Tanca

Els pressupostos participatius reben 103 propostes d’inversió per a millorar la vila

La comissió tècnica municipal comprovarà ara que totes les iniciatives presentades acompleixin els requisits fixats en les bases del procés. Del 8 al 25 de maig la ciutadania podrà votar entre totes les propostes acceptades per decidir a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020

La ciutadania ha presentat un total de 103 propostes d’inversió als pressupostos participatius del 2020 perquè l’Ajuntament realitzi actuacions que impactin en la millora de l’espai, l’entorn o els equipaments municipals. Entre les propostes presentades, que tenen un pressupost màxim de 100.000 euros, n’hi ha d’associacions de veïns, AMPAs, entitats esportives i també moltes de particulars. Ara tots aquests projectes hauran de ser valorats per la comissió tècnica municipal, constituïda en el marc del procés participatiu, per a garantir que s’adeqüen als criteris establerts en les bases del procés i, per tant, poden passar a la fase de votació, que tindrà lloc del 8 al 25 de maig.

Aquesta és la segona edició dels pressupostos participatius, en la primera, que es va fer al 2018, es van presentar 107 propostes, de les quals 30 van passar el cribatge fet per la comissió tècnica. La regidora de Bon Govern de l’Ajuntament d’Esparreguera, Maria Mas, assegura, en declaracions a l’emissora municipal, que “la valoració, sense entrar en detall, és molt bona, 103 propostes és una xifra alta, vol dir que la gent s’ha assabentat del procés i ha volgut participar”. La regidora també ha destacat que les propostes presentades en aquesta edició “són més acords als criteris que marquen les bases del procés; en la passada edició n’hi havia moltes que eren massa generals, en canvi ara van més al focus del que es demana, tot i que si compleixen o no amb els criteris ho decidirà la comissió tècnica”.

La comissió està formada per personal tècnic del consistori de l’àrea de Presidència i Bon Govern - concretament dels serveis de Secretaria, Planificació, Govern Obert i Qualitat, Comunicació, Oficina d'Atenció Ciutadana i Sistemes d’Informació- de l’àrea de Territori i Sostenibilitat i de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania. El període de valoració de les propostes comença avui i s’allargarà fins al dia 8 d’abril. Durant aquestes setmanes, la comissió comprovarà l’acompliment de criteris com la correcta identificació de la persona o entitat que l’ha presentada; que la proposta faci referència a una competència municipal; que no requereixi la intervenció d’altres administracions; que doni resposta a una necessitat determinada; que sigui concreta i valorable econòmicament; que el seu pressupost no superi els 100.000 euros (IVA inclòs); i que no comprometi exercicis pressupostaris futurs. També es comprovarà que no sigui una actuació que ja s’està duent a terme o estigui prevista per a executar en els Plans d’Actuació Municipals, que estigui vinculada a un interès general i no a interessos personals o particulars; que s’adeqüi a les lleis i a la normativa vigent del municipi i que sigui viable tècnicament.

Entre les propostes presentades n’hi ha moltes fetes per particulars, però també n’han presentat escoles, AMPAs, entitats esportives, socials i associacions de veïns com les de Can Rial, la Plana i Mas d’en Gall. “És molt interessant que participin les entitats perquè són figures que representen un col·lectiu de persones i la capacitat que tenen de copsar les demandes a nivell ciutadà són molt grans”, ha subratllat Maria Mas. En línies generals, la majoria de propostes fan referència a aspectes relacionats amb la millora de la via pública, parcs o algun equipament municipal, així com intervencions en l’espai natural. En referència al pressupost econòmic dels projectes, no totes les propostes el detallen, però la regidora apunta que “hi ha aproximacions de tot tipus, tot i que en general la gent ha intentat no anar al màxim de 100.000 euros”.

Durant la seva valoració, la comissió tècnica podrà agrupar propostes que siguin idèntiques o similars, com ja es va fer en el procés anterior, i també podrà demanar a la persona o entitat que l’hagi presentada que realitzi alguna petita modificació per adequar-la als requisits de les bases. Per aquest motiu, enguany s’ha introduït el període d’esmenes, que es farà del 10 al 17 d’abril. Després de l’estudi de les al·legacions que es puguin presentar, hi haurà el període de prioritzacions, que es farà del 8 al 25 de maig, en el qual totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a Esparreguera i s’hagin inscrit a la plataforma web decideix.esparreguera.cat podran votar aquelles idees que més els agradin entre totes les propostes acceptades.