Tanca

La Palanca. IV Festival de Circ Contemporani d'Esparreguera

Del 27 de setembre al 29 de setembre
A les 10.00 h

Afegir al calendari

Diversos espais d'Esparreguera

Plaça Ajuntament, s/n, Esparreguera

La 4a edició de La Palanca, el Festival de Circ Contemporani d’Esparreguera tindrà lloc del 27 al 29 de setembre i presenta una programació que inclou una quinzena d’activitats per a tots els públics, entre espectacles de carrer i de sala, tallers per a totes les edats i espectacles itinerants que es podran veure a diferents espais del municipi. Enguany, a més, el festival aposta de manera especial per la inclusió amb la programació de dos espectacles integradors, Remix de la companyia Circ Bombeta i De tu a tu de la Cia Mur, i també tallers adaptats per a persones amb diversitat funcional.

Programació

Dimecres 18 de setembre 

18 h Les Frikis  
Mundo Costrini (Catalunya) 
Direcció i interpretació: Romina A. Krause i Sebastian Cruz 
Espectacle organitzat en el marc de la Setmana de la Gran Gent
Plaça de la Pagesia 
Entrada lliure 
 
Màgia, circ, cant i ball,... ple d’absurdes situacions còmiques 
Les Frikis són una esbojarrada i excèntrica parella de comediants. Ella té un talent natural per brillar a l'escenari, però també és una boja sense frens capaç d'arruïnar cada instant del xou. Ell és meticulós, optimista i, malgrat patir davant del ridícul, és capaç de sostenir amb cara de pedra les incansables catàstrofes de la seva dona. 
 
Mundo Costrini és una companyia francoargentina de pallassos, comèdia visual i circ. Dedicada al llenguatge còmic i universal, s’han presentat en més de 50 països on han rebut diversos reconeixements per la seva manera de fer riure i la forma de combinar les arts escèniques. 

Dijous 26 de setembre

10.30 h Funció escolar: De tu a tu
Col·lectiu Mur  
Direcció: Nacho Flores 
Interpretació: Jordi Mas, David Candelich, Sergio Pla, Nacho Flores, Alberto Munilla, Quique Maltas, Oriol Morgades, Olga Pastor, Manolo Osorio i Sergio Conesa 
Teatre de La Passió 

Circ inclusiu i relacional   
Què passa quan dues persones es troben a soles? Què sorgeix d’aquesta trobada íntima i sincera? De tu a tu és un viatge a la introspecció de les relacions personals. Un espectacle sorprenent muntat amb artistes amb diversitat funcional i sense que aprofundeix en tècniques com els malabars, les acrobàcies amb patins, el clown o la bicicleta acrobàtica. 
 
Col·lectiu Mur és una companyia de circ inclusiu formada per persones amb i sense diversitat funcional que pretén conscienciar a les persones de les limitacions, físiques i mentals, i la capacitat humana per a superar-les. 

Divendres 27 de setembre 

19 h H (Espectacle inaugural)
La Córcoles – Mariona Moya  
Creació i interpretació: La Córcoles - Mariona Moya 
Pàrquing del Teatre de La Passió  
Entrada lliure 
 
Equilibris impossibles en un marc incomparable  
H és un vals a dos entre la protagonista i el seu element essencial: el “balancier”, que li dona la vida. Una peça curta en la disciplina de funambulisme a cinc metres d’alçada, que ofereix una experiència íntima, fresca i emotiva, que captiva el públic amb la incessant cerca de l’equilibri, navegant en els infinits indrets que anirà trobant entre la seva força i la seva més absoluta vulnerabilitat. 
 
La companyia La Córcoles neix a Celrà (Girona) l’any 2010, quan crea Gris, la primera peça amb segell propi, en format de solo. Des de l’any 2016 col·labora amb diferents companyies, artistes i projectes en l’àmbit del funambulisme. L’any 2023 crea la segona peça H, de nou en format solo i aquest cop de funambulisme. 

20 h Llenguatges (Espectacle inaugural) 
Cia. Impulsos (Catalunya) 
Direcció: Pau Portabella 
Interpretació: Julie Berguez en alternança amb Juana Ortega, Nacho Flores, Endika Salazar i Pau Portabella 
Teatre de La Passió 
Entrades: 8 €/ 5,60 € 
 
Un joc de miralls on tot i res és i no és el que sembla 
Un personatge inquietant al llindar de la bogeria busca un principi de certesa en un món que es deforma. En aquest viatge apareixen nous personatges sorgits d’universos dispars i component un deliri col·lectiu de solituds compartides. Circ, teatre, moviment, música i poesia visual al servei d’una dramatúrgia quasi cinematogràfica que, a través de l’absurd i del drama, aconseguirà descol·locar-nos i trencar el quadre del que és possible.  
 
