Tanca
Mediació 13 de juny de 2023

Més d’una trentena d’alumnes han participat aquest curs en el projecte Mediació a l’escola

L’acte de clausura d’aquesta iniciativa, impulsada pel Servei Municipal de Mediació amb l’objectiu de promoure la resolució pacífica dels conflictes als centres educatius, es va celebrar ahir a Can Pasqual amb la participació d’alumnat i professorat dels tres centres que n’han format part, l’escola Montserrat, l’Estel i l’institut El Cairat

Un total de 35 alumnes de cicle superior de primària i ESO han participat aquest curs en el projecte de “Mediació a l’escola” impulsat pel Servei de Mediació de l’Ajuntament d’Esparreguera. Aquest projecte proposa apropar la mediació als centres escolars del municipi i integrar-la en les dinàmiques pròpies d’escoles i instituts com a eina de resolució pacífica dels conflictes entre l’alumnat, emmarcada dins l’anomenada cultura de la pau. Els centres amb els quals s’ha cooperat aquest curs són l’escola Montserrat, que compta amb 10 alumnes mediadors de 5è i 6è de primària; l’escola Estel, que ha format a 8 nois i noies de cicle superior per a exercir de mediadors; i l’institut El Cairat, que ha fet el mateix amb un total de 17 alumnes de 3r i 4t d’ESO. L’acte de clausura d’aquesta iniciativa es va celebrar ahir a la sala d’actes de Can Pasqual, amb la participació de l’alumnat que ha format part del projecte, les direccions i professorat referent de cada centre educatiu participant, tècniques de la Regidoria de Convivència i el regidor coordinador en funcions de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, Juan Jurado.

La responsable Servei de Mediació d’Esparreguera, la mediadora Elena Fita, ha explicat que “el projecte Mediació a l’escola consisteix en formar un grup d’alumnes voluntaris per a que exerceixin de mediadors en els conflictes que es puguin donar entre companys durant l’estona d’esbarjo del matí, basant-se en la mediació, que és un exercici de respecte, de diàleg i de presa de decisions compartides entre les parts protagonistes del conflicte”. Tot i que els destinataris finals del projecte són els alumnes, la iniciativa requereix de la implicació del personal docent i té repercussions en tota la comunitat educativa. Per això, els alumnes mediadors tenen, en cada centre, un mestre o mestra de pati referent que els ajuda en cas que ho necessitin, així com un referent del projecte a qui han de derivar els conflictes greus detectats. Per la seva part, el Servei de Mediació Ciutadana coordina l’etapa de definició del projecte, juntament amb l’equip promotor creat pel centre, duu a terme la formació de l’alumnat mediador i organitza sessions trimestrals de supervisió del projecte.

A l’escola Montserrat aquest projecte es va iniciar com a prova pilot l’any 2020 i ja porten tres cursos implementant-lo amb l’alumnat de cicle superior. A l’escola Estel, que ja tenia engegat un projecte de mediació escolar, s’ha donat acompanyament en la formació de professorat i alumnat mediador. I a l’institut El Cairat també funcionava un projecte de mediació i des del servei municipal s’ofereix acompanyament i formació. Elena Fita ha apuntat que “la funció de l’alumnat mediador és sobretot estar disponible per a poder ajudar als companys en cas que sorgeixi algun conflicte. En aquest cas poden actuar proactivament per a resoldre’l o també són la resta d’alumnat la que pot sol·licitar la mediació”. Per a dur-la a terme, s’ha format a l’alumnat mediador per a que tinguin eines per a la resolució pacífica de conflictes i coneguin el procés i etapes d’una mediació i cada centre ha habilitat unes franges horàries i espais per a dur-les a terme.

Durant l’acte de clausura del projecte, celebrat ahir a l’edifici de Can Pasqual, el regidor coordinador en funcions de l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, Juan Jurado, va posar en valor que “en una societat democràtica, en la que conviuen diferents visions i ideologies, cal potenciar les eines per parlar i debatre de manera responsable, conscient i empàtica i, en aquest sentit, promoure la mediació entre els infants és fonamental, perquè els hàbits i les competències que adquireixen durant aquesta etapa, esdevindran eines amb les que gestionaran i es vincularan al llarg de la seva vida”. Així mateixa va agrair la participació de l'alumnat en aquest projecte: “Us dono les gràcies per ser persones compromeses amb el diàleg, que dediqueu el vostre temps lliure a treballar per la convivència de les vostres escoles i instituts. Ens calen més persones com vosaltres, especialment a la vida adulta". L’acte de cloenda va comptar amb la participació d’una trentena d’alumnes que van poder compartir i posar en comú la seva experiència com a mediadors escolars així com participar en una dinàmica de grup realitzant un rol play de resolució col·lectiva d’un conflicte. El projecte "Mediació a l’escola", que continuarà el pròxim curs, està obert a tots els centres educatius del municipi, que poden demanar al Servei de Mediació formar part del projecte per a implementar-lo als seus centres.