Tanca
Govern Obert 4 de juliol de 2024

L'Ajuntament d'Esparreguera rep el Reconeixement d’Administració Oberta

El consistori s’ha situat entre els 10 primers de la seva categoria, la de municipis de 20.001 a 50.000 habitants, i ha obtingut per tercera vegada aquest reconeixement que atorga el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) als ens locals que destaquen pel seu compromís en la transformació digital de l’administració pública

L’Ajuntament d’Esparreguera ha obtingut un any més el Reconeixement d’Administració Oberta, un guardó que atorga el Consorci de l’Administració Oberta de Catalunya (AOC) a aquelles administracions del món local que han destacat en la transformació digital de la seva relació amb la ciutadania i en la seva gestió interna. Enguany el consistori s’ha col·locat dins el top 10 de la seva categoria, la dels municipis de 20.001 a 50.000 habitants. Aquests guardons es donen en base a l’Índex de Maduresa Digital (IMD) que elabora l’AOC i que es determina a partir de l’anàlisi d’uns indicadors objectius, les dades d’ús dels serveis AOC i de l’anàlisi dels webs de 947 ajuntaments i 42 consells comarcals. En els darrers anys, el consistori esparreguerí ha posat en marxa diferents plataformes i serveis per avançar en la implementació de l’administració electrònica, des de la nova seu electrònica, als serveis de cita prèvia amb diferents departaments municipals, la nova web municipal o l’aplicació de gestió d’incidències a la via pública. 

Els guardons al Reconeixement d’Administració Oberta engloben set categories, una per als Consells Comarcals i sis per als ajuntaments en funció del seu nombre d’habitants. Per a valorar-ho l’AOC té en compte dos tipus d’informació: l’activitat dels serveis digitals de tramitació amb la ciutadania, gestió interna i interoperabilitat i la implantació o disponibilitat de serveis públics digitals. L’activitat d’administració digital s’obté a partir de l’ús dels serveis AOC (e-TRAM, e-NOTUM, Via Oberta, e-Licita, e.FACT, tràmits EACAT,…) així com la informació facilitada pel propi ens o per l’empresa de mercat proveïdora de serveis a l’ens (per als casos que no s’utilitzen els serveis AOC). I per conèixer el grau d’implantació de l’administració digital s’analitzen les webs municipals per a comprovar si contenen uns ítems determinats: seu-e/transparència, perfil de contractant, carpeta ciutadana, dades obertes, normativa d’administració digital, etc.

Els resultats de l’anàlisi es publiquen en l’informe d’indicadors de Governs Digitals i Oberts amb l’objectiu de valorar i reconèixer la implantació de l’administració electrònica als ajuntaments catalans. Els altres consistoris que han rebut el reconeixement en la mateixa categoria que Esparreguera són Manlleu, Vic, Sant Quirze del Vallès, Salou, Gavà, Sitges, Sant Feliu de Llobregat, Olesa de Montserrat, Santa Perpètua de Mogoda, Castellar del Vallès, Palafrugell, El Masnou, Sant Feliu de Guíxols i Sant Vicenç dels Horts. L’Ajuntament ja ha rebut aquest reconeixement en dues ocasions més, de fet en la darrera edició Esparreguera va aconseguir escalar fins a la segona posició de la seva categoria.