L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i el regidor de Cultura, Juan Jurado, juntament amb membres de l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn i del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL) han visitat la colònia industrial escocesa de New Lanark, reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO i un referent de la recuperació i promoció del patrimoni industrial. La visita ha servit per a analitzar quins dels projectes i accions que s’han implementat en aquesta colònia industrial dedicada a la manufactura del cotó, que va tancar el 1968 però ha rehabilitat la majoria dels seus edificis i s'ha convertit en una atracció turística, podrien traslladar-se a la Colònia Sedó d’Esparreguera i també per a establir vincles a nivell institucional. La reforma i posada en valor de la Colònia Sedó és un dels objectius de l’Agenda Urbana d’Esparreguera al qual se li vol donar prioritat en aquest mandat amb la constitució, aquesta tardor, d’un ens de governança que agruparà tots els actors implicats per a decidir, de forma consensuada, el projecte de futur d’aquest espai.
New Lanark és una colònia situada a la riba del riu Clyde, a uns dos quilòmetres del municipi de Royal Burgh de Lanark (Escòcia), que va ser fundada el 1785 amb fàbriques de cotó i residències per als obrers aprofitant l’energia hidràulica que oferia el riu. La colònia es va convertir en un exemple de socialisme utòpic i les seves fàbriques van seguir funcionant fins al 1968. Després d'un període de decadència, el 1975 es va fundar l’associació New Lanark Conservation Trust amb la finalitat d’impedir la demolició de la colònia. Actualment la majoria dels edificis s'han restaurat i el poble s'ha convertit en una atracció turística important que disposa, entre d’altres atractius, d’un hotel en el mateix recinte i un museu on s’hi fan visites teatralitzades. Després de visitar la colònia escocesa, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que és “un èxit complet de recuperació del patrimoni a diferents nivells, des del punt de vista arquitectònic, de memòria històrica, museístic i turístic”.
Rivas ha explicat que la visita de la delegació esparreguerina a la New Lanark “s’ha fet a iniciativa de l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn que, per una banda, volia conèixer un exemple de bona pràctica a nivell de recuperació de patrimoni industrial, amb una colònia amb una complexitat i unes característiques molts similars a la nostra; i per l’altre, va demanar a l’Ajuntament que els poguéssim acompanyar per a establir contacte a nivell institucional amb l’Ajuntament de Lanark i l’associació que gestiona aquesta colònia”. En aquest sentit, l’alcalde ha apuntat que el consistori ja ha convidat al representant de l’associació New Lanark Conservation Trust a visitar la Colònia Sedó.
Segons Eduard Rivas, New Lanark té “moltes similituds” amb la colònia esparreguerina: “Es tracta d’una colònia que queda a la part baixa del municipi de Lanark, està situada a la vora del riu, perquè utilitzava l’energia hidràulica, i també estava dedicada al tèxtil, tot i que utilitzava una maquinària diferent a la que hi havia a Can Sedó”. Per contra, Rivas apunta que “la colònia escocesa ha comptat amb l’impuls del govern escocès”, que després del seu tancament va obligar al propietari a vendre els terrenys i es va crear una associació que tenia com a objectiu inicial recuperar-ne l’activitat econòmica, tot i que amb el temps ha anat virant l’objectiu i s’ha enfocat més cap a l’àmbit turístic i de memòria històrica. Així mateix, al ser reconeguda com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO gaudeix del màxim grau de protecció. “L’Estat escocès ha tingut un interès estratègic en protegir i cuida aquets patrimoni, en canvi aquí estem sols reclamant que algú ens acompanyi, perquè a nivell municipal no tenim suficients recursos per a protegir la Colònia Sedó”, ha lamentat l’alcalde, qui ha afegit que “trobo a faltar una administració supramunicipal que ens acompanyi, el govern espanyol hi està interessat però encara hem de convèncer a la Generalitat”.
L’impuls de la rehabilitació i la posada en valor de la Colònia Sedó és una de les 61 actuacions recollides en el Pla d'Acció de l’Agenda Urbana, que es va aprovar en el Ple municipal del mes de maig i és un dels reptes d’aquest nou mandat. En el marc de l’Agenda Urbana ja es va realitzar una prova pilot al voltant de la recuperació i el futur d’aquets patrimoni industrial en la qual es van incloure tots els actors implicats, des de la part industrial, al veïnat, l’Incasol, l’Associació per a la defensa del patrimoni de la Colònia Sedó i el seu entorn, PIMEC, el Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, el Museu Nacional de la Ciència i la Tècnica de Catalunya (MNACTEC) i l’Ajuntament d’Esparreguera. Per avançar en aquest repte, properament tindrà lloc la signatura de constitució d’un ens de governança de la Colònia Sedó, que permetrà fer una pressa de decisions col·legiada i, posteriorment, es farà un estudi de costos per buscar recursos i començar a planificar accions.
Comparteix aquest contingut