Tanca
Empresa Promoció Econòmica 29 de setembre de 2022

L’accés a les ajudes i el futur de la Colònia Sedó, principals preocupacions de l’empresariat d’Esparreguera

Com accedir als fons europeus Next Generation i de quina manera pot afectar el planejament sobre la Colònia Sedó previst a l’Agenda Urbana d’Esparreguera han estat els dos temes més destacats de la trobada amb l’empresariat local que l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha mantingut aquest matí organitzada pel Fòrum Empresarial del Llobregat

L’accés a les ajudes de les administracions i el futur de la Colònia Sedó han centrat aquest matí l’interès de l’empresariat d’Esparreguera, reunit amb l’alcalde Eduard Rivas en el marc del Cicle de Trobades d’Alcaldes amb el món empresarial organitzat pel Fòrum Empresarial del Llobregat. Durant la trobada, Rivas ha explicat algunes de les iniciatives que l’Ajuntament està duent a terme per afavorir el teixit empresarial local i s’ha informat del suport que les empreses poden obtenir per part de les administracions per a optar als fons europeus Next Generation. A la sessió hi han assistit representants d’una vintena d’empreses amb seu a Esparreguera, que també han demanat mesures per a retenir el talent, simplificar les relacions amb l’administració i millorar el transport per a connectar el municipi amb Barcelona.

A Esparreguera hi ha registrades més de 575 empreses, on hi treballen prop de 5.000 professionals. La jornada del Fòrum Empresarial del Llobregat, una iniciativa de l’Associació d’Empresaris del Baix Llobregat i l’Hospitalet (AEBALL), ha servit per donar a conèixer algunes de les iniciatives municipals orientades a la dinamització del teixit productiu i per explicar alguns dels serveis que les administracions han desplegat per acompanyar les empreses en la sol·licitud dels Fons Europeus. És el cas de l’Oficina de Projectes Europeus del Consell Comarcal del Baix Llobregat, també present a la sessió, que ha compartit com treballa amb les àrees de promoció econòmica dels ajuntaments per identificar programes de finançament europeus i acompanyar en l’estructuració i presentació de projectes per a l’obtenció de finançament.

Les empreses presents a la jornada han demanat un canvi en el model d’accés a les ajudes ja que, segons han manifestat, per les petites i mitjanes empreses és molt ineficient el procés de sol·licitud d’aquestes pels costos que suposa la preparació dels projectes i la documentació requerida. Aquest fet, segons han dit, “suposa un greuge respecte de les grans empreses, que poden dedicar-hi més recursos i tenen més capacitat de preparar projectes, i és així com les ajudes sempre van a parar a les mateixes empreses”. Les empreses també han reclamat una relació més fluida amb les administracions, de les que esperen “més rapidesa en la capacitat de resposta i que s’ajustin als tempos de la gestió empresarial”.

L’alcalde d'Esparreguera, Eduard Rivas, ha donat la raó a les empreses que han demanat més agilitat i flexibilitat a l’administració i ha recordat que a nivell local l’Ajuntament no pot oferir subvencions directes, si bé manté bonificacions i exempcions fiscals que permeten reduir l’IBI i l’IAE. En aquest sentit, Rivas ha avançat que es treballa en una modificació de les ordenances fiscals per simplificar els requisits per acollir-se a la bonificació per instal·lació de plaques solars, que podrà ser de fins el 25% de l’IBI amb un màxim de 300€ en un termini de 5 anys. Així mateix, Eduard Rivas també ha avançat que des de l’Ajuntament es treballa en una modificació de les ordenances per bonificar l’Impost sobre Activitats Econòmiques (IAE) a les empreses que generin ocupació i que instal·lin plaques solars, en aquest cas fins a un 25% de l’impost durant 5 anys amb el límit del 25% del cost de la instal·lació.

Precisament, una de les qüestions plantejades durant la jornada ha estat si l’Ajuntament oferia algun tipus de subvenció per ajudar les empreses a substituir les cobertes d’edificacions industrials, de manera que aquestes puguin suportar la instal·lació de plaques solars. Al voltant d’això, l’alcalde ha explicat que, fruit de l’acord de governança amb el regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, l’Ajuntament el que farà serà un estudi sobre l’estat de les cobertes de totes les edificacions del municipi per identificar quines tenen compost d’amiant i, per tant, s’haurien de substituir. De cara a la substitució d’aquestes, Rivas ha apuntat que caldrà estar atents als fons europeus i al suport econòmic que pugui arribar per part d’altres administracions.

El futur de la Colònia Sedó també ha estat un dels punts que ha copsat l’interès durant la jornada. Eduard Rivas ha explicat que es tracta d’una àrea estratègica pel govern municipal i que, per això, s’ha inclòs un pla especial centrat en la Colònia Sedó dins el projecte de definició de l’Agenda Urbana d’Esparreguera. Al voltant d’això els empresaris han mostrat un cert neguit i han recordat que es tracta d’un espai on hi treballen 200 famílies i que és gràcies a les empreses allà situades que el polígon s’ha mantingut viu durant els últims 40 anys. L’alcalde d’Esparreguera ha entomat aquest neguit i ha assegurat que en la definició del Pla Director de la Colònia Sedó s’involucrarà a tots els actors directament implicats, entre ells la indústria afincada a la colònia i l'INCASOL, propietari de gran part dels terrenys del recinte.

Finalment, una de les qüestions tractades entre els representants del teixit empresarial local i l’alcalde d’Esparreguera ha estat la retenció del talent i les possibles fórmules que es poden aplicar per assegurar que el capital humà pugui quedar-se i crear riquesa al propi municipi sense necessitat de marxar. En aquest sentit, Eduard Rivas ha reconegut que "hi ha un atur jove estructural molt preocupant, que el problema és de país, tot i que en el cas d’Esparreguera la situació, a més, es veu agreujada per la manca de transport". És per això que l’alcalde Rivas ha assegurat que la retenció del talent passa “per la millora dels accessos, com ara la connexió amb el Vallès occidental a través de la B-40, la millora del transport i la mobilitat, i l’aprovació d’eines urbanístiques com el POUM”. “A mig termini el nord de la comarca ha de ser un espai d’oportunitat” ha acabat Rivas.