Tanca
Medi Ambient 2 de febrer de 2024

Esparreguera entra en fase d'emergència 1 per sequera

El canvi de fase que ha decretat el govern català afecta als municipis del sistema Ter-Llobregat i implica la reducció de la dotació màxima d’aigua a 200 litres per habitant i dia, una reducció del 80% en agricultura, del 50% en ramaderia i del 25% en usos industrials i recreatius

El Govern de la Generalitat, davant l’agreujament de la sequera, ha decretat un nou escenari d'emergència 1 als 202 municipis del sistema Ter-Llobregat, entre els quals hi ha Esparreguera.

Les mesures més destacades que es contemplen en aquest escenari són:

  • Els volums totals d’aigua que entrin al dipòsit municipal per a l’abastament de la població no podran superar els 200 litres per habitant i dia, incloses les activitats econòmiques i comercials.

  • Pel que respecta al reg de jardins i de camps esportius, només es permetrà utilitzar aigua freàtica o regenerada per a la supervivència de l'arbrat urbà, de jardins botànics i per al reg federat.

  • Només es podrà reomplir parcialment les piscines cobertes i públiques que estan inscrites en el cens d'equipaments esportius de la Generalitat de Catalunya, i de les piscines descobertes d’ús durant tot l’any per a la pràctica esportiva federada, sempre que s’apliquin mesures d’estalvi compensatòries. També es permetrà reomplir les piscines terapèutiques d’hospitals, residències i centres d’educació especial, així com les piscines per a persones amb alteracions de la conducta o diversitats funcionals. La mesura no afecta les piscines d'aigua de mar, sempre que s’omplin i es buidin sense connexió a les xarxes d’abastament ni sanejament.

  • Es prohibeix la neteja de qualsevol vehicle. Només es podrà fer en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d’aigua.
  • Queda prohibit l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements d’ús estètic de l’aigua, excepte les basses que serveixen de refugi de fauna en perill d'extinció i de fauna destinada a la recuperació de les espècies autòctones que podran reomplir-se amb la mínima quantitat d'aigua freàtica o regenerada.

  • Quedaran prohibits els actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua susceptible de ser apta per al consum humà, com ara les pistes de gel temporals o d’ús lúdic, les festes de l'escuma, els jocs d'aigua o similars.

Per a més informació sobre les restriccions en fase d'emergència consulteu l'Acord de Govern per a l'estat d'emergència per sequera de la Generalitat de Catalunya.