Tanca
Govern Obert 16 de desembre de 2019

L’Ajuntament prepara una nova edició dels pressupostos participatius

La ciutadania d’Esparreguera podrà decidir a través del web decideix.esparreguera.cat a què es destinen un total de 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020. Les propostes presentades hauran de suposar una millora en l’espai públic o en els equipaments municipals

L’Ajuntament d’Esparreguera prepara, per segon any, una nova edició dels pressupostos participatius, una eina que permet a la ciutadania intervenir en la presa de decisions, proposant, debatent i decidint a què es destinaran 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020. Actualment el consistori està treballant en les bases d’aquest procés participatiu, que es presentarà el dissabte 8 de febrer al matí a Can Pasqual. Tant les propostes com les votacions es podran fer a través del web decideix.esparreguera.cat, i també presencialment en els punts habilitats pel consistori durant el procés.

La regidora de Bon Govern de l'Ajuntament d'Esparreguera, Maria Mas, explica que “la voluntat municipal és, com en l’any 2018, desenvolupar un model de pressupostos participatius que faciliti la implicació dels esparreguerins i esparreguerines, tant en el disseny de les propostes com en la decisió de les mateixes i, alhora, promoure la reflexió entre la ciutadania”. Tal com es va fer en la passada edició, aquesta iniciativa es realitza de manera bianual “per a facilitar els terminis necessaris per a realitzar un bon procés de deliberació i execució de les propostes resultants”.

Qualsevol persona i/o entitat, estigui o no empadronada a Esparreguera, pot participar en aquets procés presentant la proposta o propostes -el número no està limitat- que considerin oportunes, sempre que suposin una millora en l’espai públic o en els equipaments municipals. Les votacions es duran a terme durant el mes de maig i, en aquest cas, hi podran participar totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a la vila i s'hagin inscrit a la plataforma web decideix.esparreguera.cat. Un cop finalitzi el període de votació, es procedirà al recompte, selecció i publicació de les propostes guanyadores.

“L’objectiu d’aquesta segona edició és consolidar un model propi de pressupostos participatius i, per aquest motiu, la proposta organitzativa del 2020 parteix de l’experiència de l’any 2018 i incorpora les millores identificades”, subratlla la regidora de Bon Govern. En aquest sentit, el consistori ha previst organitzar sessions específiques per a reforçar els col·lectius que van tenir menys participació en la passada edició, com són els joves i els nouvinguts; també es farà un reforç en l’atenció presencial en la fase de recollida de propostes; s’introduirà un període d’esmenes i s’augmentarà la difusió durant la fase de votacions per a incentivar la participació.

Per al disseny metodològic del procés, el consistori ha creat una comissió tècnica, formada per personal de les tres àrees de l’Ajuntament - Presidència i Bon Govern, Drets Socials i Ciutadania i Territori i Sostenibilitat- i compta també, com en la passada edició, amb el suport de la consultoria ÍNDIC (Iniciatives Dinàmiques Comunitàries). Actualment aquesta comissió està treballant en les bases dels pressupostos i perfilant alguns aspectes sobre les votacions en funció de les possibilitats tècniques que ofereix la plataforma digital.