Tanca
Convivència Educació 30 de desembre de 2019

L’Ajuntament fa un balanç positiu de la posada en marxa del projecte Enxaneta

La iniciativa, orientada a prevenir la desafecció, el fracàs i l’abandonament escolar, s’està duent a terme a les escoles públiques Pau Vila i Roques Blaves gràcies a un conveni entre la Universitat de Vic i l’Ajuntament d’Esparreguera. La regidora de Convivència, Sara Gómez, n’ha fet una valoració positiva després del primer trimestre de funcionament

El projecte Enxaneta ha complert el seu primer trimestre des de la posada en marxa, el passat mes de setembre, i el balanç provisional que se’n fa des de l’Ajuntament és molt positiu, segons ha explicat la regidora de Convivència, Sara Gómez, a l’emissora municipal Ràdio Esparreguera. Es tracta d’una iniciativa liderada per la Universitat de Vic que es desenvoluparà durant dos anys a les escoles Pau Vila i el Roques Blaves amb l’objectiu de detectar abans la desafecció acadèmica en els infants i implicar la família en la seva educació escolar.

La iniciativa se centra en 16 alumnes -8 de de cada centre- i les respectives famílies. Tot l’alumnat cursa 1r o 2n de Primària, ja que són les etapes en les que es construeixen les competències escolars bàsiques, i rep el suport d’un mentor -una persona graduada en educació social, magisteri, psicologia, pedagogia o animació sociocultural-, que fa un acompanyament en les diverses situacions d’aprenentatge, tant als infants com a les seves famílies. Es realitzen sessions diàries, durant dues hores cada tarda, en les que el mentor treballa amb l’alumnat i un dia a la setmana també hi participen activament les famílies.

El projecte Enxaneta té per objectiu detectar abans la desafecció acadèmica en els infants i implicar la família en la seva educació escolar. La regidora de Convivència, Sara Gómez, ha explicat a Ràdio Esparreguera que “es tracta d’un projecte pioner, ja que treballa des de la prevenció, de manera personalitzada i fent-ne partícip a l’entorn familiar dels nens i nenes per a evitar el fracàs i l’abandonament escolar”. “El balanç que se’n fa des de la regidoria és molt positiu després de la seva posada en marxa i futurament caldrà fer una valoració en profunditat per avaluar el seu impacte i les possibilitats d’ampliació”, ha afegit la regidora Gómez.

El projecte Enxaneta està previst que pugui desenvolupar-se a les escoles Pau Vila i Roques Blaves durant dos anys, fins al setembre de 2021. La iniciativa es porta a terme en el marc d’un conveni entre la Universitat de Vic i l’Ajuntament d’Esparreguera. Hi intervenen 2 mentors durant 12 hores setmanals que es coordinen amb el claustre de les escoles i els tutors de l’alumnat participant. El grup motor del projecte està format per les direccions escolars, educadores socials i les tècniques d’Educació i Convivència de l’Ajuntament.