Tanca
Participació Ciutadana Govern Obert 29 d’abril de 2020

Les propostes dels pressupostos participatius es podran votar a partir del 22 de maig

La comissió tècnica està avaluant quines de les 103 iniciatives presentades per entitats i ciutadania compleixen amb els requisits del procés i, per tant, podran passar a la fase de votació. De moment, ja n’hi ha una quarantena de validades, una xifra superior a la de la primera edició

Les propostes ciutadanes presentades a la segona edició dels pressupostos participatius de l’Ajuntament d’Esparreguera es podran votar entre el 22 de maig i el 7 de juny. Amb aquest nou calendari treballa la comissió tècnica que ha d’avaluar l’adequació de les 103 propostes d’inversió presentades als criteris establerts en les bases del procés. De moment ja ha validat una quarantena d’iniciatives i demà es reunirà per acabar de decidir aquelles que definitivament es rebutgen i les que es poden esmenar. El període d’esmena serà de 15 dies i el 21 de maig es publicaran totes les propostes que passen a la fase de votació. Les votacions es podran fer, com tot el procés, a través de el web decideix.esparreguera.cat. Entre les iniciatives presentades, que tenen un pressupost màxim de 100.000 euros, n’hi ha d’associacions de veïns, AMPAs, entitats esportives i també moltes de particulars.

Aquest procés participatiu a través del qual la ciutadania pot proposar actuacions que impactin en la millora de l’espai, l’entorn o els equipaments municipals, ha vist alterat el seu calendari com a conseqüència de les mesures decretades per l’Estat d’Alarma, però l’Ajuntament ja ha fixat les noves dates de les diferents fases. La regidora de Bon Govern de l’Ajuntament d’Esparreguera, Maria Mas, ha afirmat que “l’equip de govern ha volgut seguir endavant amb aquest projecte que reforça la participació ciutadana perquè, malgrat la situació, la ciutadania ja havia presentat les seves propostes de millora i es mereix que escoltem les seves demandes i els hi fem un retorn, més enllà del que el consistori pugui fer per pal·liar la crisi econòmica i social del coronavirus a través de diferents mesures en les quals ja estem treballant”.

Ara la comissió municipal formada per personal tècnic del consistori de l’àrea de Presidència i Bon Govern - concretament dels serveis de Secretaria, Planificació, Govern Obert i Qualitat, Comunicació, Oficina d'Atenció Ciutadana i Sistemes d’Informació- de l’àrea de Territori i Sostenibilitat i de l’àrea de Drets Socials i Ciutadania està acabant d’avaluar l’adequació de les iniciatives presentades per a definir quines passen a la fase de votació. De moment ja hi ha unes 40 propostes validades, una xifra superior a la de la primera edició, quan només una trentena de les 107 propostes presentades van ser acceptades. “Ja s’intueix que el volum d’iniciatives acceptades podrà ser major, perquè la ciutadania ja té l’experiència de la primera edició i ha presentat propostes més acurades als criteris del procés”, ha apuntat la regidora de Bon Govern.

En referència a aquelles propostes que la comissió consideri que poden ser esmenades, el consistori enviarà un correu electrònic als seus autors per tal de requerir-los els ajustaments necessaris perquè la seva iniciativa s’adeqüi a les bases i pugui passar a la fase de votació. Els interessats tindran 15 dies, de 2 al 17 de maig, per a aportar la informació demanada. Després de l’estudi de les al·legacions que es puguin presentar, el 21 de maig es publicaran totes les propostes d’inversions que passaran a ser prioritzades per la ciutadania amb l’objectiu d’escollir aquelles que s’hagin d’executar. En el període de votació, que serà del 22 de maig al 7 de juny, totes les persones majors de 16 anys que estiguin empadronades a Esparreguera i s’hagin inscrit a la plataforma web decideix.esparreguera.cat podran votar aquelles idees que més els agradin entre totes les propostes acceptades. No es podrà votar una sola iniciativa, sinó que cada persona haurà de votar diverses propostes que sumin, com a mínim, el 70% del total del pressupost destinat al procés.

El dia 8 de juny es publicaran els resultats de les votacions i es decidirà entre les propostes més votades aquelles que finalment s’executaran. Cal recordar que els pressupostos participatius compten amb una partida global de 200.000 euros del pressupost d’inversions del 2020 i que cada proposta ciutadana presentada podia tenir un pressupost màxim de 100.000 euros. Així doncs, un cop es tinguin els resultats de les iniciatives més votades, caldrà analitzar quines d’elles finalment es podran executar sense traspassar el llindar màxim dels 200.000 euros. Això implicarà que les dues primeres propostes es podran realitzar amb seguretat, però a partir de la tercera iniciativa més votada caldrà comprovar que no se superi el llindar de la partida destinada al global del procés. En cas que sigui superior, caldrà anar a buscar, seguint l’odre de prioritat establert amb la votació ciutadana, quina o quines propostes encaixen amb el pressupost restant.