La Cia. Impulsos és una companyia fundada l’any 2021 pel director i dramaturg Pau Portabella, el qual, després d’anys dirigint nombroses creacions de circ, teatre i dansa com a freelance, decideix fundar una estructura en què poder compartir un espai de recerca, reflexió i creació on creuar-se amb diferents artistes. 

Dissabte 28 de setembre 

12 h Peu de Carrer
Cia. Circ Pistolet (Catalunya) 
Composició i dramatúrgia: Pablo Monedero (Otto) i Amer Kabbani 
Acròbates: Tomàs Cardús, Rat Serra, Marc Hidalgo, Pablo Domychovsky (Blito), Amer Kabbani, Liam Carmody, Lucas Cantero, Juan Manuel Cisneros, Maive Silvestre, Théo Corre 
Acompanyament musical: Karl Stets 
Espectacle itinerant. Recorregut: plaça de Santa Eulàlia i carrers Gran, Taquígraf Garriga i Arbres
 
Un espectacle en moviment amb deu acròbates i un músic  
És l’hora i el lloc, però no hi ha res ni ningú... Un espai indefinit i una xarxa de mirades expectants són trencades per l’aparició d’un músic. La nuesa de la seva melodia i el seu moviment crea una pista circular. Ell, des del centre, convoca la seva comparsa d’acròbates que apareixen d’entre la multitud. El seguiran per un recorregut on l’espai públic serà l'escenari i el mobiliari urbà, l'escenografia; potenciant els costums i tradicions del municipi. Un espectacle itinerant únic i irrepetible, fet a mida dins del seu recorregut. Circ en estat pur! 
 
Circ Pistolet neix el 2008 de la trobada d’Enric Petit i Rat Serra. L’espectacle Sobre Rodes gira per Catalunya, Espanya i França amb més de 150 representacions. L’any 2009 s’incorpora Tomàs Cardús i el 2013 es forma un col·lectiu acrobàtic de 6 persones, que creen els espectacles Cabaret Pistolet i Incert. A continuació, arriben els espectacles Quan no tocàvem de peus a terra (2017) i Potser no hi ha final, en el qual s’incorporen Marc Hidalgo i el músic Sergi Estella. 
 
Aquest espectacle compta amb el suport de “Explosió de Circ” en el marc del Pla d’Impuls del Circ. El Pla d’Impuls del Circ (2023-2026) és una iniciativa del Departament de Cultura i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC), que compta amb la col·laboració de l’Ateneu Popular 9 Barris, el Centre de les Arts del Circ Rogelio Rivel, Encirca’t, l'Associació de Formació de Circ de Catalunya (AFOCC), Fira Trapezi - Ajuntament de Reus, La Central del Circ, el Mercat de les Flors i la complicitat de diversos municipis, entitats i equipaments escènics de Catalunya. 
 
17 i 19 h La Fin Demain 
Zirkus Morsa (Alemanya) 
Creació i interpretació: Rosa Wilm i Moritz Böhm 
Plaça de la Pagesia 
Entrada lliure 
 
Equilibris còmplices des de l’optimisme creatiu 
Com sobreviure en un món que sembla tombar-se en qualsevol moment? Dues persones, nàufragues i encallades a la platja de la seva imaginació, es troben, es coneixen i arriben a confiar. Junts perden i troben l'equilibri utilitzant objectes senzills, aparentment sense valor: un tauler de fusta, un tub de cartró, una corda, una fusta flotant. Explorant els seus límits cerquen un equilibri comú. Una crida a la complicitat i a la senzillesa.  
 
Zirkus Morsa neix l'any 2013 quan Rosa Wilm i Moritz Böhm comencen els seus estudis professionals al Centre Régional des Arts du Cirque de Chambéry, a França. El seu objectiu és conscienciar sobre el desastre ecològic causat per la humanitat d'una manera subtil. Zirkus Morsa és conegut pel seu enfocament fresc, senzill i poètic de les arts del circ i pels seus equilibris impressionants. 
 
