Tanca
Salut Pública Gent Gran 21 de gener de 2022

S’estableixen nous protocols a la residències després de les demandes de l’Ajuntament

Les noves mesures per protegir els centres davant la covid-19 autoritzen visites a les residències vermelles si els residents estan en zona verda i els seus contactes estrets, immunitzats. Actualment Can Comelles és residència vermella però amb aquesta flexibilització de les restriccions els avis i àvies poden rebre visites amb cita prèvia

Els departaments de Salut i Drets Socials han actualitzat les mesures de seguretat de les residències i centres de dia per a gent gran en l’actual escenari d’impacte de la pandèmia. El nou protocol permetrà que als centres on hi hagi brots actius de covid-19 les persones residents sanes i correctament vacunades puguin tenir contacte amb les seves famílies si al seu voltant tothom està immunitzat. Aquesta modificació es produeix després que l’Ajuntament d’Esparreguera enviés, el passat 4 de gener, una carta al conseller de Salut, Josep Maria Argimon, sol·licitant una revisió de les mesures sanitàries que s’aplicaven als centres per a gent gran per a evitar els confinaments generalitzats, ja que tenen efectes molt perjudicials en el benestar emocional dels avis i àvies i també dels seus familiars. Actualment a la residència Can Comelles hi ha 16 persones residents positives de coronavirus, tots elles en estat lleu, i els treballadors estan pendents dels resultats de les proves PCR que se’ls hi han fet aquesta setmana. D’altra banda, avui ha decaigut el toc de queda nocturn, però la resta de mesures vigents per aturar la pandèmia han quedat prorrogades fins al dia 27 de gener.

La carta signada per l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, i la regidora de Gent Gran, María Vallejo, i enviada a principis de gener al Departament de Salut reclamava una flexibilització de les mesures sanitàries a les residències i que es tinguessin en comptes aspectes com l’organització en unitats de convivència sectoritzades per a evitar confinaments globals. Davant d’aquesta demanda, el nou protocol aprovat dimecres atén les necessitats emocionals i d’acompanyament familiar de les persones residents i flexibilitza algunes mesures sense oblidar la vulnerabilitat del col·lectiu. “Volem posar en valor la coordinació feta i les peticions traslladades a la Conselleria de Salut per flexibilitzar els protocols de visites a les residències i reivindiquem tant la carta enviada recentment al conseller com les reunions periòdiques amb els responsables de la Regió Metropolitana Sud de l'ICS i el front comú aconseguit amb la resta d'alcaldies del nord de la comarca”, ha subratllat l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas.

L’alcalde ha destacat que “els canvis en els protocols als centres de gent gran eren imprescindibles, doncs no hem d'oblidar que és tan important la cura, el benestar i la salut física de les persones que tenim a les residències com el seu equilibri emocional i el contacte permanent amb els familiars i éssers estimats, sobretot en temps d’incertesa i de continues alteracions en el nostre dia a dia”. En referència als centres residencials, el nou protocol indica que les persones residents que són cas confirmat de covid-19 amb malaltia lleu o asimptomàtica estaran en zona vermella fins al dia 10 sempre que no presentin símptomes en els tres dies previs. Aquestes persones poden rebre visites de la família amb cita prèvia, amb un màxim de dues persones per visita, en espais individualitzats i reforçant les mesures de protecció.

Pel que fa als contactes estrets, els avis i àvies, si estan immunitzats, no han de fer quarantena individual a l’habitació, encara que hauran d’estar en espais diferenciats juntament amb el seu grup de convivència i fent servir mascareta quirúrgica sempre que sigui possible. Se’ls faran PCR seriades i podran rebre visites, sempre i quan el resultat sigui negatiu. I els residents que no estan correctament vacunats i no han passat la malaltia en els últims 3 mesos podran rebre visites amb cita prèvia a partir del quart dia d’inici de l’aïllament. Els residents que no siguin positiu ni contacte estret podran rebre visites amb cita prèvia. El nou protocol limita el número de visitants a un màxim de dues persones de forma simultània per a cada resident, en espais diferenciats d’altres usuaris. A més, els visitants han de presentar el certificat covid i, en cas que no el tinguin, se’ls oferirà fer-los un test d’antígens ràpid i hauran de signar la declaració responsable. En referència als professionals que siguin casos confirmats amb malaltia lleu o asimptomàtic es podran reincorporar al lloc de treball després de set dies d’aïllament domiciliari, sempre que prèviament romanguin asimptomàtics un mínim de 72 hores, i tinguin un resultat TAR negatiu.

Als centres de dia integrats en centres residencials, les persones usuàries que siguin cas confirmat de covid-19 amb malaltia lleu o asimptomàtica hauran de fer aïllament domiciliari fins al dia 10 sempre que no presentin símptomes durant els 3 dies previs. I els professionals que siguin casos confirmats amb malaltia lleu o asimptomàtic es podran reincorporar al lloc de treball després de set dies d’aïllament domiciliari i sempre que prèviament romanguin asimptomàtics un mínim de 72 hores, i tinguin un resultat TAR negatiu. Pel que fa als contactes estrets dels usuaris, si estan correctament vacunats, se’ls faran PCR seriades i podran acudir al centre sempre que els surti negativa i no tinguin simptomatologia.

La Residència Municipal Can Comelles té actualment 16 casos positius de covid-19 entre les persones residents, segons va informar la regidora de Serveis Socials Especialitzats, María Vallejo, en la sessió plenària del passat dimecres. Vallejo va explicar que “hi ha brots a totes les residències, però amb un impacte menor” i va concretar que “totes les persones positives residents a Can Comelles estan vacunades i presenten simptomatologia lleu”. Tot i que la residència torna a ser vermella, segons els colors de classificació creats en aquesta pandèmia, des d’avui es pot demanar cita prèvia per a visitar els residents negatius i els positius asimptomàtics o amb simptomatologia lleu, tal com marquen els nous protocols. Pel que fa a la plantilla professional del centre, estan a l’espera dels resultats de les proves PCR que se’ls hi han realitzat aquesta setmana per a conèixer la incidència del virus entre els treballadors.

Prorrogades les mesures sanitàries vigents per frenar la pandèmia

Les restriccions vigents per aturar la pandèmia han quedat prorrogades una setmana més, excepte el toc de queda nocturn que ha decaigut aquesta matinada. Així doncs, no es poden reunir més 10 de persones, ni a l’aire lliure ni en espais tancats, i els locals d’oci nocturn continuen sense poder obrir. També es ma0nté la limitació de l’aforament, a les botigues de productes no essencials al 70% de la seva capacitat i en l’hostaleria, al 100% a l’exterior però només del 50% a l’interior, i els bars i restaurants han de tancar a les 0.30h. Les activitats esportives i culturals també tenen una limitació d’aforament del 70%. Es recomana afavorir l’ús del teletreball i el certificat o passaport covid continua vigent en zones interiors de locals de restauració, gimnasos i residències de gent gran.