Tanca
Participació Ciutadana Govern Obert 28 de juliol de 2020

Comença la planificació dels set projectes escollits en els pressupostos participatius

La Regidoria de Bon Govern s’ha reunit amb totes les entitats i persones autores dels projectes guanyadors d’aquesta edició, juntament amb el personal tècnic municipal, per començar a planificar l’execució de les propostes, que s’iniciarà majoritàriament el 2021. Alguns projectes han creat sinergies i han sumat la col·laboració d’altres associacions locals

La Regidoria de Bon Govern ha finalitzat la primera ronda de trobades amb les entitats i persones autores dels projectes guanyadors dels pressupostos participatius 2020-2021. Les reunions, que s’han fet majoritàriament per videoconferència, han comptat també amb la presència de personal tècnic municipal per posar en comú i concretar el contingut, el seguiment i l’execució de les set propostes que van ser escollides en aquesta edició del procés participatiu: Esparreguera florida; Xarxa de camins saludables entre nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall; Promocionem la cultura d’Esparreguera; Sortides inclusives a la Natura amb la cadira Joëlette; Insonorització del gimnàs de l’Escola Mare de Déu de la Muntanya; arranjament de les Pistes de Mas d’en Gall; i la Xarxa de camins saludables.

La regidora de Bon Govern de l’Ajuntament d’Esparreguera, Maria Mas, ha subratllat la importància d’aquestes reunions entre els impulsors dels projectes i el personal tècnic municipal: “Són un punt fort de tot el procés i els hi donem molt valor, no només perquè permeten que els projectes es facin realitat en els termes en els que les persones que els han presentat tenen en ment, sinó també per inculcar la cultura de la participació, tant a la ciutadania com a l’administració”. En aquest sentit, la regidora ha afegit que “aquestes reunions ja es van fer en la primera edició i són una molt bona experiència, suposen un aprenentatge molt bo, tant des del punt de vista de la ciutadania, que coneix així les dificultats de portar el seu projecte a la pràctica, com per part del personal tècnic, ja que el contacte amb la ciutadania li permet conèixer de primera mà els detalls del projecte presentat”.

Arran d’aquestes reunions els projectes s’han obert també a la participació i col·laboració d’altres entitats. Així per exemple les sortides inclusives a la natura amb la cadira Joëlette, presentades per l’associació Petjades de Colors, comptarà amb la col·laboració del Club Excursionista d’Esparreguera. També hi ha dos projectes que per les seves similituds s’han fusionat en un de sol: la Xarxa de camins saludables i la Xarxa de camins saludables entre nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall i s’han obert, a més, a sumar-hi diferents dinàmiques relacionades amb el turisme, l’esport, el medi ambient i l’educació. En aquestes propostes hi participen l’associació de veïns de Can Rial, que va presentar un dels projectes, però també s’hi ha afegit l’associació de veïns de Mas d’en Gall Noves Generacions i el Club Excursionista. Maria Mas ha agraït “a totes les persones implicades la predisposició per obrir la proposta que van presentar a la participació d'altres agents socials i als mateixos serveis tècnics municipals”.

Després d’aquesta primera ronda de contactes, es farà una reunió amb tots els tècnics de l’Ajuntament responsables dels diversos projectes per a poder planificar el seu calendari d’execució, que en la majoria dels casos començarà el 2021. Paral·lelament, la regidoria ha fet una enquesta on-line a través de la plataforma decideix.esparreguera.cat, per valorar el procés dels pressupostos participatius 2020-2021. Els enquestats han puntuat el procés amb una nota mitja de 8 sobre 10 i un 92% han assegurat que tornaran a participar als propers. Els resultats de l’enquesta també indiquen que el canal de difusió més utilitzat, en un 43,8% dels casos, és el de les entitats i/o associacions. Un 34,1% consideren que l’aspecte a millorar és la fase de votació i el 29,3% afirma que s’haurien de prioritzar consultes sobre la millora del municipi i/o dels barris.