L’Ajuntament d’Esparreguera ha impulsat aquest mes de novembre una formació en l'àmbit de la integritat i l’ètica en els empleats i empleades públics. Aquesta acció formativa, organitzada des del departament de Recursos Humans, en col·laboració amb la Regidoria de Bon Govern, està adreçada a la plantilla municipal i està organitzada en tres sessions diferenciades: formació en integritat per a comandaments i càrrecs electes, formació en integritat a nivell crític i formació en integritat a nivell genèric. El curs, que està subvencionat per la Diputació de Barcelona i impartit per professionals experts en la matèria, té per objectiu abordar el coneixement del codi de conducta i les seves implicacions, l’enfortiment de la integritat de les institucions públiques en el desenvolupament de les seves tasques, així com detectar situacions de males praxis en diferents matèries, com poden ser la contractació, les subvencions i altres processos de l’administració local. La formació consta de 2 hores en format presencial i es realitza per grups durant el mes de novembre i desembre.
L’acció formativa sobre integritat i ètica en els empleats i empleades públics ha començat aquesta setmana amb dues sessions destinades a comandaments i càrrecs electes. En aquest cas, l’acció formativa s’ha centrat en difondre els conceptes bàsics sobre integritat pública i conflictes d'interès per als regidors i regidores i per als comandaments tècnics, així com sensibilitzar, des dels casos d'ús, sobre situacions de conflicte d'interès i integritat pública que es poden generar als ens locals. La següent serà la formació en integritat a nivell genèric, que es farà el proper 29 de novembre, també constarà de dues sessions i està adreçada al conjunt dels treballadors i treballadores municipals. Finalment, també s’impartiran dues sessions de la formació en integritat a nivell crític, que es faran el proper 3 de desembre i que estan adreçades a treballadors i treballadores amb risc de patir un conflicte d’interès, com ara aquells que tramiten contractes i subvencions, entre d’altres.
La integritat pública persegueix que les persones que ocupen càrrecs públics i el personal al servei de les administracions públiques actuïn d’acord el marc de referència que guia la seva activitat i segons les finalitats institucionals evitant qualsevol influència indeguda d’interessos personals a les actuacions públiques. El 2022 l’Ajuntament va aprovar el Pla de mesures antifrau, que en el seu pla d’acció contempla el desplegament de diferents mecanismes i eines per a enfortir la integritat pública i per a la prevenció dels conflictes d’interessos. En aquest marc, el consistori va aprovar el 2022 la declaració institucional de compromís de promoció de la cultura ètica i lluita contra el frau i la corrupció i l’elaboració d’un procediment de conflictes d’interès i va formar els empleats públics en l’àmbit d ela cioberseguretat. Així mateix, el 2023 es va aprovar el Codi Ètic de conducta dels alts càrrecs i la Bústia Ètica i de Bon Govern i aquest 2024 s’ha aprovat el procediment per al tractament dels conflictes interès. A més, el consistori també disposa de la Comissió Antifrau, un òrgan que assumeix com a funció específica la prevenció, detecció i correcció del frau en tots els processos dels quals és responsable el consistori.
Comparteix aquest contingut