L’àrea recreativa de Santa Maria del Puig mantindrà la prohibició de fer ús de les barbacoes i restarà tancada a l’accés en vehicles particulars fins que l’Ajuntament hi porti a terme diferents mesures de prevenció d’incendis. La prohibició de fer foc a l’espai del Puig, vigent des del passat mes de juny per l’elevat risc d’incendi forestal, es perllongarà fins que es faci l’adequació de l’entorn de l’Església, que ha de garantir l’existència de dos accessos, l’aplicació de mesures de seguretat a la zona de les barbacoes, l’existència d’una franja perimetral de protecció i la disponibilitat d’un hidrant amb reserva d’aigua suficient. Com a mesura immediata, es derruiran les actuals barbacoes, que es mantenen precintades des del passat 15 de juny, i, paral·lelament, l’Àrea de Territori i Sostenibilitat engegarà un projecte tècnic per adaptar l’àrea recreativa del Puig a la normativa de prevenció d’incendis forestals. Esparreguera està considerat com a municipi d’alt risc d’incendis i en els seus terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta no és permès encendre foc fins al dia 15 d’octubre.
Les barbacoes del Pla del Puig es troben precintades des del passat 15 de juny, a l’inici de la campanya de prevenció d’incendis forestals, quan un Ban d’Alcaldia va prohibir-ne l’ús, així com fer foc de cap tipus en aquest entorn, a causa de la proximitat de la massa boscosa. Ara, abans que acabi l’actual campanya de prevenció d’incendis el proper 15 d’octubre, la Regidoria de Medi Natural derruirà aquestes estructures com a mesura per adequar l’àrea recreativa de Santa Maria del Puig a la normativa de prevenció d’incendis. Aquesta, però, no serà la primera actuació adoptada en aquesta línia, ja que el passat mes de juliol l’Alcaldia va decretar la prohibició d’accedir al Pla de Puig amb vehicles particulars no autoritzats, la disponibilitat d’aigua al dipòsit existent a la zona de barbacoes i la senyalització de la prohibició de fer foc en diversos punts d’aquest entorn.
El mateix decret d’Alcaldia estableix que, en paral·lel a les mesures immediates adoptades, l’Àrea de Territori i Sostenibilitat ha d’iniciar la redacció d’un projecte per adaptar l’àrea recreativa del Puig a la normativa de prevenció d’incendis. Aquest projecte ha de tenir en compte els accessos al Pla del Puig, ja que l’àrea ha de tenir 2 accessos d’almenys 3 metres d’amplada; la franja de protecció, que ha de garantir 25 metres per separar el perímetre de l’àrea recreativa de la resta de l’entorn; el condicionament de la vegetació, que ha de mantenir-se en condicions similars a la de la franja de protecció; i la disponibilitat d’aigua, ja que s’ha de garantir l’existència d’un hidrant i reserva d’aigua suficient durant tot l’any. El regidor de Medi Natural, Juan Núñez, reconeix que “el principal repte es planteja amb els accessos, ja que per les característiques del terreny no és viable ampliar l’actual camí d’accés als 5 metres d’amplada que requereix la normativa i, per tant, cal contemplar dos accessos diferents amb un mínim de 3 mestres d’ample”.
El regidor Núñez recorda que Esparreguera està considerat com a municipi d’alt risc d’incendis forestals i que, per aquest motiu, “entre el 15 de març i el 15 d’octubre, no està permès fer foc en els terrenys forestals del terme municipal ni en una franja perimetral de 500 metres”. Així mateix tampoc està permès llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes que puguin ser causa de l’inici d’un foc, llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc, i utilitzar bufadors o similars en terrenys forestals. A més, entre el 15 de juny i el 15 de setembre, mentre que l’índex de perill d’incendi sigui extrem, es manté la prohibició d’encendre cap tipus de foc, inclús de fogons de gas i barbacoes de qualsevol mena, fumar dins del bosc, realitzar qualsevol tipus d’aprofitament forestal, utilitzar maquinària que pugui generar guspires en tots els terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta.
Comparteix aquest contingut