Tanca
Cultura i Festes Protecció Civil 22 de juny de 2023

Esparreguera celebra demà la Festa d’arribada de la Flama del Canigó i la revetlla de Sant Joan

La programació, que es concentrarà a la plaça del Centre, començarà a les 7 del vespre amb animació infantil i els actes de rebuda de la flama i seguirà amb l’encesa de la foguera i ball de revetlla fins la matinada. Paral·lelament, el consistori ha activat un seguit de mesures de prevenció per a garantir una revetlla segura i prevenir el risc d’incendis

Els Amics de la Flama del Canigó d’Esparreguera organitzen, com és tradició el dia de la revetlla de Sant Joan, els actes de rebuda de la Flama amb una programació plena d’activitats per a tots els públics a la plaça del Centre. Es tracta d’una tradició d’origen ancestral vinculada al solstici d’estiu que és també un símbol de germanor entre els territoris de parla catalana i en la qual centenars de persones voluntàries distribueixen la Flama del Canigó des d’aquesta muntanya del Pirineu fins a diversos municipis per tal d’encendre les fogueres de la nit de Sant Joan. A Esparreguera aquesta tradició se celebra des de fa 21 anys amb una programació organitzada pels Amics de la Flama, que comença a les 7 del vespre i s’allarga fins la matinada i inclou activitats per als infants, mostres culturals, la tradicional encesa de la foguera i ball de revetlla. D’altra banda, i davant la situació climatològica, l’Ajuntament ha impulsat diferents mesures per a garantir la celebració d’una revetlla de Sant Joan segura en relació a la prevenció d’incendis forestals i respectuosa amb les persones i animals amb una alta sensibilitat auditiva.

Pel que fa als actes de rebuda de la Flama del Canigó, el tret de sortida es donarà a les 7 del vespre, amb jocs i animació a càrrec d'Azuzena, un taller de maquillatge, feixos de llenya per aportar a la foguera de Sant Joan i l’olla dels desitjos i coca i sucs pels més petits. Paral·lelament, sobre les 8 del vespre, tindrà lloc l’arribada de la Flama del Canigó, a càrrec del Club Atletisme Esparreguera, i els actes de rebuda amb el tradicional toc de campanes d’honor a la Flama a càrrec dels Amics del Campanar, el parlament de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, la lectura del manifest de la Flama del Canigó i l’encesa del peveter, tot plegat acompanyat de coca i còctel de cava per a tothom.

Seguidament, s’iniciarà l’aportació de l’olla dels desitjos a la foguera, es farà una sardana de germanor i tindrà lloc l’actuació de l’Esbart Dansaire Gaudí, que oferirà un repertori de cançons tradicionals dels països catalans. A partir de les 10 de la nit s’encendrà la foguera i es farà una traca final. Finalment, per tancar la celebració de l’arribada de la Flama del Canigó, la plaça del Centre acollirà el ball de la revetlla de Sant Joan, que s’allargarà fins les 2 de la matinada, amb música per a tots els gustos. Més enllà de la revetlla, els actes organitzats aquest cap de setmana pels Amics de la Flama clouran diumenge 25 de juny a les 12 del migdia a l’església de Santa Eulàlia amb la missa i l’ofrena de la Flama del Canigó. 

En referència a les mesures de prevenció de cara a la revetlla, aquestes s’han fet públiques avui en un ban de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, que detalla que “Esparreguera està considerat com a municipi d’alt risc d’incendis forestals i tota la població hem d’extremar les precaucions amb l’ús del foc, així com amb les activitats que en poden provocar”. En aquest sentit, es recorda que en els terrenys forestals, siguin o no poblats d’espècies arbòries, i a la franja de 500 metres que els envolta, resta prohibit encendre foc per a qualsevol tipus d'activitat sigui quina sigui la seva finalitat. També està prohibit llençar objectes encesos, abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d’un foc; llençar coets, globus, focs d’artifici o altres artefactes que continguin foc; així com la utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals. Excepcionalment, es podran realitzar les activitats prèviament autoritzades pel departament competent de la Generalitat.

En el ban també es recorda a la ciutadania que els petards amb més risc de provocar incendis són els coets i altres materials voladors, fonts i altres que generen espurnes. I, en aquest sentit, es recomana l’ús responsable del material pirotècnic autoritzat i s’apel·la al civisme de tothom de cara a respectar el descans del veïnat i dels animals de companyia. El document també detalla que la Policia Local serà l’encarregada de mantenir l’ordre i vetllar pel compliment d’aquestes mesures. Així mateix, l’Ajuntament demana la col·laboració ciutadana per a donar compliment a les mesures i recorda que davant qualsevol incidència que es produeixi cal posar-se en contacte amb Emergències, al telèfon 112.