Tanca
Medi Ambient 29 de juliol de 2022

La setmana que ve comencen les obres del nou col·lector de salmorres al terme d’Esparreguera

Durant el mes d’agost es faran les feines prèvies de desbrossament del tram comprès entre El Cairat i Abrera. Aquestes tasques no comportaran afectacions a la mobilitat i serviran per a poder fer l’estudi tècnic i geològic per definir el traçat del nou col·lector, que ha de permetre millorar la qualitat de l’aigua del riu Llobregat

El proper dilluns 1 d’agost és previst que comencin les obres de construcció del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat en el tram que afecta el terme municipal d’Esparreguera. Durant tot el mes es faran feines de desbrossament del tram comprès entre El Cairat i Abrera, que s’aniran desenvolupant sempre que no hi hagin restriccions per perill d’incendis. Posteriorment, es realitzaran estudis geològics i sondejos per a determinar les característiques del terreny, unes dades que permetran definir el traçat i les característiques concretes que haurà de tenir la nova canalització. Aquestes actuacions corresponen a la fase 2 del projecte constructiu del nou col·lector de salmorres de la conca del Llobregat que abraça el tram comprès entre Abrera i Castellgalí i que han estat adjudicades, en el tram entre El Cairat i Abrera, a la UTE Agua, Residuos y Medio Ambiente SA, Canalizaciones Civiles SA, C.G d’Aigües de Catalunya SA i Construcciones Rubau SA per un import de 14.444.596 euros iva inclòs, finançats per l’Agència Catalana de l’Aigua i l’empresa ICL, i amb un termini d’execució de 30 mesos.

El col·lector de salmorres es va posar en servei el 1990 amb l’objectiu de resoldre el problema de la salinització dels rius Cardener i Llobregat a través de la separació de la salmorra, procedent del procés industrial de l’activitat minera, de l'aigua del riu i la seva conducció fins al mar. La posada en marxa d’aquest col·lector va millorar la qualitat de l’aigua baixant els nivells de clorurs, però des del 1989 fins al 2005 les aportacions anuals al col·lector van anar augmentant i, com a conseqüència, també la concentració de la salmorra, per la qual cosa es va apostar per fer una reconsideració general del col·lector. Durant el 2007 i el 2008 es van construir les obres corresponents a la fase 1 del projecte de millora de la capacitat hidràulica del col·lector de salmorres en el tram situat entre Abrera i El Prat de Llobregat. 

Actualment queden pendents les obres de la fase 2, que és previst que finalitzin en la seva totalitat el 2025, i que inclouen la millora de la capacitat hidràulica del col·lector de salmorres aigües amunt d’Abrera, fins a Balsareny per la banda del Llobregat i fins a Súria per la banda del Cardener, així com el tram final entre El Prat i Depurbaix. Dins d’aquesta segona fase, aquest mes començaran els treballs que afecten al terme municipal d’Esparreguera que s’inclouen en el tram comprès entre El Cairat i Abrera. Aquest té una longitud total d’11 quilòmetres i es divideix en tres subtrams: del Cairat a Can Vinyals amb 1.447 metres de longitud; de Can Vinyals a Can Cortadella amb 5.827 metres; i de Can Cortadella a Abrera amb 3.798 metres. Les obres començaran amb el desbrossament del tram, uns treballs que no comportaran restriccions, ja que els camins i carreteres seguiran sent transitables i la mobilitat s’adaptarà al pas de vehicles, vianants i bicicletes mentre durin aquestes tasques.

Amb el terreny net es podran fer els estudis geològics i tècnics necessaris per a determinar el traçat del nou col·lector. Les obres inclouran la construcció d’una nova canonada enterrada que permeti el transport per ella sola d’un cabal de 378 l/s per gravetat, incloent les noves captacions de surgències. Mentre que les torres i les cambres de trencament de càrrega existents actualment es mantindran. El funcionament hidràulic del col·lector en aquests tram serà el mateix que l’actual, és a dir, per gravetat sense estacions de bombament, i amb tres torres o cambres de trencament de càrrega per limitar les pressions en el col·lector i sectoritzar-lo. Els treballs van en paral·lel amb les obres del tram comprès entre Castellgalí i El Cairat, ja que fins que no finalitzin els treballs de tot aquest tram no es podrà realitzar la connexió amb la canonada del tram comprès entre El Cairat i Abrera. Per això, properament també és previst que hi hagi actuacions al camí del riu que va des de La Puda fins a Monistrol de Montserrat.

Comparteix aquest contingut