Tanca
Medi Ambient Protecció Civil 14 de juny de 2023

En marxa la campanya de prevenció d’incendis forestals a Esparreguera

Aquest any la campanya ha començat a principis de juny i s’allargarà fins al 30 de setembre a causa de la sequera i les altes temperatures. Entre les mesures de prevenció, a nivell municipal, hi ha les tasques de neteja i desbrossat que està realitzant la Brigada Municipal, les guàrdies de vigilància que realitza l’ADF i l’activació del dispositiu d’informació i vigilància per a la prevenció d’incendis forestals de la Diputació de Barcelona

La campanya de prevenció d’incendis forestals ja està en marxa. Aquest any el Departament d’Interior ha avançat l’inici formal de la campanya forestal al dia 1 de juny i l’ha allargat fins al 30 de setembre. Els motius d’aquest avançament són la sequera, l’elevada temperatura i l’acumulació de biomassa seca als boscos, que fa que la càrrega de combustible disponible per cremar sigui elevada, i la campanya forestal d’enguany una de les més difícils dels darrers anys. En el marc de la campanya, el dissabte 3 de juny l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF) d’Esparreguera ja va començar les guàrdies de cap de setmana amb els efectius locals i, a partir de la setmana que ve, la Diputació de Barcelona posarà en marxa el dispositiu d’informació i vigilància per a la prevenció d’incendis forestals amb un vehicle que farà ruta diàriament pel municipi per a informar a la ciutadania i prestar suport en la vigilància de zones boscoses. Així mateix, la Brigada Municipal també ha realitzat diverses tasques de neteja i desbrossat tant al nucli urbà com als barris perifèrics i espais naturals.

De cara a minimitzar i prevenir el risc d’incendis forestals, durant els mesos d’hivern s’han realitzat diverses actuacions de neteja forestal, com els treballs d’arranjament i millora dels camins forestals inclosos en el Pla de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals (PPI). Concretament s’ha actuat en el camí que uneix la Vinya Vella amb Collbató, el de Can Roca al Coll de Can Rubió, el camí de les Bramones, el camí de la Font de Can Tobella i el camí de Can Tobella. Aquesta intervenció es fa per tal de garantir la seguretat en la circulació dels vehicles d’extinció en cas d’emergència. D’altra banda, cal recordar que fins al 15 d'octubre resta prohibit fer foc en terrenys forestals i a la franja de 500 metres que els envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals per tal de realitzar activitats amb risc d'incendi a l'Oficina d'Atenció Ciutadana (OAC) o directament a la Generalitat.

Paral·lelament, la Brigada Municipal està realitzant tasques de desbrossat i neteja per a minimitzar la càrrega de combustible en espais naturals i zones properes a equipaments municipals. S’han dut a terme tasques de desbrossament de solars urbans i també els passos de serveis i algunes zones de lleure dels barris de Can Rial i Mas d’en Gall com la Font de l’Avellaner, la Font del Roure i l’espai natural situat al carrer de Can Fosalba. També s’ha actuat a la font de la Barona, les Setze Fonts, el camí de la Barca, la carretera de Can Sedó i la carretera de Can Vinyals.  Així mateix, s’ha desbrossant i condicionant el llindar zona forestal situada a tocar de l’aparcament de les Hortes, la situada al costat de l’escola Les Roques Blaves i el perímetre de la residència municipal Can Comelles.

Entre les mesures de prevenció, també hi figuren les guàrdies que fan els efectius de l’ADF d’Esparreguera, que van començar el passat 3 de juny i s’allargaran fins al 15 de setembre. Les guàrdies es realitzaran durant tots els caps de setmana, en horari d’11 del matí a 8 o 9 del vespre, en funció del nivell d’alerta 9i les prediccions de risc d’incendi diàries. L’ADF compta actualment amb una trentena de persones voluntàries que s’organitzen per a realitzar guàrdies  amb un mínim de cinc persones activades i un dispositiu de sortida en cas d’incendi forestal format per un camió 4x4 de 4.000 litres i dos vehicles 4x4 de recolzament. A més, durant revetlla de Sant Joan també hi haurà una dotació en guàrdia i en cas que s’activi el Pla Alfa en nivell 3, també és prevista l’obertura del parc i l’activació de voluntaris de l’ADF. Cal recordar que en cas d’incendi cal trucar al 112 o a la Policia Local d’Esparreguera, al 93 777 55 77.

D’altra banda, el dimecres que ve, 21 de juny, es posa en marxa el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, un dispositiu que abasta el conjunt de la província i que té com a objectius reduir el nombre d’incendis mitjançant la sensibilització a la població i la detecció de punts de risc que poden ser causa d’un incendi forestal, com ara abocaments de material inflamable, barbacoes que no compleixen la normativa, incidències en la xarxa elèctrica i piles de biomassa. En el cas d’Esparreguera, hi haurà un vehicle que de 12.30 del migdia a 7.30 del vespre, i de forma ininterrompuda durant tots els dies de la setmana, farà una ruta pel nostre terme municipal i per Collbató per prestar suport en la vigilància forestal. Aquest servei estarà actiu durant 72 dies i finalitzarà el 31 d’agost.

Paral·lelament, l’Ajuntament d’Esparreguera recorda a la ciutadania que, per a evitar el risc d’incendi, cal tenir algunes precaucions. En aquest sentit, no s’han de llençar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe. En cas d’anar al medi natural amb vehicle particular, cal aparcar bé, deixant lliures les vies d’accés perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència si fos necessari. Aquells veïns i veïnes que visquin en una casa se’ls hi recomana netejar el jardí de vegetació, mantenir una distància de 6 metres entre els arbres i evitar que les capçades es toquin entre elles i a la façana. I, de cara a la revetlla de Sant Joan, no es poden llançar coets, petards, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc ni a menys de 500 metres de zones boscoses.