Tanca
Gent Gran 8 de febrer de 2023

Esparreguera ja disposa d’una Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans

La guia, que està adreçada a professionals, defineix la tipologia d’abusos que poden patir la gent gran, així com les formes i senyals d’alerta, elements per a la prevenció, la detecció i la intervenció i recull també un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori. Paral·lelament, el consistori impulsarà una campanya de sensibilització sobre aquest tipus de maltractaments adreçada a la ciutadania

Esparreguera ja disposa d’una Guia local per fer front als maltractaments a les persones grans, una nova eina que permetrà al conjunt de professionals del municipi i del territori gestionar i afrontar de manera coordinada les diferents situacions de maltractaments que poden afectar les persones grans. El document s’ha elaborat amb el suport de la Diputació de Barcelona i la participació de professionals de diferents àmbits i serveis que treballen amb persones grans com serveis socials, cossos de seguretat, serveis sanitaris i sociosanitaris i entitats del tercer sector. El document es va presentar ahir en la Comissió Informativa de Dinamització i Ciutadania i, a finals de mes, es farà una presentació pública adreçada als professionals que treballen amb aquest col·lectiu. Paral·lelament, es durà a terme una campanya informativa adreçada a tota la ciutadania amb l’edició d’un fulletó, que es distribuirà als comerços i seus municipals, amb informació sobre com identificar, actuar i denunciar possibles situacions de maltractament a persones grans.

La guia defineix la tipologia de maltractaments que poden patir la gent gran, tant a casa com a les institucions, les formes i senyals d’alerta i identifica els factors de risc i de protecció davant aquestes situacions. També inclou elements per a la prevenció, la detecció, l’avaluació i la intervenció davant els maltractaments. Finalment, detalla els aspectes jurídics que s’han de tenir en compte pels diferents agents que intervenen i elabora un llistat amb els recursos i serveis disponibles al territori. La regidora Gent Gran i Serveis Socials Especialitzats, Maria Vallejo, assegura, en la presentació de la guia, que “el maltractament a les persones grans, és un delicte invisibilitzat i que en gran part es produeix en el propi entorn familiar i privat de la persona”. En aquest sentit, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) el defineix com una de les formes de violència més oculta, més silenciada i menys estudiada i, per tant, també la més desconeguda i la menys detectada i tractada. A més, estima que entre el 4% i el 6% de les persones grans de tot el món, han patit alguna forma d’abús i maltractament; sent el 80% dones i el 20% homes.

El maltractament o abús es pot trobar de diverses formes: físic, psicològic o emocional, sexual, econòmic, negligència, abandonament i vulneració de drets. Per això, els objectius de la guia són sensibilitzar els equips de professionals que treballen amb persones grans sobre el fenomen dels maltractaments, aprofundir en el seu coneixement, proporcionar criteris per prevenir, detectar i intervenir en aquests casos, facilitar una eina per orientar les actuacions dels equips professionals i destacar la importància de l’abordatge multidisciplinari, per fer front a les diverses situacions de maltractaments a persones grans. Maria Vallejo explica que “per part de la víctima, podem trobar barreres per poder arribar a la denúncia, simplement per la por, la negació, la culpabilitat o la vergonya i és aquí on s’han de posar en marxa altres mecanismes de detecció a través de les persones més properes, veïns, amics, associacions, professionals”. “Hem de revertir entre tots i totes aquesta xacra invisible i nociva per a les nostres persones grans, així tots podrem gaudir d’una etapa vital de les nostres vides de la manera més sana i feliç possible”, ha subratllat la regidora.

A banda de l’edició, en format digital i paper d’aquesta guia, i la seva presentació als diferents agents i professionals que poden ajudar a detectar possibles casos de maltractaments a persones grans, des de l’Ajuntament també s’iniciarà una campanya informativa adreçada a la ciutadania. Amb aquesta campanya es pretén sensibilitzar a la població sobre aquest tipus de violència i donar informació i recursos sobre com poden actuar en cas que tinguin sospites que s’està produint algun tipus d’abús a una persona gran. Així el fulletó contindrà les dades de serveis com la Regidoria de la Gent Gran, Serveis Socials o el Centre d’Atenció Primària (CAP), on poden assessorar i donar més informació al respecte, així com els de la Policia Local i el cos de Mossos d’Esquadra, als que cal acudir en cas de voler presentar denúncia.