euros, i s’ha inclòs la possibilitat de fer esmenes al projecte si la comissió tècnica el rebutja. La regidora de Bon Govern, Maria Mas, va assegurar que en aquesta edició “volem més participants i més diversitat” i, amb aquest propòsit, “es faran sessions específiques per a persones joves i nouvingudes per fomentar la seva participació”. Així els dies 13 i 20 de febrer es duran a terme tallers amb aquets dos col·lectius per donar-los a conèixer el procés.

En la primera edició, que es va realitzar al 2018, es van presentar 107 propostes, de les quals 30 van passar el cribatge fet per la comissió tècnica, que valorava que els projectes s’ajustessin als requisits del procés. Després de la votació ciutadana, en què van participar 483 persones i es van emetre 1.277 vots, es van realitzar els cinc projectes més votats. L’entitat Petjades de Colors va presentar cinc propostes, de les quals tres van passar a la votació final i dues van ser escollides i executades: camins escolars accessibles i segurs i jocs inclusius. “Per a nosaltres tota la part de mobilitat i via pública són molt importants, per això vam presentar diverses propostes en aquets sentit”, va explicar la representant de Petjades de Colors, Marisa Lafron, que va afegir que “ens agradaria que totes les propostes que es presentin als pressupostos participatius d’enguany incorporin els criteris d’accessibilitat universal”.

Durant l’acte, al qual van assistir una quarantena de persones, es va fer un taller conduït per l’empresa que coordina el procés, la consultora Indic, per començar a perfilar propostes i resoldre dubtes a la ciutadania. El responsable d’Indic, Marc Majós, va posar l’accent en una sèrie de criteris que, si se segueixen, ajudaran a reduir el nombre de propostes que no passen a la fase de votació: “Han de respondre a l’interès general, han de ser de competència municipal, no han de requerir la intervenció d’altres administracions, han de ser concretes i valorables econòmicament i no poden comprometre exercicis pressupostaris futurs”. També va recordar que no poden correspondre a projectes que ja estan en marxa o que estigui previst realitzar properament.