Tanca
Cultura i Festes 6 de febrer de 2024

La Festa Major d’Hivern programa una trentena d’activitats i estrena la I Trobada de Gegantons

Les novetats de la programació d’enguany, que tindrà lloc del 9 al 12 de febrer, s’han presentat aquest matí en una roda de premsa amb l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, el president dels Geganters d’Esparreguera, Xavier Miró, i el cap de pinyes dels Castellers d’Esparreguera, Arnau Bisbal

La Festa Major d’Hivern d’Esparreguera programa enguany una trentena d’activitats i estrenarà la I Trobada de Gegantons de la vila i els actes de commemoració del 30è aniversari dels Castellers d’Esparreguera. La programació i les novetats de la celebració, que tindrà lloc del 9 al 12 de febrer, s’han presentat aquest matí en una roda de premsa a la Sala de plens de l’Ajuntament, que ha comptat amb la presència de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, el regidor de Cultura, Juan Jurado, el president dels Geganters d’Esparreguera, Xavier Miró i el cap de pinyes dels Castellers d’Esparreguera, Arnau Bisbal. La programació, que es pot consultar a l’agenda de la web municipal i també als tòtems interactius, començarà el divendres al vespre amb la tronada d’anunci de l’inici de les festes i l’encesa del fogueró de Santa Eulàlia i s’allargarà fins al dilluns 12 de febrer, dia de Santa Eulàlia, amb la celebració de diferents propostes que tenen la música, la cultura popular i el patrimoni com a protagonistes amb concerts per a tots els públics, diferents mostres de les colles de la Federació d'Entitats de Cultura Popular Tradicional Catalana d'Esparreguera i visites guiades a diferents espais de la vila.

Durant la roda de premsa, el regidor de Cultura, Juan Jurado, ha recordat que “no fa tants anys que vam remodelar la celebració de la Festa Major d’Hivern per a recuperar el format en el qual es feia antigament, però cada any anem fent-la créixer i aportant coses noves a la programació”. En aquest sentit, ha apuntat que l’any 2019, quan va entrar com a regidor de Cultura, es destinaven 6.000 euros a la programació de la Festa Major d’Hivern, mentre que ara s’hi destinen al voltant de 40.000 euros. “Hem volgut fer una aposta forta a nivell cultural i festiu i, per això també, vam crear el 2020 el Comissionat de Cultura, un òrgan de participació i de cogovernança entre consistori i entitats que ens ha cohesionat i que permet que no hi hagi ni un sol cicle festiu que no hagi crescut durant aquests anys”, ha afirmat Jurado.

Entre els actes més destacats de la programació hi ha els concerts del grup de versions Dalton Bang, la banda de reggae pop en català Pepet i Marieta, l’espectacle familiar de Rikus, el tradicional concert de la Banda de Música d'Esparreguera i el de la cantaora esparreguerina Laura Santos “Des de l’ànima”. Jurado ha destacat que “és el segon any que programen un concert d’aquesta artista local i que apropem a la ciutadania una disciplina que pràcticament mai havíem programat a Esparreguera, com és el flamenc, i ens fa molt il·lusió”. La cultura popular serà l’altre protagonista de la programació, amb una de les novetats d’enguany, la primera Trobada de Gegantons, així com la tradicional cercavila i les actuacions de les diferents colles de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional Catalana d’Esparreguera.

A més, es recupera una activitat que en la darrera edició no es va poder fer perquè l’edifici de l’Ajuntament estava en obres, com són les visites guiades teatralitzades a la casa consistorial  de la mà de LALTRE Col·lectiu. “És una proposta que va agradar molt perquè permet conèixer l’Ajuntament per dins amb una visió una mica desacomplexada i gamberra de l’administració, que recomano a tothom”, ha subratllat el regidor. Per la seva banda, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha destacat que “amb la Festa Major d’Hivern encetem el calendari festiu de la vila, que seguirà el dia 17 de febrer amb la celebració del Carnaval i el concurs de Comparses, els dies 2 i 3 de març amb FiraPassió i, tot seguit, amb l’inici de la temporada de representacions de La Passió d’Esparreguera”. Rivas ha subratllat que “tenim la sort de tenir unes entitats de cultura popular al municipi que ens fan sentir orgull i que generen comunitat” i ha destacat especialment la tres dècades que celebren enguany els Castellers d’Esparreguera, que és la segona entitat de cultura popular més antiga de la vila, i la commemoració dels 30 anys de la I Trobada de Gegants d’Esparreguera, que tindrà lloc aquest estiu.

Una de les novetats de la programació d’enguany és la I Trobada de Gegantons, que tindrà lloc dissabte a les 5 de la tarda amb la plantada a la plaça de Santa Eulàlia per, a les 5.30, iniciar la cercavila pels carrers del poble. El president dels Geganters d’Esparreguera, Xavier Miró, ha explicat que aquest estiu se celebrarà la 30a Trobada Gegantera d’Esparreguera i “aprofitant l’avinentesa hem volgut ampliar la festivitat i estrenar en la programació de la Festa Major d’Hivern la I Trobada de Gegantons, que esperem que sigui un acte molt participatiu”. Miró ha desvetllat que en aquesta primera trobada s’estrenarà un nou capgròs, un Groucho Marx que ha estat donat a la colla per la família Puig-Paltor.  A banda dels gegantons de la Colla Gegantera d’Esparreguera, l’Espinguet, el Quimet, la Bruixa i el Merlí, també hi participaran els de diferents escoles de la vila i una colla convidada, els Geganters de Collbató. “Aquest any la trobada coincideix amb la celebració del Carnestoltes i ha estat difícil trobar colles participants, però l’objectiu és que es vagi progressivament consolidant en el programa d’actuacions”, ha apuntat Miró.

Paral·lelament, el cap de pinyes dels Castellers d’Esparreguera, Arnau Bisbal, ha destacat que “aquest any celebrem el 30 aniversari de la colla i, per aquest motiu, hem organitzat diferents activitats i sortides al llarg de l’any per donar-nos visibilitat en el món casteller i també dins del poble”. En aquest sentit, una de les novetats de la Festa Major d’Hivern serà un pilar de quatre dalt del campanar de Santa Eulàlia, al cos de campanes, que forma part de la programació del 30è aniversari de la colla i que es farà a les 8 del matí abans d’iniciar el toc de matines pels carrers de la vila.  Els Castellers d’Esparreguera també participaran en la cercavila de Santa Eulàlia, que se celebrarà dissabte a les 12 del migdia, i en la tradicional Diada Castellera de Santa Eulàlia, que es farà el diumenge a la 1 del migdia a la plaça de Santa Eulàlia i que comptarà també amb la participació dels Castellers de Terrassa.