La difusió de les propostes de les diferents candidatures que es van presentar a les eleccions municipals del 2023 a Esparreguera ha estat inclosa en el Banc de Bones Pràctiques dels Governs Locals de Catalunya 2024 de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. Aquestes entitats l’han valorat com una bona pràctica en l’àmbit de la transparència pel seu impuls del control democràtic i la millora de l’accés de la ciutadania a la informació. La campanya, realitzada des del Servei de Comunicació de l'Ajuntament, va incloure, entre d’altres, entrevistes als candidats, que es van emetre en directe per Ràdio Esparreguera i també en streaming pel canal de Youtube de l’Ajuntament, i 6 píndoles temàtiques audiovisuals sota el títol “Les candidatures parlen” que abordaven sis eixos temàtics amb el posicionament de les diferents candidatures. Així mateix, es va crear un portal especial 28M a la web de Ràdio Esparreguera, amb tot el contingut informatiu vinculat als comicis, i la nit electoral es va emetre un programa especial eleccions. Tot aquests continguts es van difondre també per les xarxes socials, tant les de l’emissora municipal com les del consistori.
La iniciativa va sorgir en el context de la planificació informativa al voltant de la campanya electoral de les eleccions municipals del 28 de maig de 2023 per part de Ràdio Esparreguera. Més enllà dels espais gratuïts de propaganda electoral que l’emissora municipal havia de cedir a les diferents formacions polítiques que hi concorrien, es va plantejar una cobertura de la campanya electoral que donés visibilitat a les propostes de totes les formacions, que pogués articular-se de forma segmentada, per partit polític i per àmbits temàtics, i que tingués sortida a través dels mitjans audiovisuals propis de l’Ajuntament, la plataforma digital de Ràdio Esparreguera i les xarxes socials de l’emissora municipal i de l’Ajuntament. El regidor de Comunicació, Daniel Farriols, ha explicat que “davant el baix interès generat pels afers públics del municipi i la ineficiència de sistemes d’informació basats en el debat de candidats, es va idear un sistema de producció i difusió d’entrevistes als candidats i de càpsules temàtiques en format vídeo que van ser explotades a través de les xarxes socials amb l’objectiu d’arribar a una capa de la població el més àmplia possible i fomentar, d’aquesta manera, el debat i la deliberació prèvia a la jornada electoral”.
En total, es varen produir 6 vídeos temàtics al voltant d’urbanisme, cultura, promoció econòmica, política fiscal, esports i serveis socials, en els quals hi van intervenir 8 dels nou partits que es presentaven als comicis, tots excepte VOX, que va declinar participar-hi, i set entrevistes en directe a Ràdio Esparreguera emeses en streaming pel canal de Youtube de l’Ajuntament amb els candidats dels diferents partits que es presentaven a les eleccions, excepte VOX i 3eA, que van declinar ser entrevistats. Aquestes peces audiovisuals es van planificar per a ser emeses i llençades a les xarxes socials, tant de Ràdio Esparreguera com de l’Ajuntament d’Esparreguera, durant tots els dies de la campanya electoral, de manera que l’impacte es va distribuir entre totes les forces polítiques participats i també entre tots els dies de campanya previs a la jornada electoral.
Al canal de X de Ràdio Esparreguera es varen publicar diferents anuncis, abans de l’inici de la campanya electoral, relatius a les entrevistes als candidats, els espais gratuïts de propaganda electoral i al llançament de les píndoles temàtiques de vídeo “Les candidatures parlen”. Un cop iniciada la campanya, es varen alternar les publicacions dels anuncis de cada píndola temàtica, els anuncis de les entrevistes, un petit clip de vídeo per a fer difusió de l’entrevista emesa, el recordatori dels espais gratuïts de propaganda electoral, i l’anunci de la programació especial amb motiu de la jornada electoral del 28M. A més, a les xarxes socials de l’Ajuntament d’Esparreguera (X, Facebook i Instagram), abans de l’inici de la campanya electoral es varen planificar publicacions en relació a l’anunci de la sèrie de píndoles temàtiques “Les candidatures parlen” i l’anunci de les entrevistes als candidats a Ràdio Esparreguera i, un cop iniciada la campanya, es varen alternar les publicacions que anunciaven el llançament de cadascuna de les píndoles temàtiques i les publicacions prèvies a les entrevistes amb cada candidat, a més de les publicacions que publicitaven la programació especial de Ràdio Esparreguera del 28M.
A banda d’aquesta programació especial, la difusió informativa al voltant de les eleccions municipals del 2023 també va incloure la cobertura dels actes de presentació de les diferents candidatures i el seu enregistrament, que es va difondre a través de la web i de les xarxes socials de l'emissora municipal, de l'informatiu de Ràdio Esparreguera, i de les llistes de difusió del Whatsapp de Ràdio Esparreguera, així com la cobertura d'un acte de campanya de cada formació política que va concórrer als comicis. Així mateix, durant jornada electoral, es va emetre una programació especial a Ràdio Esparreguera per a fer seguiment del desenvolupament de la jornada i dels resultats de les eleccions, dels quals també es va informar per les xarxes socials de l'Ajuntament i de l’emissora municipal.
Anteriorment al reconeixement per la cobertura informativa de les eleccions municipals del 2023, l'Ajuntament d'Esparreguera ja havia estat inclòs al Banc de Bones Pràctiques de l'FMC i la Fundació Carles Pi i Sunyer per la posada en marxa de la Unitat d’Atenció Transversal (UAT), l'any 2021, per donar resposta a la crisi social provocada per la covid-19. El 2017 es va reconèixer el Pla d’Actuació Municipal (PAM) com a pràctica significativa i, el 2016, en l’àmbit de la transparència, es va considerar bona pràctica el Circuit de queixes i suggeriments. En anys anteriors, el 2014 la campanya Civisme i convivència per a les escoles i el 2011 el projecte La Roda Verda. Autocompostatge de l’esporga municipal també van obtenir aquesta consideració.
Comparteix aquest contingut