Tanca

La piscina municipal d'estiu obrirà de forma gratuïta fins al 25 d’agost per a mitigar els efectes de l’onada de calor

Davant l’estat d’alerta del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) per calor intensa, l’Ajuntament d’Esparreguera ha establert un seguit de mesures per pal·liar els efectes de l’onada de calor com són l’establiment de refugis climàtics i l’accés lliure i gratuït a la piscina municipal d’estiu fins a cobrir l’aforament màxim de l’equipament

L’actual episodi d’altes temperatures ha provocat l'activació simultània del Pla de protecció Civil de Catalunya (PROCICAT), del Pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT), així com el Pla ALFA en nivells 2 i 3 en determinats municipis. Per aquest motiu, fins al dia 25 d'agost, l’Ajuntament d’Esparreguera ha establert un seguit de mesures per mitigar els efectes de les altes temperatures com són l’obertura de refugis climàtics per a la ciutadania o la gratuïtat de la piscina municipal d’estiu. Els equipaments habilitats per a oferir condicions ambientals de protecció per les altes temperatures seran els espais climatitzats de la Biblioteca Municipal L’Ateneu, de 9 del matí fins a les 2 del migdia, i l’Ateneu d’Esparreguera que romandrà obert des de les 3 de la tarda fins a les 3 de la nit. Per altra banda, avui han entrat en vigor noves mesures i restriccions especials, decretades pel Govern de la Generalitat, per l’alt risc d’incendis que afectaran el terme municipal d’Esparreguera fins al 25 d’agost.

L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, en declaracions a l’emissora municipal, ha explicat que davant la situació d’alerta per les altes temperatures el govern municipal ha establert unes mesures de refugi climàtic posant a disposició de la població la Biblioteca Municipal de l’Ateneu, a l’espai de l’Ateneu d’Esparreguera i la piscina municipal d’estiu. Eduard Rivas ha expressat que “hem de prioritzar l’interès públic i col·lectiu de protegir a la ciutadania d’unes temperatures que són extremes, sobretot aquells col·lectius vulnerables com la gent gran, dones embarassades o infants”. En aquest sentit, l’alcalde ha puntualitzat que el canvi de normativa de l’any passat de l’Ordenança fiscal número 26, va permetre incloure l’accés lliure i gratuït a determinades instal·lacions esportives davant de situacions climàtiques adverses. La piscina municipal d’estiu va obrir les portes ahir a les 3 de la tarda fins a cobrir l’aforament màxim i la mesura extraordinària de gratuïtat del servei s’estendrà fins al divendres 25 d’agost.  L’alcalde també ha recordat que estem en alt risc d’incendis i ha demanat molta precaució i el seguiment de les mesures especials de prevenció d’incendis que afecten el municipi. “Són dies complexos i hem de tenir cura de nosaltres mateixos, però també del nostre entorn” ha apuntat Rivas, el qual ha agraït la feina que estan fent tots els cossos de seguretat que intervenen en la prevenció i extinció d’incendis.

L’onada de calor s’allargarà fins divendres i el seu punt àlgid serà avui i demà, quan es preveu que s’assoleixin valors màxims de temperatura d’entre 38 i 41 ºC a l’interior de Catalunya. Aquest episodi coincideix amb l’augment del risc d’incendi a causa de les altes temperatures, la baixa humitat i el vent, motiu pel qual s’ha activat l’alerta del Pla INFOCAT. En aquest sentit, el Govern de la Generalitat de Catalunya ha decretat mesures temporals extraordinàries davant l’elevat risc d’incendis en algunes zones del país. Esparreguera està en el nivell 2 del Pla Alfa establert pel Cos d'Agents Rurals i és un dels municipis afectats per un nivell molt alt o extrem d'incendi forestal en el mapa del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Per aquest motiu, fins al dia 25 d'agost, a més de les mesures vigents de prevenció d’incendis forestals, se li sumen la suspensió de totes les activitats d'educació en el lleure de tipus acampada, ruta i ruta esportiva, així com d'aquelles activitats esportives que es desenvolupin en el medi natural i altres que tinguin condicions equivalents. A més, es restringeixen les activitats vinculades als casals de vacances i casals esportius al nucli de població del municipi on es realitzen i les activitats que també incloguin pernocta en l’entorn immediat. Per altra banda, es prohibeix la circulació del transport dels productes forestals dins del bosc entre les 13 hores i les 20 hores i la circulació motoritzada en el medi natural d'aquests municipis. Aquesta limitació no serà d'aplicació als residents ni a les activitats que per la seva naturalesa resultin inajornables. La resolució suspèn també la sega de cunetes de les carreteres del municipi i les obres i intervencions a la xarxa interurbana de carreteres de Catalunya i als seus vorals. Aquestes suspensions poden ser autoritzades de forma expressa i de manera excepcional, pel Servei Català de Trànsit.