Després que representants dels treballadors del Centre de Menors de Can Rubió hagin alertat de situacions de violència insuportable per als treballadors i residents, l'Ajuntament d'Esparreguera ha emès una queixa formal al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani Lesfar, així com a la Direcció General d'Atenció a la Infància i l'Adolescència (DGAIA), l'organisme responsable del centre, demanant explicacions i reclamant recursos que ajudin a millorar la situació.
La regidora de Serveis Socials Bàsics, María Vallejo, ha assegurat en declaracions a Ràdio Esparreguera que la situació és molt preocupant i ha fet una crida a la Generalitat perquè hi inverteixi més recursos: "Des de la Generalitat s'hauria d'incidir més en solucionar aquest problema, que ja sembla recalcitrant. És lamentable la falta d'informació que patim. Can Rubió depassa les competències de l'Ajuntament, però és la nostra feina pressionar i demanar que la situació millori".
María Vallejo ha afirmat que l’Ajuntament no té cap tipus de comunicació periòdica amb els responsables de la DGAIA per conèixer de primera mà la situació que es produeix a Can Rubió i ha denunciat que, fins ahir, no es va rebre cap informació oficial sobre el darrer conflicte viscut en les instal·lacions del CREI. Per tal de millorar la situació del centre, l'Ajuntament insta a la DGAIA a instal·lar un arc detector de metalls en l’accés al centre, cobrir les baixes de personal, assegurar que les ràtios siguin correctes i contractar un vigilant de seguretat.
Les queixes dels treballadors s'han agreujat arran del canvi que es va produir al centre l'any passat. Després de 26 anys funcionant com a CRAE terapèutic, Can Rubió va esdevenir un centre d'acollida per a adolescents amb trastorns de conducta (CREI) que atén a una vintena de menors amb problemes greus de conducta.
La DGAIA i els treballadors discrepen
La direcció del centre i els treballadors tenen visions oposades sobre la situació de Can Rubió. Per una banda, la directora general de la DGAIA, Ester Cabanes, ha defensat en declaracions a Ràdio Esparreguera que "aquestes situacions, tot i desagradables, són la tònica en aquests centres tan especialitzats. El debat s'hauria de centrar en millorar el projecte educatiu dels menors". Des de la DGAIA també posen en relleu que les ràtios del centre serien més que correctes, ja que Can Rubió disposa de 23 educadors per 20 places.
El representant dels treballadors, Joaquín Seisdedos, rebat aquestes dades i ha explicat, en declaracions a l’emissora municipal, que la situació real és molt diferent: "No comptem amb els recursos necessaris. Entre les baixes i els compromisos amb els menors fora del centre, moltes vegades només hi ha 4 o 5 educadors per torn". L'educador també posa de manifest que, a banda de joves amb problemes de conducta, el centre també acull menors per als quals la justícia ha declarat llibertat vigilada.
Comparteix aquest contingut