Tanca
Esports Salut Pública Gent Gran 26 de novembre de 2021

El certificat covid, obligatori a la residència Can Comelles, al gimnàs i al pavelló municipal

Des d’avui és necessari mostrar el certificat covid per accedir a gimnasos i centres esportius, residències de gent gran i a l’interior de bars i restaurants. Només n’estan exempts els menors de 12 anys. A Esparreguera la mesura afecta les persones usuàries del gimnàs i la piscina municipal Can Pasqual i el pavelló poliesportiu El Castell així com els familiars dels residents a Can Comelles

Des d’aquesta mitjanit el certificat covid és obligatori per entrar a bars, restaurants, gimnasos i residències. La mesura, que tindrà una vigència d’almenys 15 dies, ha estat aprovada pel Govern de la Generalitat i validada pel Tribunal Superior de Justícia davant l’augment progressiu de la incidència de la infecció per coronavirus de les últimes setmanes. A nivell municipal, té afectacions per a les persones usuàries del gimnàs i la piscina coberta de Can Pasqual i també del pavelló municipal El Castell, que hauran d’acreditar a l’equipament que disposen del certificat covid per a poder accedir amb normalitat a la instal·lació, així com per als familiars dels avis i àvies que viuen a la residència municipal Can Comelles, que també hauran de mostrar el document abans de realitzar les visites. El certificat digital covid es pot obtenir a través de la Meva Salut i és obligatori per a totes les persones majors de 12 anys. A més, com ja s’havia implantat el 4 de novembre, també es requereix per l’accés a locals d’oci nocturn, festivals de música a peu dret i celebracions en hotels i restaurants on hi hagi ball.

La denominació de certificat digital covid inclou tres opcions d’acreditació igualment vàlides: el certificat de vacunació, el certificat de recuperació de la covid-19 i el certificat de prova diagnòstica negativa, que només es pot obtenir en laboratoris homologats i que té diferents caducitats segons el tipus de prova: de 48 hores en el cas del test d’antígens (TAR) i de 72 hores si és una PCR. L'alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha explicat que “des dels serveis municipals estem treballant per donar compliment a la normativa i des d’ahir estem informant als usuaris dels equipaments afectats per poder donar compliment a una mesura que té per objectiu reduir el risc de contagi i evitar la sobrecàrrega del sistema sanitari sense haver d’aplicar noves restriccions”. En aquest sentit, Eduard Rivas ha afegit que “som un país que hem pogut retardar aquets tipus de mesures, que en altres països europeus ja s’apliquen des de fa mig any, i això és perquè tenim un alt índex de vacunació” i ha subratllat que “el control que puguem fer ara revertirà en unes millors dades perquè puguem ajuntar-nos i gaudir de les festes”.

El Servei d’Esports ja ha comunicat a totes les persones usuàries del gimnàs i la piscina municipal així com a les entitats usuàries del pavelló l’entrada en vigor d’aquesta nova mesura i els ha informat dels protocols a seguir. En el cas del gimnàs i la piscina, el servei ha bloquejat l’accés a totes les persones sòcies abonades fins que siguin verificades les credencials covid. Per a tornar a activar el carnet, cal adreçar-se al taulell de recepció de l’equipament amb el passaport covid, el DNI i el carnet personal d’accés i, un cop validades les credencials, el carnet s’activarà de nou per tal que es pugui accedir de manera habitual a la instal·lació. La mesura afecta a tots els usuaris, inclosos els cursetistes, majors de 12 anys, i només n’estan exemptes les persones acompanyants, que no es consideren usuàries ni practicants, però que sí que hauran de mantenir totes les altres mesures sanitàries vigents.

Pel que fa al pavelló municipal El Castell, s’ha comunicat a totes les entitats que hi realitzen entrenaments i partits que tots els esportistes a partir de 12 anys hauran d’acreditar el passaport covid. Des del Servei d’Esports s’ha demanat als clubs que verifiquin que tots els seus associats disposen del certificat. Paral·lelament, l’Ajuntament també realitzarà un control per vetllar pel compliment de la norma, tant pel que fa als esportistes locals com als membres dels clubs visitants. El públic estarà exempt de mostrat el certificat covid, però s’incrementarà el control del compliment de les mesures seguretat a les grades, com són l’ús obligatori d ela mascareta o la higiene de mans.

Des de la Residència Municipal Can Comelles també han informat avui a les famílies de les persones usuàries sobre la implantació del certificat digital Covid en les visites als centres geriàtrics. El certificat digital es demanarà a l’entrada de la residència, es validarà la identitat del certificat amb un document d’identitat de la persona visitant i es permetrà la seva entrada seguint totes les mesures de protecció individual recomanades. A les persones que no disposin del certificat se’ls oferirà la realització d’un TAR en mostra nasal a la mateixa residència, tal i com es va fer durant la cinquena onada, els mesos de juliol i agost. Totes aquestes mesures busquen la identificació de persones no vacunades que puguin estar infectades pel virus i per tant s’impedeixi l’entrada del virus a l’entorn residencial.

La necessitat de mostrar el certificat covid no substitueix ni permet relaxar les mesures de protecció individual que les persones que visiten els seus familiars a les residències han de mantenir durant la visita. Així segueixen vigents les normes fixades en el pla sectorial de la Generalitat, com són la programació de visites amb cita prèvia, l’accés a l’habitació per realitzar la visita sempre i quan s’utilitzi mascareta quirúrgica, la responsabilitat de no visitar els familiars en cas de confirmació o sospita d’infecció per coronavirus i el manteniment de les mesures de protecció individual, és a dir, mascareta quirúrgica i neteja de mans així com una bona ventilació de l’espai. Actualment la residència municipal Can Comelles no té cap cas positiu, ni entre les persones usuàries ni en la plantilla professional i els treballadors es realitzen proves quinzenals per a verificar l’absència del virus.

Actualment, segons indica el portal dadescovid.cat, el risc de rebrot a Esparreguera és moderat. La taxa de casos confirmats amb PCR per cada 100.000 habitants és del 50,31, el percentatge de PCR positives és del 2,56%, la mitjana d’edat de les persones infectades és de 43 anys i hi ha dos veïns del municipi ingressats en centres hospitalaris. A més, hi ha un 76% de la població que ja està vacunada amb la primera dosi, és a dir, 16.930 veïns i veïnes, i un 67%, 14.918 esparreguerins i esparreguerines, que ja té la pauta completa.