L’Ajuntament d’Esparreguera ha encarregat un nou estudi per analitzar la qualitat de l’aire que respira la ciutadania del municipi. Aquest informe es realitzarà a través d’un recurs del Catàleg de Serveis de la Diputació de Barcelona del 2019 i analitzarà l’impacte de la mobilitat en la qualitat de l’aire mesurant la quantitat d’òxids de nitrogen (NO2) derivats de la combustió dels vehicles. La medició començarà a fer-se aquest mes de març i es durà a terme a través de 15 captadors passius que s’instal·laran a diversos fanals del municipi ubicats en zones amb alta densitat de trànsit. D’altra banda, el Consorci Ecoparc 4 ha demanat un estudi per a mesurar les olors de l’abocador i el seu impacte als quatre municipis afectats per la instal·lació.
A començaments d'aquest mes de març s'instal·laran els captadors que s’utilitzaran per a fer la medició de les partícules contaminants. En total se'n col·locaran 15 a diferents punts del municipi amb una elevada incidència de trànsit, com les avingudes de Francesc Marimon i de Francesc Macià, i a prop de les escoles Pau Vila, Mare de Déu de la Muntanya, Estel, Taquígraf Garriga, Montserrat i Roques Blaves. També hi haurà un captador de referència al carrer de la Miranda, al barri del Castell. Els captadors, que tenen forma de tubs petits, es col·locaran als fanals, a 2,5 metres d’alçada respecte el terra, i es retiraran després de tres setmanes. Els resultats de l’estudi però, no estaran fins a finals d’any.
Aquest serà el vuitè estudi que es realitza des del 2008 per a conèixer la qualitat de l’aire. El darrer es va fer el 2018, quan es va instal·lar una unitat mòbil UM1 de la Diputació de Barcelona que mesurava la contaminació atmosfèrica per fer un seguiment de les concentracions de contaminants, que es va ubicar al carrer del Forn, al polígon de Can Comelles. Aquesta estació automàtica donava en temps real els nivells de contaminants atmosfèrics -partícules en suspensió PM10 i PM2,5, ozó, òxids de nitrogen- i paràmetres meteorològics -velocitat i direcció del vent, temperatura, humitat, pressió, radiació solar i pluja. L’informe va concloure que no es va superar cap dia els valors límit de les partícules contaminants analitzades i que, per tant, no se superaven els valors establerts per a la protecció de la salut humana ni els recomanat per l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
Tot i que l’any passat l’Ajuntament va sol·licitar a la Diputació repetir el mateix estudi, l’ens provincial va denegar la petició a causa de l’elevada demanda, però va oferir al municipi la possibilitat de fer-ne aquest altre que analitza la contaminació derivada de la combustió dels vehicles. El regidor de Salut Pública i Espai Natural de l’Ajuntament d’Esparreguera, Emmanuel Ortí, ha assegurat que “la qualitat de l’aire no és una preocupació del municipi, però des de l'equip de govern vetllem per garantir-ne la qualitat i a nivell mediambiental fem controls i estudis de manera periòdica per observar-ne l’evolució”.
A banda del nou estudi encarregat per l’Ajuntament, l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) també realitzarà estudis d’olors per a mesurar l’impacte de l’Ecoparc 4 i l’abocador de Can Mata. Per a fer-ho, en les properes setmanes s’instal·larà un aparell que realitzarà la captació activa de compostos orgànics volàtils (COVs) als barris de Can Rial i Mas d’en Gall i també s’instal·laran aparells de captació als focus emissors de COVs de l’Ecoparc. D’aquesta manera es podran establir correlacions d’episodis d’olors detectats als barris amb els focus emissors de l’Ecoparc. Tot i que anteriorment ja s’havien fet estudis, aquests eren amb captació passiva i no permetien fer aquestes correlacions, ja que s’obtenien resultats acumulats i no definits en el temps.
L’estudi, encarregat pel Consorci Ecoparc 4 a la Universitat Politècnica de Catalunya a través de l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), es farà als quatre municipis afectats per la instal·lació (Esparreguera, Collbató, Masquefa i Hostalets). Els equips de presa de mostres permetran no sols identificar els compostos generadors dels episodis sinó també els seus nivells de concentració. El sistema podrà fer-se servir de forma remota, de manera que es podrà activar quan es detecti un nivell de COVs per sobre del llindar programat i permetrà prendre mesures durant tot l’episodi d’olors. Aquesta funcionalitat permetrà incrementar l’objectivitat durant l’activació i disposar del control dels episodis durant les 24 hores immediates incrementant d’aquesta manera el període de control.
Comparteix aquest contingut