18 h Mira't 
Circ Pànic (Catalunya) 
Creació i interpretació: Jordi Panadera 
Plaça de la Unió 
Entrada lliure 
 
La condició fràgil de l’ésser humà 
A la pista, un home i una gran balança. Jugant amb pesos i contrapesos, l’home emprèn un viatge a la recerca constant dels límits de l'equilibri. Aquest viatge és tant físic com interior. És un mirar-se i també exposar-se a la mirada dels altres. Mirar la pròpia solitud per transcendir-la i exposar-la al bell mig de la pista. 
 
Circ Pànic és una companyia de circ contemporani amb més de 25 anys de trajectòria i un lloc consolidat al circuit de circ internacional. Jordi Panareda, que actua en solitari des de 2010, ha creat un estil personal a partir d’estructures de creació pròpia que posa al servei de l’acció i la tècnica, creant obres sorprenents i poètiques, com L’home que perdia els botons i Mira’T, que han obtingut nombrosos premis i el reconeixement de públic i programadors. 
 
20 h Maña
Cia. Manolo Alcántara (Catalunya) 
Creació i direcció: Manolo Alcántara 
Intèrprets: Manolo Alcántara i Joan Trilla 
Plaça del Centre 
Entrada lliure 
 
La creació d’una obra d’art en directe 
Maña és un espectacle directe i transparent que des d’un bon principi desvela la seva intenció: construir un arc gegant amb caixes molt pesades utilitzant la menor força possible i amb l’ajut d’una tecnologia antiga i precària encara que plena de vigència. La clau de l’espectacle és l’enginy. 
 
“Totes les meves creacions parteixen d’una recerca interior. En les meves darreres creacions les eleccions són per proximitat a la meva persona, amb les meves pors, encerts, angoixes i deliris. Una elecció que mimetitza el jo amb els meus éssers estimats. Una trilogia emocional, el meu pare, la meva mare i el meu fill, que es correspon amb Rudo, Déjà vu i Maña. Una elecció que articula el passat i el present.” Manolo Alcántara 
 
L’esparreguerí Manolo Alcántara va ser guardonat l’any 2021 amb el Premi Nacional de Circ, concedit pel Ministeri de Cultura. 
 
21.30 h Piti Peta Hofen Show 
Los putos máquinas (França) 
Intèrprets: Johannes Beauhofer, Lucas Castelo i Andrés Torres 
Escenari del Teatre de La Passió  
Entrades: 8 €/ 5,60 € 
 
Tres països, tres malabaristes, tres objectes 
Malabars i improvisacions en un espectacle ple d’humor, bogeria i tècniques secretes mai vistes per un públic humà. Tres personatges que habiten en un univers absurd amb lògiques incoherents, on la comicitat regna i el malabarisme és el llenguatge matern. Una barreja d’estils personals completament diferents i caracteritzats pel joc teatral, la improvisació i l’obsessió pels objectes.  
 
LPM, Los Putos Makinas, és un col·lectiu de malabaristes, sorgit de l’escola de circ de Tolosa. El segell LPM es caracteritza per una posada en escena d’alta intensitat dramàtica al servei d’un propòsit satíric. En el registre burlesc, cohabiten en el món de l’absurd per denunciar les inconsistències que condicionen la nostra existència. 

Diumenge 29 de setembre

11 h Runa
Cia. 104º  (Catalunya) 
Direcció: Rolando San Martín 
Creador i intèrpret: Amer Kabanni 
Colònia Sedó 
Entrada Lliure 
 
Acrobàcies per a la reconstrucció personal i col·lectiva  
Entre la runa d’un món en flames, l’espectacle emergeix a l’escena com a testimoni d’un procés necessari de reconstrucció. L’artista dimensiona la bombolla de vidre que protegeix el seu context com a europeu racialitzat, de la crua realitat de les guerres. La disciplina circense d’aquest espectacle, amb la tècnica acrobàtica del portador, suposa sostenir la vida amb el cos i les metàfores, en llocs on les paraules conviuen però no arriben. 
 
La Cia. 104º és un racó d’intimitat per a l’experimentació i la creació, en el que es cerca, d’alguna manera, la trobada amb un mateix. La companyia la composa principalment l’Amer Kabbani Fernandez, sirià i català, portador i entusiasta de la direcció escènica i les formes de les arts en viu. 
 
12 h K’mon Tour 
Cia. PerNassos (Catalunya) 
Direcció artística: Pere Hosta 
Creadors i intèrprets: Alba Domingo i David Beltrán 
Espectacle itinerant. Recorregut: plaça de Santa Eulàlia, carrer Gran, carrer del Taquígraf Garriga i carrer dels Arbres 
 
Turisme en clau humorística i reflexiva 
Dos guies es preparen per iniciar un particular recorregut per descobrir els espais emblemàtics d’Esparreguera. En aquest peculiar tour, el públic assistent esdevindrà turista. Un espectacle que, des de la mirada del clown, posa al centre l'espai públic i cerca com a rerefons la reflexió col·lectiva entorn del fenomen del turisme i l'impacte que genera en la comunitat i el territori. 
 
