Tanca
Serveis Socials Societat 30 de març de 2020

L’Ajuntament col·labora amb la Creu Roja per ajudar als col·lectius més vulnerables

El consistori i l’entitat social han firmat un conveni a través del qual es crea una xarxa de persones voluntàries que començarà a articular-se a partir d’avui per a portar aliments, medicaments i prestar altres tipus d’ajut a persones vulnerables d’Esparreguera durant la situació extraordinària derivada de la Covid-19

L’Ajuntament d’Esparreguera i la Creu Roja del Baix Llobregat Nord han signat un conveni amb l’objectiu d’unificar esforços per a donar suport als col·lectius més vulnerables durant la situació extraordinària derivada de la Covid-19. A través d’aquest conveni s’ha creat una xarxa de persones voluntàries que començarà a articular-se a partir d’avui per a donar resposta a les demandes detectades dins del municipi a les quals no es pot arribar des dels serveis socials municipals. Per ser voluntari o voluntària cal tenir entre 18 i 60 anys i no formar part de col·lectius de risc. La Creu Roja s’encarregarà de gestionar les persones voluntàries, oferir-los formació i material de protecció perquè puguin desenvolupar les tasques amb seguretat. L'Ajuntament ja ha derivat els primers casos a Creu Roja per a dispensar-hi l'atenció a través del servei de voluntariat, tots ells consistents en oferir suport en la compra d'aliments o productes de farmàcia a persones grans, amb mobilitat reduïda i complicacions de salut.

Davant la situació d’emergència sanitària que viu el país els Serveis Bàsics d’Atenció Social de l’Ajuntament d’Esparreguera estan treballant intensament per a detectar i diagnosticar les necessitats de les persones més vulnerables de la ciutadania de la vila. Tanmateix, per qüestions normatives i organitzatives el consistori no està en disposició de poder dur a terme la totalitat de la gestió de suport als col·lectius més vulnerables, pel que fa a la gestió del voluntariat, però, com apunta la coordinadora de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, María Vallejo, “sí que estem interessats en poder atendre les moltes demandes de voluntariat que hem rebut per part de la ciutadania amb la finalitat d’ajudar a aquelles persones que es troben en una situació vulnerable”.

Per aquest motiu el consistori ha signat un conveni de col·laboració amb la Creu Roja que, en aquesta situació d’alarma, ha obert un voluntariat esporàdic, vinculant-se a la institució com a “assimilats” per desenvolupar només activitats específiques per aquesta situació d’emergència sanitària i per poder atendre les necessitats bàsiques a persones vulnerables. La referent tècnica de la Creu Roja del Baix Llobregat Nord, Griselda Sanahuja, ha explicat en declaracions a Ràdio Esparreguera, que “estem treballant en col·laboració amb Serveis Socials i la regidoria d’Educació per gestionar totes les possibles demandes, tant de voluntaris com de casos d’atenció, i veure com podem donar resposta a les diferents situacions de vulnerabilitats”.

Els projectes que està realitzant l’entitat a través del voluntariat són lliurament a domicilis de productes de primeres necessitats, com aliments i medicació, i altres tasques bàsiques, com pot ser llençar la brossa, a persones amb situació de vulnerabilitat, és a dir, aquelles que formen part dels col·lectiu de risc, com persones grans o amb malalties cròniques, que estiguin vivint soles o persones que tinguin cura d’una persona amb discapacitat i no tinguin una xarxa de suport familiar. Totes aquells ciutadans que vulguin formar part de la xarxa de voluntaris han d’enviar un correu electrònic a roger.trilles@creuroja.org. No poden formar-ne part les persones inmunodeprimides, amb problemes respiratoris o embarassades. La Creu Roja s’encarregarà de contactar amb els voluntaris, donar-los d’alta com a assimilats i oferir-los formació on-line específica sobre el coronavirus i equipaments de protecció individuals adequats per a realització de les seves tasques.

El conveni signat entre el consistori i l’entitat s’estendrà fins a la finalització de l’estat d’alarma, però si finalitzat aquest, continua la situació de crisis sanitària pel Covid-19, es perllongaria la seva vigència. El control de les accions desenvolupades el farà la comissió de seguiment, de la qual formaran part la persona referent assignada per part de la Creu Roja, tècnics municipals d’Educació i dels Serveis Bàsics d’Atenció Social, el regidor de Serveis Socials Bàsics i la regidora coordinadora d’Àrea de Drets Socials i Ciutadania de l’Ajuntament.

Comparteix aquest contingut