L’Ajuntament destinarà 62.000 euros a la compra de material sanitari de forma urgent per atendre les necessitats derivades de l’epidèmia de coronavirus. Es tracta de la primera mesura amb contingut econòmic per pal·liar els efectes de la pandèmia que adopta el govern municipal, que ja va anunciar que congelava el cobrament de les taxes dels serveis municipals fins al seu restabliment. Des de la regidoria de Serveis Econòmics es treballa ara en la flexibilització del calendari fiscal i en la posada en marxa, en les properes setmanes, d’un pla local de contingència per atendre necessitats urgents en l’àmbit dels serveis socials, i en la redacció d’un pla de recuperació per fer front a les conseqüències econòmiques de la crisi sanitària a mig termini. En l’àmbit econòmic les mesures més importants es determinaran en les properes setmanes, quan a nivell jurídic s’acabi de definir quin és el marge pressupostari per a combatre els efectes de la Covid-19 i s’estableixin les prioritats des del punt de vista polític.
La despesa de 62.000 euros aprovada avui es destinarà a l’adquisició de material sanitari i de desinfecció: motxilles de fumigació per la brigada municipal, hidroalcohol i líquid desinfectant. En aquest import també s’han pressupostat 340 caixes de guants (de 100 unitats), 300 granotes de seguretat, 800 mascaretes quirúrgiques, 425 mascaretes FPP2, 66 ulleres i 90 tests de detecció de la Covid-19. La despesa s’ha aprovat mitjançant una modificació de crèdit amb càrrec al romanent de tresoreria i haurà d’executar-se abans de la finalització de l’Estat d’Alarma. La mesura s’ha adoptat, de manera extraordinària, a través d’un decret d’alcaldia i haurà de sotmetre’s a l’aprovació del ple en la propera sessió ordinària. La despesa s’executarà a través de la contractació d’emergència per pal·liar els efectes del coronavirus i també cobrirà els treballs de desinfecció i neteja que s’estan duent a terme aquests dies a seus municipals i carrers de la vila.
El material adquirit es destinarà als serveis municipals que es troben a la primera línia de risc de contagi, com ara la policia local o la brigada municipal, si bé serà administrat en funció de les necessitats detectades en cada moment. La despesa per fer front als efectes del coronavirus podria ampliar-se en els propers dies, ja que des de la regidoria de Serveis Econòmics s’està treballant en un pla local de contingència estudiant les possibilitats de fer noves modificacions de crèdit que permetin atendre necessitats urgents en l’àmbit dels serveis socials, com ara ampliar els serveis de teleassistència, targeta moneder o àpats a domicili. En aquest sentit, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas ha subratllat que “fins ara els esforços s’han centrat en donar suport als col·lectius més vulnerables i fer prevenció des de les vessants sanitària i social, amb adquisició de material i reforç de tots els serveis socials bàsics”. Segons Rivas, “en les properes setmanes es començaran a concretar noves mesures de caire econòmic per fer front a la crisi sobrevinguda”.
En la vessant econòmica, Eduard Rivas ha informat que “una de les prioritats de l’Ajuntament és treballar en un pla de recuperació, que caldrà activar per atendre les necessitats que sorgiran com a conseqüència de la crisi sanitària”. L’alcalde d’Esparreguera ha explicat que s’està estudiant la manera d’utilitzar el superàvit de l’exercici 2019 i fer noves modificacions de crèdit amb càrrec al romanent de tresoreria, “tot i que les mesures en aquest àmbit no acabaran de prendre forma fins el mes de maig provablement, quan tindrem més informació sobre quines seran les prioritats i el marge d’actuació que tenim els ajuntaments”. Segons el Reial Decret-Llei 11/2020 de 31 de març, els ajuntaments podran disposar de fins al 20% del superàvit per a fer front a l’impacte econòmic de la Covid-19 amb despesa social. En el cas d’Esparreguera aquesta xifra se situa al voltant dels 377.000 euros, donat que el superàvit de l’exercici 2019 s’ha fixat en 1.886.000 euros.
La utilització del superàvit per a fer front a l’impacte del coronavirus, segons el mateix decret 11/2020 de 31 de març, no computarà dins del límit de despesa permesa a les administracions per la Llei d’Estabilitat Pressupostària, no obstant en els propers dies podrien dictar-se noves disposicions normatives que determinin com s’ha d’administrar la despesa per fer front a l’impacte de la crisi sanitària. “D’això i de les mesures que puguin establir les altres administracions en matèria d’ajuts i reactivació de l’economia en dependrà el paquet de mesures que l’Ajuntament posarà en marxa per afrontar la recuperació de la crisi post Covid-19”, ha assegurat l’alcalde d’Esparreguera. En aquest sentit, Rivas ha indicat que “caldrà veure les prioritats i estudiar les possibilitats d’ampliar subvencions, fer inversions o fer canvis estructurals temporals en l’administració per atendre qüestions derivades de la crisi d’una forma àgil i assegurar una ràpida recuperació”.
Mesures de flexibilitat fiscal
En l’àmbit fiscal, una de les mesures que l’Ajuntament ja ha començat a aplicar és el no cobrament de la taxa de residus, la taxa d’ocupació de la via pública per a les terrasses dels bars i la taxa de mercat no sedentari per als paradistes del mercat setmanal durant el període de tancament obligatori per l’Estat d’Alarma. La mesura s’afegeix a la ja anunciada de congelar les taxes dels diferents serveis municipals que no poden prestar-se amb normalitat: l’Escola de Música i Dansa, el Taller d’Arts Plàstiques, els Tallers Familiars, el Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC), el Centre de Dia, els diferents serveis esportius, les escoles bressol municipals i el transport adaptat del Centre de Dia, Serveis Socials i el TOCC. En tots els casos el servei es tornarà a cobrar quan aquest torni a prestar-se amb normalitat i, en cap cas, no es cobrarà el període durant el qual la prestació hagi estat suspesa.
Entretant, la Diputació de Barcelona ha informat que avançarà 50 milions d’euros als ajuntaments per pal·liar la maca d’ingressos dels ens locals derivada de la suspensió de cobraments de taxes i impostos. En aquest àmbit, l’Organisme de Gestió Tributària (ORGT) de la Diputació de Barcelona està treballant en un nou calendari fiscal de cara a flexibilitzar quotes, diferir pagaments i allargar terminis, que seria d’aplicació un cop finalitzat l’Estat d’Alarma. S’espera que la propera setmana ja es pugui disposar d’una primera proposta d’aquest nou calendari fiscal, que es vol que sigui comuna per a tots els municipis de la demarcació.
Comparteix aquest contingut