Tanca

Ja es poden consultar els 48 projectes ciutadans admesos als pressupostos participatius

A partir de demà i fins al 7 de juny, totes les persones majors de 16 anys empadronades a Esparreguera podran votar aquelles propostes que més els agradin a través de la plataforma web i decidir així a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020

Avui s’han publicat els 48 projectes sorgits de la ciutadania que passen a la fase de votació dels pressupostos participatius 2020-2021, unes propostes que ja es poden consultar a la plataforma web decideix.esparreguera.cat. De les 103 iniciatives presentades en aquesta edició per entitats i particulars aquestes són les que, segons l’avaluació de la comissió tècnica, compleixen amb els requisits del procés i, per tant, podran ser votades pels esparreguerins i esparreguerines a partir de demà, 22 de maig, i fins al 7 de juny. En aquesta fase del procés hi podran participar totes les persones majors de 16 anys empadronades a la vila que es registrin a la plataforma web que, a través del seu vot, podran decidir a què es destinen 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020.

De les 103 iniciatives ciutadanes presentades a la segona edició dels pressupostos participatius d’Esparreguera, 52 propostes han passat la fase de valoració, tot i que la comissió tècnica n’ha agrupat algunes d’elles per la similitud dels continguts i n’han resultat un total de 48 projectes. Es tracta d’iniciatives que tenen a veure amb la millora de diferents carrers, equipaments i espais públics de la vila, així com algunes propostes relacionades amb el món cultural, esportiu, el medi ambient o l’accessibilitat. En la primer edició dels pressupostos participatius es van presentar 107 iniciatives i se’n van acceptar una trentena. En aquest sentit, la regidora de Bon Govern de l’Ajuntament d’Esparreguera, Maria Mas, ha afirmat que “tenint en compte que el nombre de propostes que es van presentar va ser similar, la quantitat d’iniciatives acceptades en aquesta edició ens mostra que la gent les ha sabut adaptar millor als requisits de les bases i també que la introducció del període d’esmenes ha afavorit que puguin entrar més propostes”.

El període de votacions, que s’ha vist alterat per l’emergència sanitària derivada de la Covid-19, començarà demà, 22 de maig, i s’allargarà fins al 7 de juny. La votació es farà de manera telemàtica mitjançant la plataforma web decideix.esparreguera.cat i hi podran participar amb el seu vot totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a la vila d’Esparreguera i s’hagin inscrit a la plataforma. No es podrà votar una sola iniciativa, sinó que cada persona haurà de votar diverses propostes que sumin, com a mínim, el 70% del total del pressupost destinat al procés, és a dir, 140.000 euros. Maria Mas ha apuntat que “és una incògnita si la situació actual pot afectar a les votacions, però creiem que val la pena que la gent participi i s’impliqui en les decisions públiques”. El dia 8 de juny es publicaran els resultats de les votacions i es decidirà entre les propostes més votades aquelles que finalment s’executaran.

Els pressupostos participatius compten amb una partida global de 200.000 euros i els 48 projectes que han passat a votació tenen pressupostos que van des de 3.500 euros al pressupost màxim de 100.000 euros que estableixen les bases del procés. Així doncs, un cop es tinguin els resultats de les iniciatives més votades, caldrà analitzar quines d’elles finalment es podran executar sense traspassar la partida global destinada al procés. Això implicarà que les dues primeres propostes es podran realitzar amb seguretat, però a partir de la tercera iniciativa més votada caldrà comprovar que no se superi el llindar de la partida destinada al global del procés. En cas que sigui superior, caldrà anar a buscar, seguint l’odre de prioritat establert amb la votació ciutadana, quina o quines propostes encaixen amb el pressupost restant. Després de donar a conèixer les propostes que s’executaran, es farà una enquesta ciutadana dins la mateixa plataforma web per avaluar com ha funcionat el procés participatiu i treure’n conclusions per a properes edicions.