Tanca
Cultura i Festes Educació 4 de març de 2021

L’Ajuntament d’Esparreguera convoca la 14a edició del Certamen literari de Sant Jordi

El consistori recupera enguany el concurs adreçat a l’alumnat dels centres educatius del municipi, que l’any passat es va haver de suspendre per l’emergència sanitària. En aquesta edició s’han denominat les sis categories del certamen amb noms de reconeguts autors i autores catalans i s’ha limitat el nombre d’obres que poden presentar les escoles

L’Ajuntament d’Esparreguera ha convocat la 14a edició del Certamen literari infantil i juvenil de Sant Jordi destinat a l’alumnat matriculat en els centres educatius de segon cicle d’educació infantil, primària i secundària del municipi. El concurs, que l’any passat no es va poder celebrar per la declaració de l’Estat d’Alarma, incorpora enguany algunes novetats, com la denominació de les categories, que ara fan referència a destacats autors i autores de la literatura catalana, com Joana Raspall, Miquel Martí i Pol, Maria Barbal, Maria Aurèlia Capmany, Josep Carner i Àngel Guimerà. Així mateix, s’ha limitat el nombre d’obres que pot presentar cada centre i l’extensió de les mateixes. Les bases de la convocatoria es publicaran demà a la nova seu electrònica municipal i la presentació de candidatures, que es podrà fer fins al 14 de març, s’haurà de realitzar per mitjans digitals. A causa de la situació sanitària el lliurament de premis també es durà a terme telemàticament el dia 23 d’abril al matí.

El Certamen literari infantil i juvenil de Sant Jordi té per finalitat promoure la participació de la comunitat educativa per tal d’incentivar l’hàbit de la lectura, fomentar la creativitat en l’expressió escrita i ajudar els alumnes des de P3 a 4t d’ESO a reforçar les seves competències lingüístiques d'escriptura i lectura. El regidor d’Educació i Cultura, Juan Jurado, ha subratllat que “tot i que la situació sanitària no ens permet realitzar aquest tipus d’activitats en les condicions habituals, apostem per adaptar-les a la situació i mantenir vives totes aquelles propostes i projectes que fomenten la cultura i la participació a Esparreguera”. En aquest sentit, el regidor ha recordat que tant els Jocs Florals com els Premis de Recerca sí que es van celebrar la passada edició, tot i que no ho van poder fer en els seus terminis habituals, i que “aquest any recuperem amb molta il·lusió el concurs literari de Sant Jordi, que el 2020 vam haver de suspendre perquè les escoles i instituts estaven tancats per la declaració de l’Estat d’Alarma”.

La participació en aquest certamen literari es vehicula a través de les escoles i instituts del municipi que són les encarregades de presentar les obres del seu alumnat. Les creacions es poden presentar en les modalitats de narrativa i poesia i la temàtica és lliure, però enguany s’ha incorporat una limitació en l’extensió de les creacions que ha de ser de, com a màxim, de 10 pàgines. Les obres poden tenir autoria individual o col·lectiva, han d’estar escrites en llengua catalana i han de ser inèdites, és a dir, que no poden haver estat publicada ni tampoc haver guanyat cap altre premi. Per agilitzar la feina del jurat, en aquesta edició s’ha limitat el nombre d’obres que pot presentar cada centre educatiu, que s’ha establert en un màxim de quatre individuals i una col·lectiva per a cadascun.

Una altra de les novetats d’aquest any són les categories del certamen, que s’han batejat amb el nom de diferents escriptors i escriptores catalans. Així el concurs està integrat per la categoria Joana Raspall, per a les creacions de cicle infantil i cicle inicial de primària; la categoria Miquel Martí i Pol, per a les redaccions de cicle mitjà de primària; la categoria Maria Barbal, per als treballs de cicle superior de primària; la categoria Maria Aurèlia Capmany, per a les de 1r i 2n d’ESO; la categoria Josep Carner per a les obres de 3r i 4t d’ESO; i, per últim, la categoria Àngel Guimerà per als treballs de classe o creacions col·lectives. El certamen estableix dos premis per categoria, que es podran atorgar un a narrativa i un altre a poesia o bé tots dos a alguna d’aquestes modalitats, i que consistiran en un lot de llibres editats en català valorat amb un import global de 1.060 euros. El lliurament de premis d’aquesta 14a edició tindrà lloc el divendres 23 d’abril de 10 a 11 del matí i, a causa de les restriccions sanitàries per a evitar la propagació del coronavirus, es farà de manera telemàtica. Les obres guanyadores, a més, s’exposaran a la Biblioteca Municipal L’Ateneu per a que tota la ciutadania les pugui gaudir.