La Cia. PerNassos es forma a Catalunya el 2018 de la mà de David Beltrán i Alba Domingo. L’any 2019 creen el seu primer espectacle, El Gran Circ, amb el qual viatgen un any per Mèxic i promouen les arts escèniques com a eina de transformació social i comunitària. Consoliden el treball pel camí de l'humor com a via d'expressió i comunicació i, l’any 2024, engeguen un nou projecte: K’Mon Tour, amb la direcció de Pere Hosta. 
 
17.30 h Cos i Crit
Cia. d’Ariadna  (França i Catalunya) 
Creadora i intèrpret: Ariadna Gilabert 
Músics i composició musical: Michi Marchner i Martin Lidl 
Plaça de la Unió 
Entrada Lliure 
 
No hi ha circ sense cos, ni cos sense crit 
Assistim al naixement d’una dona i al seu camí. Una història de vida feta de tempesta, serenitat i catarsi, que viatja del que és personal a l'universal a través del cos i de les emocions amb proves, reptes, i actuacions físiques vertiginoses. El mirall d’un procés iniciàtic i alliberador ple de màgia, poesia i cura, on res és a l’atzar. Desafiant la gravetat del pes del món per arribar a l’envol. 
 
La Cia. d’Ariadna es crea arran de la trobada entre l'univers de dos músics alemanys  i un desig visceral d'Ariadna de donar a llum a una història personal que necessitava materialitzar artísticament a l'escenari. Una sinergia creativa col·lectiva s’ha posat en marxa per crear aquest espectacle. 
 
19 h Esencial 
Vaivén Circo (Andalusia) 
Direcció artística: Javier Parra 
Intèrprets: Jose María Martín, Raquel Pretel i Miguel Á. Moreno “Bolo” 
Sala Gran del Teatre de La Passió 
Entrades: 8 €/ 5,60 € 
 
Del caos a l’harmonia en qüestió de segons 
L’espectacle de cloenda del festival ens presenta una posada en escena inspirada en la joguina de l’arc de Sant Martí Waldorf i una escenografia amb pinzellades poètiques. En ella, tres persones viuen al mig d’un caos que gira fins a marejar-los, però, per situacions de la vida, l'han convertit en casa seva. Aquest és el seu lloc al món i encara que, per moments, en vulguin escapar lluny i fugir, el destí i les seves pròpies decisions el converteixen en el millor lloc del món.  
 
Vaivén Circo és una companyia de referència i des de l’any 2008 han participat i girat pels festivals i programacions més importants d'Europa, Àsia i els EUA. Es caracteritzen per la seva acurada unió entre la dansa, el circ i el protagonisme de les escenografies. El punt de partida de les seves creacions sempre és el moviment, que desenvolupen fins a la construcció dels espectacles. 
 

Tallers de circ

Dissabte 28 de setembre 

La carpa invisible del senyor Trifelli
D’11 a 13 h - Plaça de Catalunya 
De 18 a 20 h – Can Comelles 
La Circoteca   
Entrada lliure 
 
La magnífica carpa oberta del senyor Trifelli s'ha convertit en un autèntic laboratori experimental que busca els futurs artistes d'aquest particular circ ambulant. Tothom està convidat a jugar en equip a enginyosos jocs d'equilibris cooperatius sobre objectes voluminosos, boles i xanques, entre d’altres.  

Diumenge 29 de setembre 

Som circ (Catalunya) 
D'11 a 13 h i de 18 a 20 h  
Plaça de Santa Eulàlia 
Entrada lliure 
 
Descobreix les tècniques de circ a través del joc. Aquesta activitat ofereix una proposta lúdic-educativa d’activitat física i artística. Les famílies podran anar provant diferents tècniques del món del circ al llarg de tres estacions repartides en l’espai.  

Entrades

Entrada general: 8 €/ 6 € 
Entrada reduïda: 5,60 €/ 4,20 € (infants a partir de 4 anys, joves fins a 25 anys, famílies nombroses o monoparentals, persones majors de 65 anys, persones jubilades, pensionistes, discapacitades i aturades).
Entrada gratuïta: infants menors de 4 anys 

Venda d'entrades