Tanca
Memòria Històrica 11 de juny de 2024

Més de 300 alumnes van visitar l’any passat l’Arxiu Històric Municipal d’Esparreguera

El servei municipal també va atendre 200 consultes i la informació vinculada a la història dels carrers de la vila i la genealogia va ser la que va tenir més demanda. A més, al llarg de l’any 2023 es van rebre 6 donacions de documentació per part de diferents particulars. Així ho ha fet públic el servei en motiu de la celebració, el 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius

Durant el 2023, 300 alumnes van realitzar visites escolars a les instal·lacions de l’Arxiu Històric Municipal d’Esparreguera, que també va organitzar 5 rutes històriques pel municipi. Així mateix, el servei va rebre 95 persones usuàries, que van realitzar un total de 200 consultes de diferents fonts documentals. Els temes amb més demanda l’any passat van ser els vinculats a la història dels diferents carrers de la vila, les recerques genealògiques, el patrimoni industrial de la Colònia Sedó i també la història de les escoles públiques d’Esparreguera. Aquestes són les dades que ha donat a conèixer aquest servei municipal en motiu de la celebració, el passat 9 de juny, del Dia Internacional dels Arxius coincidint amb la fundació del Consell Internacional d’Arxius de la UNESCO, el 9 de juny de 1948. A més, al llarg de l’any 2023 es van rebre 6 donacions de documentació per part de diferents particulars i el servei va posar en marxa un canal d’Instagram, que compta ja amb prop de 400 seguidors.

En relació amb l’activitat escolar, l’any passat l’Arxiu Històric Municipal va rebre 10 visites de totes les escoles de primària de la vila i també de l’alumnat de l’institut El Cairat, amb la qual cosa un total de 300 infants i joves del municipi van conèixer les instal·lacions i la tasca del servei. A més, es van fer 5 rutes guiades amb un total de 150 alumnes de diferents escoles per a conèixer diferents aspectes vinculats a la història d’Esparreguera, com la ruta de les llambordes Stolpersteine, que dona a conèixer als nois i noies la història de la Segona Guerra Mundial i l’holocaust, fent un recorregut per les set llambordes que estan col·locades davant la casa on van viure set esparreguerins assassinats o supervivents dels camps d’extermini nazi.

D’altra banda, la tècnica en gestió documental i responsable de l’Arxiu Municipal d’Esparreguera, Rosa Maria Codina, ha explicat que “l’any passat es van apropar a l’Arxiu 95 usuaris i usuàries a fer peticions o treballs de de recerca, que han generat 200 consultes de diferents fonts documentals” i ha apuntat que “els temes d’investigació van ser molt diversos, però es van centrar especialment en la història dels diferents carrers de la vila, genealogia, el patrimoni industrial de Can Sedó i la història de les escoles públiques de la vila”. Paral·lelament, al llarg de l’any 2023, l’Arxiu ha rebut 6 donacions de documentació de diferents particulars, que, segons apunta Codina, “han ajudat a fer més gran el fons de l’arxiu i han fet que qualsevol estudiós de la història d’Esparreguera es pugui beneficiar d’aquests nous documents que ens ajuden a explicar la història de la vila”.

L’Arxiu Històric Municipal també va organitzar l’any passat els VIII Premis de Recerca Vila d’Esparreguera, la xerrada “Adolf Rius. Fuster i ebenista d’Esparreguera” realitzada per Josep Capsir Maíz, conservador del Museu del Disseny de Barcelona; i la presentació del llibre “Impremta i biblioteca a l’hospital militar de Montserrat (1936-1939)” d’Àngels Rius. Com a novetat, l’abril de 2023, l’Arxiu va iniciar la seva presència a les xarxes socials amb la creació d’un compte d’Instagram, en el qual fa una publicació setmanal vinculada a la història de la vila i l’activitat del servei i que compta ja amb prop de 400 seguidors. A més, la tècnica en gestió documental i responsable de l’Arxiu Municipal ha explicat que “al llarg de l’any 2023 s’ha continuat amb la classificació, ordenació i catalogació de la documentació que forma part del fons municipal, s’ha donat un impuls en la catalogació de l’arxiu fotogràfic i també es controla la documentació que avui dia es genera de manera electrònica en el gestor d’expedients de l’Ajuntament d’Esparreguera”.