Tanca
Hisenda 28 d’abril de 2020

L’Ajuntament tanca el 2019 amb 1’88 milions de superàvit i 15’81 milions de romanent

El consistori s’ha vist obligat a fer el tancament pressupostari de 2019 abans del previst per poder afrontar les necessitats derivades de la situació d’emergència per la Covid-19. La liquidació del passat exercici deixa l’Ajuntament en una posició econòmica sanejada de cara a prendre mesures davant la crisi sanitària

L’Ajuntament d’Esparreguera ha tancat el pressupost de 2019 amb 1’88 milions d’euros de superàvit, endeutament zero i 15’81 milions de saldo positiu al romanent de tresoreria. Les dades les ha facilitat la regidoria de Serveis Econòmics, que va fer la liquidació econòmica del passat exercici a començament d’aquest mes d’abril, de forma anticipada a les dates habituals per poder atendre les necessitats derivades de la crisi sanitària del coronavirus. Entre les mesures a adoptar, el govern municipal està estudiant la bonificació d’algunes taxes, línies d’ajusts i subvencions per dinamitzar l’economia del municipi i donar suport a les famílies. El gruix de les mesures es donaran es donaran a conèixer als grups de l’oposició aquest dimecres durant la comissió informativa de Presidència.

El pressupost municipal de 2019 ha tancat amb un 74,52% d’execució pel que fa a les despeses i gairebé un 103% d’execució pel que fa als ingressos (107% en la recaptació d’impostos i gairebé un 99% en el cobrament de taxes), el que ha generat un superàvit de 1’88 milions d’euros. A partir d’aquestes dades i el romanent de tresoreria acumulat de 15,81 milions d’euros, el regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols ha assegurat que “la situació econòmica de solvència generada en els darrers anys possibilitarà afrontar les dificultats econòmiques esdevingudes arran de la crisi sanitària de la COVID-19”. Farriols ha explicat que “actualment es treballa per desbloquejar el màxim de recursos per a que l'Ajuntament formi part de les solucions per atendre les noves demandes per part de la ciutadania”.

A hores d'ara des de l'Ajuntament es treballa en diferents mesures de reactivació de l’economia local i suport a les famílies per minimitzar els efectes econòmics i socials de la crisi de la Covid-19. L’estructura bàsica d’aquestes mesures es presentarà demà als grups de l’oposició durant la comissió informativa de Presidència, però el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament d’Esparreguera, Daniel Farriols, ha avançat que “estem treballant en línies de subvencions, bonificacions a taxes i diferents mesures, perquè l’administració local sigui part de la solució”. Els destinataris principals d’aquestes mesures seran els “autònoms, petites empreses, comerç local i famílies”. Daniel farriols assegura que “venen temps difícils i caldrà donar les màximes facilitats i suports possibles per col·laborar amb les altres administracions i assolir la fita que ningú quedi enrere”.

Un dels punts que s’està estudiant és la bonificació de la taxa d’ocupació de l’espai públic amb taules i cadires per part de bars i restaurants. Daniel Farriols ha apuntat que “haurem de donar facilitat perquè s’ocupin més metres quadrats per garantir el distanciament social que encara serà obligatori”. Un altre dels aspectes que està sobre la taula són els ajuts al lloguer, “però cal veure com encaixa jurídicament, perquè també hi ha ajudes d’altres administracions i malgrat que l’ajuntament és l’administració més propera, també és la que té menys capacitat d’acció en quant a subvencions”. En referència a les exempcions fiscals en el pagament d’impostos, el regidor de Serveis Econòmics ha subratllat que “ara per ara la normativa no ens ho permet”.

Els grups municipals d’ERC, Ciutadans i Junts x Esparreguera han fet arribar les seves propostes de reactivació econòmica i social al Govern Municipal, mentre que el grup d’Esparreguera 2031 ha impulsat la plataforma 'Esparreguera Futur', una iniciativa que vol fomentar la unió dels empresaris locals per la recuperació económica. El regidor Daniel Farriols ha volgut destacar la col·laboració entre govern i oposició per fer front a la crisi del coronavirus. Tot i que l’Ajuntament d’Esparreguera, a nivell econòmic, es troba actualment en una situació sanejada, el regidor ha apuntat que “som conscients que el pressupost d’aquest any no serveix, la recaptació no serà la prevista i la previsió per l’any que ve és complicada. Per això, caldrà actuar de manera valenta per ajudar, però tenint en compte que la situació és complexa”.