Tanca
Cultura i Festes 7 de febrer de 2024

Obert el termini per inscriure’s al 14è Concurs de Comparses de Carnaval d’Esparreguera

El concurs se celebrarà el dissabte 17 de febrer a la tarda i es lliuraran premis en quatre categories: millor comparsa, carrossa, coreografia i comparsa infantil. Enguany no hi haurà ball de lluïment final, sinó que les coreografies es faran en tres punts diferents del recorregut. Les persones o entitats interessades en participar poden presentar la sol·licitud a l’Ajuntament fins al 15 de febrer

Esparreguera celebrarà el dissabte 17 de febrer el 14è Concurs de Comparses, un certamen que premia l’art efímer col·lectiu en la creació de vestits i carrosses de la rua de Carnaval. Al concurs poden participar-hi totes aquelles entitats i/o grups formats per un mínim de 10 persones. Cada comparsa haurà de portar un rètol visible amb el nom que la identifica i podrà portar, opcionalment, una carrossa decorada d’acord amb la temàtica escollida. Per a poder participar en el concurs cal haver-se inscrit prèviament presentant el model normalitzat de sol·licitud que es pot trobar a la seu electrònica municipal a partir d’avui i fins al 15 de febrer. En aquesta edició no hi haurà un ball final de lluïment a la plaça del Centre, sinó que les comparses efectuaran les seves coreografies davant del jurat a l’inici del recorregut, a l’avinguda de Francesc Macià cantonada amb el carrer de Taquígraf Garriga i a la plaça de la Pagesia. En finalitzar el recorregut, a la plaça del Centre, tindrà lloc l’acte de lliurament dels premis, que guardonaran a la millor comparsa, que rebrà 250 euros; a la millor carrossa, amb 150 euros; i a la millor coreografia i a la millor comparsa infantil, que seran obsequiades amb un trofeu.

Tot i que la majoria de municipis de Catalunya celebren les seves rues de Carnaval aquest cap de setmana, aquest any a Esparreguera la coincidència de les dates de la festa del Carnestoltes amb la festivitat de Santa Eulàlia, patrona de la vila, i la Festa Major d’Hivern, ha fet que el 14è Concurs de Comparses es programi pel dissabte 17 de febrer. El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha animat a la ciutadania a gaudir i participar de “la festa popular més divertida del calendari, que permet transformar els carrers de la vila en un aparador de la vitalitat i la creativitat del municipi i les seves entitats”. El recorregut de la rua s’iniciarà a les 5.30 de la tarda a la rotonda nord de l’avinguda de Francesc Macià i seguirà per la carretera, el carrer del Taquígraf Garriga, el carrer dels Arbres, la plaça de la Constitució i el carrer de Baix fins a arribar a la plaça del Centre.

Les comparses, que desfilaran després de la carrossa del Rei Carnestoltes en l’ordre establert per l’organització, hauran de portar un rètol visible amb el nom que les identifica. En cas que tinguin carrossa, aquesta anirà muntada sempre davant de la comparsa i amb la música dirigida cap endarrere, on hi hauran els seus components. En aquest sentit, es permet la participació amb qualsevol tipus de vehicle, que tinguin com a màxim 2 metres d’amplada, 6 metres de llargada i 4 metres d’alçada, i la documentació i l’assegurança dels quals estiguin al corrent. Així mateix, cada comparsa ha de designar una persona que serà responsable de la bona marxa de la seva colla i carrossa, vetllant en tot moment per garantir la distància entre comparses, assegurar l’hora de sortida indicada i el bon comportament de la colla durant l’acte.

Aquest any, com a novetat, les comparses efectuaran coreografies de lluïment, de com a màxim 2 minuts de durada, davant del jurat del concurs en tres punts diferents de l’itinerari: a l’inici del recorregut, a l’avinguda de Francesc Macià cantonada amb Taquígraf Garriga i a la plaça de la Pagesia. A més, durant la rua, es podran portar a terme coreografies de forma itinerant. El jurat del concurs, que estarà integrat per cinc persones i presidit pel regidor de Cultura, valorarà cadascuna de les comparses participants en funció del conjunt del col·lectiu, la creativitat en el vestuari, el suport d’elements com vehicles o carrosses, l’ambient musical i la coreografia. En funció d’aquesta classificació es lliuraran quatre premis: el premi a la millor comparsa, dotat amb un trofeu i 250 euros; el premi a la millor carrossa, que rebrà un trofeu i 150 euros; el premi a la millor coreografia i el premi especial a la millor comparsa infantil, que seran guardonats amb un trofeu cadascun. Així mateix, totes les comparses participants rebran un diploma i un obsequi de participació.