Tanca
Polítiques d'Igualtat 15 de maig de 2020

L’alcalde d’Esparreguera, guardonat en els premis "17 de maig" contra l’homofòbia

L’Observatori contra l’Homofòbia reconeix així la resposta institucional de l’Ajuntament d’Esparreguera davant “l’agressió homòfoba que va tenir lloc al municipi el passat mes de febrer”. Els premis es lliuren el 17 de maig en motiu del Dia internacional contra l’homofòbia

L’Observatori contra l’Homofòbia (OCH) ha reconegut en la VIII edició dels premis 17 de maig a l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, per “la seva resposta institucional davant l’agressió homòfoba que va tenir lloc al municipi el passat mes de febrer”. Així ho ha anunciat l’entitat que fa entrega d’aquests guardons que reconeixen el treball de persones, entitats i projectes que afavoreixen la implementació de polítiques LGTBI i que es lliura amb motiu del Dia internacional contra l’homofòbia, que se celebra aquest diumenge. L’Ajuntament d’Esparreguera s'ha adherit al manifest institucional "LGTBIfòbia ni a casa, ni al carrer!" i va aprovar en el passat ple municipal l’adhesió del municipi al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci, que també intervé quant la violència es perpetrà contra les persones LGBTI.

L’Observatori Contra l’Homofòbia està composat per activistes, professionals i voluntàries de diferents àmbits que fan de l’OCH una eina al servei del col·lectiu LGTBI i de la ciutadania. En aquesta edició dels seus premis han volgut reconèixer la tasca de les activistes Mar Cambrollé i Charo Alises, el grup de persones sordes del Casal Lambda, el periodista Adrià Lizanda i a l’alcalde d’Esparreguera. En el cas d’Eduard Rivas el guardó és per la resposta institucional de l’Ajuntament davant la presumpta agressió homòfoba que es va produir al municipi a principis de febrer, un fet que sumat a l’elevat nombre d’incidents registrats en l’establiment d’oci nocturn on es va produir, va suposar que el consistori decretés amb caràcter immediat l’avançament en dues hores de l’horari de finalització de l’activitat de la discoteca. En el ple municipal del mes de febrer, a més, es va aprovar per unanimitat una moció de condemna a l’LGTBI-fòbia que manifesta el rebuig a qualsevol agressió, el suport a totes les entitats que lluiten a favor de la igualtat i el compromís de l’Ajuntament d’Esparreguera per desplegar i fer complir la Llei 11/2014 que ha de garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans i intersexuals.

El consistori també va aprovar, en el ple municipal del mes d’abril, el conveni de col·laboració entre el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament d’Esparreguera per a l’adhesió al Protocol de seguretat contra les violències sexuals en entorns d’oci. El servei d’Igualtat i Diversitat és l’encarregat de l’impuls, l’aplicació i desenvolupament d’aquest conveni que preveu criteris interpretatius i operatius per a l’actuació de la Policia Local i els altres cossos de seguretat que desenvolupen les seves funcions a Catalunya quan es trobin davant conductes d’assetjament sexual no previstes al Codi penal, però que es consideren constitutives d’infracció administrativa. El protocol està dirigit a prevenir i donar la millor resposta davant d’atacs contra la llibertat i indemnitat sexuals de les persones, el 90% de les víctimes d’aquests delictes són dones i el 98% de les persones detingudes són homes. El protocol també intervé quant la violència sexual es perpetri contra les persones LGBTI.