Tanca
Cultura i Festes 3 de març de 2020

La Passió d’Esparreguera aixeca diumenge el teló amb una jornada cultural i festiva

La primera representació de la temporada vol ser un punt de trobada per als esparreguerins i esparreguerines amb una festa cultural que comptarà amb les actuacions de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional d’Esparreguera, la secció sardanista de La Passió i Moreneta Swing

La Passió d’Esparreguera aixeca diumenge el teló de la temporada 2020 amb una gran estrena que inclourà una jornada d’activitats culturals a càrrec de diverses associacions de la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional d’Esparreguera, la secció sardanista de La Passió i Moreneta Swing. Fins al 3 de maig s’han programat nou representacions d’un espectacle que enguany incorpora en la vessant musical a la soprano Anna Niebla, la primera dona que dirigirà alguns dies l’orquestra; així mateix hi ha 25 actors i actrius que estrenen personatge i s’han fet canvis en alguns quadres, el vestuari i el maquillatge. Aquesta serà, a més, la darrera temporada amb Vicky Alvelo al capdavant de l’equip de direcció de l’espectacle.

El responsable d’activitats i espectacles de La Passió d’Esparreguera, Sergi Luna, ha afirmat, en declaracions a l’emissora municipal, que enceten la temporada “amb moltes ganes d’intentar superar-nos, fa dos anys vam tenir un pic inferior d’espectadors, l’any passat ja vam començar a remuntar i la intenció és consolidar aquesta línia”. L’any 2019, La Passió va tancar la temporada amb 5.500 espectadors, un 10% més que l’any anterior, el 2018, quan es va registrar una davallada de públic assistent. Sergi Luna ha explicat que, amb l’objectiu de continuar millorant les xifres, la junta de la Passió ha volgut començar la temporada “amb una gran estrena, en la que hem involucrat diverses entitats locals per fer una festa col·lectiva que potenciï la cultura popular de la vila”. A més, han fet una promoció especial amb entrades a 8 euros per tothom qui vulgui assistir el primer dia de l’espectacle.

Així el diumenge 8 de març al migdia, després del primer acte, es faran uns breus parlaments a càrrec del president de la Passió d’Esparreguera, Enric Galceran; la directora de l’espectacle, Vicky Alvelo, i el regidor de Cultura de l’Ajuntament d'Esparreguera, Juan Jurado. Seguidament, hi haurà una petita mostra de cultura popular amb la Colla Bastonera del Montserratí i, per acabar, una sardana de germanor amb la secció sardanista de La Passió. A la tarda, un cop acabada la representació, hi haurà més actuacions a càrrec dels Castellers d’Esparreguera, les Gitanes Montserratines i els Polls Folls, la colla infantil dels Diables d’Esparreguera. El final de festa estarà amenitzat per Moreneta Swing.

Novetats de la temporada 2020

La temporada de Passió 2020 serà la quarta i la darrera amb Vicky Alvelo al capdavant de l’equip de direcció de l’espectacle, que es planteja un any de continuïtat en quan a canvis dramatúrgics i línies escenogràfiques. Les novetats més destacades les trobem en el repartiment. L’actor Jaume Navarro Tovar s’estrena en el paper de Jesús, Gerard Bidegain interpretarà el Judes, Jaume Navarro es reedita i tornarà a fer de Pere i Lluc López farà el paper de Caifàs. Aquests només són quatre dels més de 25 actors i actrius que aquest any estrenen nou personatge. “Són canvis importants perquè són papers de llarg recorregut i que aglutinen molt text, com Caifàs, Judes i el nou Jesús, que s’estrenarà el dia 4 d’abril”, explica Vicky Alvelo.

Enguany s’han fet millores en els quadres de la Samaritana, els Pans i Peixos, els Mercaders del Temple, el Convit Farisaic i el segment final de l’espectacle de Resurrecció-Glòria. També s’ha treballat amb el vestuari dels apòstols, la Magdalena i de l’àngel de L’hort de Getsemaní; i el quadre d’Herodes s’ha vestit amb una nova coreografia de Salomé i les concubines d’Èric Rangel. En referència al maquillatge, la Passió ha comptat amb l’assessorament d’una professional del cine i el teatre amb qui han traçat les noves línies a seguir i s’han revisat els materials que utilitzen, com barbes, perruques i maquillatges. I pel que fa a la música, aquest any s’incorpora per primera vegada a l’equip de direcció musical, l’Anna Niebla, primera dona que dirigirà alguns dies la música de l’espectacle compartint la batuta amb Hèctor Martínez.

La Passió d’Esparreguera va presentar el passat 22 de febrer al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat de Catalunya la temporada 2020 juntament amb les passions catalanes representades per la Federació Catalana de Passions. L’acte, que va estar presidit pel president de la Generalitat, Quim Torra, va comptar amb la participació d’una delegació esparreguerina, en la qual hi havia el regidor de cultura d’Esparreguera, Juan Jurado, membres de la junta del Patronat de La Passió d’Esparreguera i diverses persones col·laboradores del drama.