Tanca

L’Ajuntament senyalitza cinc rutes per fer a peu dins el terme municipal d’Esparreguera

Aquesta senyalització és el resultat de la fusió de dues propostes presentades al procés de pressupostos participatius 2020-2021 per a crear una xarxa de camins saludables. En la seva elaboració hi ha participat l’associació de veïns de Can Rial, que va ser impulsora d’una de les iniciatives, l’associació de veïns de Mas d’en Gall i el Club Excursionista Esparreguera

L’Ajuntament d’Esparreguera ha finalitzat aquest mes de març la senyalització de cinc rutes que connecten el nucli urbà amb Mas d’en Gall, Can Rial, Collbató, el riu Llobregat i la Colònia Sedó. Aquest projecte respon a la iniciativa “Xarxa de camins saludables entre nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall” presentada per l’associació de veïns de Can Rial a la darrera edició dels pressupostos participatius, que va ser la segona més votada amb 218 vots. Per les seves similituds aquesta proposta es va fusionar amb el sisè projecte més votat, la “Xarxa de camins saludables”, que va presentar una particular i va obtenir 167 vots. El resultat d’aquest fusió ha donat lloc a la senyalització d’aquestes cinc rutes amb un panell informatiu a l’inici de cadascuna d’elles, que conté un mapa i les característiques tècniques de l’itinerari, i senyalització indicativa durant tot el recorregut. En total s’han col·locat 10 panells informatius, 43 banderoles i 44 senyals de seguiment al llarg de 29 quilòmetres de senders per recórrer a peu dins el terme municipal. El projecte ha tingut un cost de 33.263 euros i ha estat elaborat per l’empresa Chaper SL.

El cap d’Activitats del Servei d’Equipaments Esportius i Esports i Promoció de la Salut, Toni Rodríguez, ha explicat que “l’objectiu d’aquest projecte és donar a conèixer rutes existents al terme municipal i millorar-ne la seva senyalització per tal que la gent pugui sortir a caminar o a córrer seguint aquests itineraris, que passen per diferents espais d’interès paisatgístic de la vila”. En el procés per posar en marxa aquesta proposta hi ha participat l’associació de veïns de Can Rial, que va presentar un dels projectes, però també l’associació de veïns de Mas d’en Gall Noves Generacions i el Club Excursionista. “El fet que les entitats puguin participar és un punt fort del procés, perquè ens permet conèixer de primera mà els detalls del projecte presentat i tenir el seu punt de vista, però també permet a la ciutadania conèixer el procediment i les dificultats de portar el seu projecte a la pràctica”, ha destacat Toni Rodríguez.

Les cinc rutes que s’han senyalitzat s’han marcat amb colors diferents. L’itinerari lila és una ruta circular de 7,7 km que uneix Esparreguera amb Mas d’en Gall per dues vies diferents, d’una banda, el torrent de la Fàbrega i de l’altra, la costa dels Alemanys. La ruta blava uneix el barri de La Plana amb Can Rial, passant per les Tres Rieres i el Barri Font fins a retornar al punt de sortida. L’itinerari també és circular i comprèn un total de 3,7 km. La ruta verda comença a Can Comelles i finalitza al terme municipal de Collbató. L’itinerari té 8 km d’anada i tornada i passa per Can Roca, Can Rubió i el coll de Can Rubió. La ruta negra uneix el nucli urbà amb el riu Llobregat i té 6,3 km d’anada i tornada. L’itinerari comença al carrer Paraires en direcció a Olesa de Montserrat, passa per la Serra del Truquell, el camí de les graveres, Can Claramunt, Can Cortadella i finalitza a la llera del riu. Finalment, la ruta vermella comença a Can Comelles i passa per les Setze Fonts, la font de Sant Magí, la font de la Barona, la Colònia Sedó i finalitza a l’aparcament de l’església de Santa Maria del Puig, recorrent un total de de 3,3 km anada i tornada.

Per la seva banda, el president de l'associació de veïns de Can Rial, Carles Batlles, ha subratllat que “estem molt agraïts de com ha anat el procés, perquè ens han deixat participar molt activament en el disseny de les rutes”. “Ha estat un camí lent, però el resultat és molt satisfactori, perquè ha estat molt consensuat pels diferents agents implicats, ja que en el procés també s’hi ha afegit l’associació de veïns de Mas d’en Gall i el Club Excursionista d’Esparreguera, i el treball amb els diferents departaments de l’Ajuntament implicats ha estat molt constructiu”. Tot i això, Batlles ha explicat que “tenim una sensació una mica agredolça, perquè la idea inicial era crear una xarxa de rutes radials que unissin Can Rial amb Mas d’en Gall i també aquests dos barris amb el nucli urbà, però finalment com que es van unificar les dues propostes de rutes saludables presentades als pressupostos participatius i alguns dels itineraris passaven per propietats privades, només s’han fet les rutes centralitzades”.

Amb la senyalització de la xarxa de camins saludables s’ha tancat el procés de la passada edició dels pressupostos participatius, en la qual s’han materialitzat els set projectes més votats per la ciutadania: Esparreguera florida; Xarxa de camins saludables entre el nucli urbà, Can Rial i Mas d’en Gall; Promocionem la cultura d’Esparreguera; Sortides inclusives a la natura amb la cadira Joëlette; Insonorització del gimnàs de l’Escola Mare de Déu de la Muntanya; Pistes de Mas d’en Gall; i Xarxa de camins saludables. Actualment està obert el període de presentació de propostes per a millorar la vila a través dels pressupostos participatius 2022-2023, que finalitzarà el dia 20 d’abril. En aquesta tercera edició d’aquest procés participatiu, els esparreguerins i esparreguerines podran decidir a què es destinen 200.000 euros de les inversions que s'executaran amb càrrec al pressupost municipal de l’any 2022. Tant la presentació com les votacions es podran fer a través de la web decideix.esparreguera.cat, i també presencialment a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC).