Tanca
Educació 29 de gener de 2024

Ja es poden consultar les dates de preinscripció escolar i les jornades de portes obertes per al curs 2024-25

El termini de presentació de sol·licituds per a l’educació infantil de segon cicle i primària estarà obert entre el 6 i el 20 de març, i per a l’Educació Secundària Obligatòria del 8 al 20 de març. Les escoles i instituts del municipi faran jornades de portes obertes per a donar a conèixer els seus projectes educatius a les famílies a partir de mitjans de febrer

El Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya ja ha fet públic part del calendari de preinscripció escolar del curs 2024-2025. Segons ha informat el departament, del 6 al 20 de març podran tramitar la sol·licitud les famílies amb infants a Educació Infantil de segon cicle (3 a 6 anys) i Educació Primària, mentre que per a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), el termini serà del 8 al 20 del mateix mes. Les escoles i els centres d’educació secundària d’Esparreguera començaran aquest mes de febrer les jornades de portes obertes per tal que les famílies puguin conèixer els centres i els seus projectes pedagògics abans de tramitar la sol·licitud de preinscripció. En referència a la matrícula per a educació infantil, educació primària i educació secundària obligatòria, el tràmit s’haurà de fer entre el 18 i el 26 de juny. Les dates de preinscripció per als ensenyaments post-obligatoris i per a les escoles bressol municipals encara no s’han publicat.

L’oferta per al curs 2024-2025 a Esparreguera és de 9 grups d’Infantil 3 (I3), els mateixos que hi ha actualment. Així es mantenen en dues línies les escoles Pau Vila i Taquígraf Garriga i amb una línia les escoles Montserrat, Mare de Déu de la Muntanya, Les Roques Blaves, Estel i l’escola cooperativa El Puig. La previsió de matriculació a I3, realitzada pel Departament d’Educació, és de 165 alumnes, per sota de la capacitat total que s’ofereix, que és de 180 places. La ràtio per als tres cursos d’educació infantil de segon cicle serà en el proper curs de 20 alumnes per aula, mentre que a l’educació primària encara es manté en 25 alumnes, tot i que l’objectiu del Departament d’Educació és reduir les ràtios escolars progressivament.

Amb l’objectiu d’afavorir l’escolarització a partir dels 3 anys, des de la Regidoria d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera s’ha enviat una carta a les 165 famílies d’Esparreguera amb infants que al setembre haurien de començar I3, amb informació sobre les dates claus de la preinscripció escolar i les jornades de portes obertes de totes les escoles del municipi. En el document, la regidora d’Educació, Desirée Gómez, subratlla que “l’educació és un dret fonamental” i que, tot i que l’escolarització a I3 és una decisió voluntària, cal tenir en compte que “és un excel·lent oportunitat per acompanyar els infants en el procés d’adaptació cap a l’educació obligatòria” i que “l’escolarització afavoreix el desenvolupament social i emocional dels nens i nenes gràcies a les noves experiències i oportunitats de relació que l’escola ofereix”.  

D’altra banda, pel que fa a l’Educació Secundària Obligatòria (ESO), l’oferta a Esparreguera per al curs 2024-25 també serà de 9 grups de 1r d’ESO, distribuïts en 4 grups a cadascun dels dos instituts públics, El Cairat i El Castell, i un grup a l’escola cooperativa El Puig. Al primer curs de l’ESO la previsió de matriculació és de 256 alumnes, lleugerament per sota de la capacitat total que s’ofereix, que és de 270 places. I a Batxillerat, hi haurà tres grups de primer curs a El Cairat i quatre grups a El Castell, un dels quals serà en la modalitat de Batxillerat Artístic. I la previsió de matrícula és de 186 alumnes, per sota de la capacitat total, que és de 210 alumnes.

Com és habitual, els centres educatius del municipi organitzen jornades de portes obertes adreçades a les famílies amb fills o filles que han de començar I3, 1r d’ESO o 1r de Batxillerat per a donar-los a conèixer el centre i el seu projecte pedagògic. Totes les escoles públiques d’Esparreguera faran les jornades de portes obertes a les 3 i 5 minuts de la tarda i es recomana que no hi assisteixin els infants. La primera serà l’escola Taquígraf Garriga, el dilluns 26 de febrer; la seguirà  l’escoles Les Roques Blaves, el dimarts 27 de febrer i l’escola Pau Vila, el dimecres 28 de febrer. L’escola Montserrat farà la seva jornada de portes obertes el dijous 29 de febrer, i el dilluns 4 de març tancarà les jornades de portes obertes de les escoles públiques l’escola Mare de Déu de la Muntanya. Pel que fa a les escoles concertades, l’escola cooperativa El Puig farà la jornada de portes obertes el dissabte 17 de febrer a les 11 del matí a i l’escola Estel, el divendres 23 de febrer a les 3 i 5 minuts de la tarda i el dissabte 24 de febrer a les 10.30 del matí.

En referència als instituts, El Cairat farà jornades de portes obertes per a l’ESO el dissabte 24 de febrer a les 10 i a les 11.30 del matí amb reserva prèvia, que cal sol·licitar a través de la seva web. Per a Batxillerat la jornada de portes obertes serà el dissabte 16 de març a les 10 del matí sense reserva prèvia; i per al PFI Muntatge i Manteniment d’Equips Informàtics, el dimecres 17 d’abril a les 5.30 de la tarda, també sense reserva prèvia, i en aquest cas a Cal Trempat, on hi ha l’aula d’aquest curs.  Pel que fa a El Castell, la jornada de portes obertes de l’ESO serà el diumenge 25 de febrer a les 10.30 i a les 12 del matí amb reserva prèvia. El dissabte 16 de març, es faran les visites al Cicle Formatiu de Grau Superior de Tècniques en Actuació Teatral, a les 11.30 del matí a l’Escola Municipal Les Arts i el diumenge 17 de març a les 11.30 del matí serà el torn de la sessió informativa de Batxillerat. Finalment, el dimarts 16 d’abril a les 6 de la tarda, es farà la jornada de portes obertes del PFI Auxiliar d’activitats d’oficina i en serveis administratius generals.