Esparreguera celebrarà diumenge la Diada Nacional de Catalunya amb la tradicional ofrena floral que enguany torna al format habitual d’abans de la pandèmia. L’ofrena, que començarà a les 10.30 del matí, se celebrarà a la plaça del Centre, davant l’escultura de La Flama, i comptarà amb la col·laboració d’una trentena d’entitats, associacions i col·lectius de la vila. L’acte institucional girarà entorn de dues perspectives, la cultural i la històrica, es commemorarà el centenari de l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya i també es recordarà la caiguda de Barcelona de 1714 i la cultura de tots els territoris on es parla la llengua catalana. L'ofrena comptarà amb interpretacions musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música i Dansa, un grup de grallers i l’associació Beques Lola Lizaran, així com les actuacions dels geganters, els castellers i la colla de diables. La programació commemorativa es traslladarà a la tarda a la plaça Catalunya del barri de La Plana, que acollirà a les 7 de la tarda una ballada de sardanes amb la cobla Ressò i a les 10 de la nit una cantada d’havaneres amb el grup Crema Catalana.
L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha recordat que “l’ofrena floral és un acte que ja és una tradició del municipi, que va tenir el seu origen fa tres mandats, i des del govern hem fet continuisme d’allò que funciona, que és mantenir la celebració de l’11 de Setembre reivindicant els valors que fan pròpia la realitat nacional catalana i allò que ens cohesiona com a municipi”. En aquest sentit, ha subratllat que “l’ofrena floral sempre ha comptat amb una gran participació de tot el teixit associatiu, cultural, social i esportiu de la vila, a part del polític” i ha apuntat que “és un dia per a celebrar el sentiment nacional català, però també per a fer-ho al voltant d’una unitat de país”. Enguany a la vila només es faran els actes institucionals i no hi ha programat cap acte alternatiu per a l'11 de Setembre. “Hem intentat informar i consensuar el format de l’acte institucional de la Diada per a que tothom se’l pugui sentir seu i això vol dir intentar centrar-nos en allò que ens uneix i que és el que ens pot permetre fer un acte institucional unitari com el que farem diumenge”, ha afirmat Eduard Rivas.
En l’acte institucional estarà molt present l’Obra del Cançoner Popular de Catalunya que s’iniciava el 1922, ara fa 100 anys, per part de l’Orfeó Català. També es recordarà la caiguda de Barcelona de 1714 i la cultura de tots els territoris on es parla la llengua catalana, tant els que són dins de l’Estat Espanyol, com Catalunya, País Valencià, Illes Balears i la Franja de Ponent, com la Catalunya Nord a l’Estat Francès, o l’Estat veí d’Andorra o l’Alguer a l’illa italiana de Sardenya. En aquest sentit s’interpretaran diferents peces musicals que evocaran aquests moments històrics i aquesta diversitat territorial i també hi haurà actuacions de cultura popular, amb la ballada dels Gegants d’Esparreguera, l’aixecament d’un pilar d’honor per part dels Castellers d’Esparreguera, el ball de la gallines de la Colla de Diables d’Esparreguera i la ballada de la sardana “Galant Esparreguera”, l’himne oficial de la vila.
L’ofrena floral comptarà amb la participació de l’Ajuntament d’Esparreguera i tots els partits polítics del consistori, excepte Ciutadans. Així mateix també hi participaran l’Agrupació Defensa Forestal d’Esparreguera (ADF), l’Agrupació Sant Antoni Abat d’Esparreguera, els Amics del Campanar d’Esparreguera, els Amics de la Flama d’Esparreguera, l’Assemblea Nacional Catalana d’Esparreguera, l’Associació d’Artesans d’Esparreguera, l’Associació Beques Lola Lizaran, l’Associació de la Dona Activa d’Esparreguera, l’Associació Festa del Carrer dels Arbres, l’Associació de Jubilats i Pensionistes d’Esparreguera, l’Associació Omplimlapica, l’Associació “La Xarxa” d’Esparreguera, el Club Bàsquet Esparreguera, el Col·lectiu Esparreguerí de Recerques, la Federació d’Entitats de Cultura Popular i Tradicional d’Esparreguera - Castellers d’Esparreguera, Colla Bastonera del Montserratí, Colla de Diables d’Esparreguera, Geganters d’Esparreguera i Gitanes Montserratines-, la Fundació Privada La Passió d’Esparreguera, GIT Produccions, Òmnium Cultural, la Plataforma per la Llengua Baix Llobregat – Esparreguera, la Residència de Can Comelles i la Secció Sardanista de La Passió d’Esparreguera.
Comparteix aquest contingut