Tanca
Política 20 de maig de 2021

L'Ajuntament declara la sardana “Galant Esparreguera” himne oficial de la vila

Una declaració institucional signada per tots els grups municipals i aprovada ahir en sessió plenària ha declarat la peça, composada pel mestre Josep Borràs i amb lletra d’Enric Martínez, com un dels símbols del municipi. El ple també va aprovar el Document Únic de Protecció Civil Municipal i va centrar el debat en els processos d’estabilització de la plantilla municipal

La sardana “Galant Esparreguera”, composada pel mestre Josep Borràs i amb lletra d’Enric Martínez, és des d’ahir l’himne oficial del municipi. Així ho va aprovar el ple de l’Ajuntament a través d’una declaració institucional signada per tots els grups municipals, que també insta a promoure l’enregistrament oficial de la peça d’acord amb els autors de la mateixa i/o els seus descendents perquè pugui fer-se servir als actes públics i oficials organitzats pel consistori. En el ple d’ahir també es va validar el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) i la modificació de l’ordenança de transparència i administració electrònica per a incorporar l’obligatorietat d’ús dels mitjans electrònics per a les persones que participin en els processos selectius de l’Ajuntament. L’apartat de precs i preguntes va estar protagonitzat pels processos d’estabilització laboral del personal temporal de la plantilla municipal.

El regidor de Cultura, Juan Jurado, va destacar “l’extraordinarietat de la figura de Josep Borràs i la seva importància per a la configuració de la vida cultural esparreguerina” i va subratllar la voluntat de tots els grups municipals de retre homenatge a la seva figura, trajectòria i obra: “Donada la singularitat de la peça “Galant Esparreguera” i la importància que té per a molts vilatans i vilatanes, declarem aquesta sardana com a himne oficial del municipi”. Josep Borràs, que va morir sobtadament el 5 d’abril de 2020, va ser Jutge de Pau, director escènic i musical de la Passió, president de La Passió, organista de la parròquia, impulsor de la tradició caramellaire a Esparreguera i professor de música als primers anys de l’Institut El Cairat. Va ser també un prolífic compositor que escrigué sardanes, caramelles, himnes religiosos, peces per a orgue sol, himnes per a diverses entitats esportives de la vila i una sarsuela, El Juí, amb text del també esparreguerí Enric Martínez, de la qual forma part la peça “Galant Esparreguera”, la més coneguda i reconeguda de tota l’obra.

Durant la sessió plenària del mes de maig també es va aprovar el Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) d’Esparreguera amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte ERC, que es va abstenir. Aquest document determina la planificació de la protecció civil de la vila i inclou tots els riscos que poden afectar al municipi. D’altra banda, també es va acordar la modificació de l’ordenança no fiscal número 25 de transparència i administració electrònica, que regula la utilització dels mitjans electrònics en l’àmbit de l’Ajuntament d’Esparreguera per tal de facilitar la tramitació del procediment administratiu municipal i la participació ciutadana per aquests mitjans. L’esmena que es va incorporar amb el vot a favor de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit, fa referència a l’obligatorietat d’ús dels mitjans electrònics per a les persones que participin en els processos selectius de l’Ajuntament d’Esparreguera.

El ple també va acordar la primera pròrroga, d’un any, del contracte d’arrendament d’aparells desfibril·ladors amb l’empresa Neosalus, per valor de 5.644 euros, amb el suport de tots els grups municipals excepte ERC, que es va abstenir. També dins l’àrea d’Organització i Persones, va prosperar una modificació pressupostària de 27.000 euros destinada a la defensa jurídica de l’Ajuntament en processos contenciosos-administratius. Hi van votar a favor PSC, EC, E2031 i Ciutadans, i es van abstenir ERC, CUP, JxE i el regidor no adscrit. Finalment, es va aprovar l’atorgament d’una subvenció nominativa de 7.481 euros a Creu Roja del Baix Llobregat Nord, amb les quantitats aportades per diferents grups municipals, per les activitats de suport realitzades per a fer front a la pandèmia. El punt es va aprovar amb els vots a favor de PSC, EC, E2031, Ciutadans i JxE, i l’abstenció d’ERC, CUP i el regidor no adscrit.

Processos d’estabilització laboral

Els precs i preguntes dels grups de l’oposició realitzats en la sessió plenària d’ahir van tenir com a tema destacat els processos d’estabilització de la plantilla laboral de l’Ajuntament. El regidor de Junts per Esparreguera, Jordi Mestres, va preguntar sobre l’estat de les negociacions amb la secció sindical d’UGT, arran de la convocatòria d’una concentració aquest dissabte a les 12 del migdia davant de la seu municipal per a reclamar la paralització cautelar dels processos. També es va referir a aquest tema la regidora d’ERC, Nabila Belghanou, qui va acusar al govern de “fer un exercici d’enginyeria jurídica per simular un procés d’estabilització de llocs de treball, quan el que pretenen és justament el contrari” i va apuntar que “no era necessari generar angoixes en els treballadors, perquè la llei que obliga a reduir els percentatges de temporalitat inclou una moratòria fins a data 31 de desembre de 2021 per a convocar-los i la legislació permet que es pugui fer per concurs de mèrits i no per concurs-oposició”.

La regidora d’Organització i Persones, Maria Vallejo, va apuntar que l’Ajuntament d’Esparreguera té una temporalitat de gairebé el 60% i que la llei recull que aquesta s’ha de situar, al final del període establert, per sota del 8%, sent aquest un acord pactat al març de 2017 entre el Ministeri d’Hisenda i els sindicats a nivell estatal. “No som insensibles, compartim el neguit dels treballadors i la indefensió que poden sentir, però ens hem de remetre a les lleis”, va subratllar Maria Vallejo, qui va recordar que l’equip de govern ha col·laborat amb els sindicats per a “fer-ho d’una manera tan flexible com ens era possible”. La regidora ha recordat que la funció pública es regula pels “principis d’igualtat, mèrit, capacitat i publicitat, per donar oportunitats a totes les persones” i que “un concurs de mèrits és un procés excepcional, que no es pot usar de forma arbitrària, i hi ha jurisprudència sobre això”.

Segons Maria Vallejo el consistori ha fet “una ponderació el més flexible possible, que ha estat pactada amb els tres sindicats, igual que es va pactar l’inici de les proves”. En aquest sentit, ha subratllat que la puntuació dels mèrits no podia superar el 32% i en els processos d’estabilització de l’Ajuntament d’Esparreguera s’ha arribat fins al 40% de puntuació, “perquè hi ha jurisprudència que ho avala”, i també s’ha ajuntat la part de temari general amb la part específica perquè la prova de temari general no sigui eliminatòria. “A més, hem impartit formació als treballadors perquè es puguin reciclar i preparar millor per les proves”, ha explicat la regidora d’Organització i Persones.