Tanca
Política 17 de setembre de 2020

El ple acorda dotar de 101.000 euros addicionals les obres del pavelló El Castell

Durant la sessió, celebrada ahir, també es va acordar destinar 60.000 euros per condicionar l’edifici de Can Pasqual i les oficines de la Unitat d’Atenció Transversal i una modificació del Pla Estratègic 2020-2023 per posar en marxa plans locals d’ocupació. La celebració de la Diada va marcar l’apartat de precs i preguntes

El Ple de l’Ajuntament d’Esparreguera ha aprovat una modificació de crèdit per valor de 101.000 euros per complementar amb diferents millores les obres d’arranjament del pavelló municipal El Castell. Hi van votar a favor tots els grups municipals excepte la CUP, que es va abstenir. Durant la primera sessió plenària del curs polític també es va acordar una modificació de crèdit de 60.000 euros per condicionar l’edifici de Can Pasqual i les oficines de la Unitat d’Atenció Transversal (UAT) i la modificació del Pla Estratègic 2020-2023 per incloure programes de foment de l’ocupació, fet que permetrà la posada en marxa de plans locals d’ocupació en el marc del Pla de Xoc per fer front a la Covid-19. Així mateix, es va aprovar la constitució de la Comissió Municipal de Protecció Civil i l’aprovació provisional de la modificació del Pla general d'ordenació urbana per a poder actuar urbanísticament a Cal Tati, el capdamunt de la vila i la plaça de la Serralada.

Les obres de reparació del Pavelló Municipal d’Esports tindran una dotació pressupostària de 407.000 euros, després que ahir s’aprovés una segona modificació de crèdit, de 101.000 euros. L’import prové, majoritàriament, de la minoració de la partida destinada a la desinfecció de la residència municipal Can Comelles, una partida creada dins del pla per fer front a l’emergència sanitària, de la qual finalment se n’ha fet càrrec l’empresa Sumar, que té l’encomana de gestió de la residència. El ple ja va aprovar a l’agost, en una sessió urgent i extraordinària, el projecte d’arranjament del pavelló per a reparar els danys ocasionats pels aiguats del passat 29 de maig a la pista esportiva, els revestiments i sòcols de fusta i el lucernari de coberta. Inicialment s’havien consignat 306.000 euros per a l’actuació, però en el projecte, que va comptar amb les aportacions dels grups de Junts per Esparreguera i Esquerra, es recull també l’adequació a normativa de la barana exterior de la coberta sobre els vestuaris i millores en la il·luminació i la ventilació de la instal·lació, que justifiquen l’increment del pressupost previst inicialment.

D’altra banda, es va aprovar una modificació de crèdit de 60.600 euros destinats a l’arranjament de l’equipament de Can Pasqual i el local de la que serà la futura UAT. Els diners procedeixen de la minoració de partides com jardineria i espais verds, neteja de la via pública, neteja de la piscina de Can Pasqual, control d’animals i gestió de la residència municipal de Can Comelles. El regidor de Serveis Territorials, Rogeli de la Cruz, considerava molt difícil que la nova oficina es pogués encabir en un equipament actualment de l’Ajuntament: “No oblidem que ens estem referint a mesures d’extrema urgència i necessitat, s’havia de buscar una opció que permetés la posada en servei de la UAT el més ràpid possible; és cert que hi ha equipaments que es potencialment es podrien destinar a aquest fi, però habilitar-los seria molt costós, tant a nivell temporal com econòmic”.

La procedència dels recursos va ser un dels temes que més controvèrsia va generar, encara que el portaveu d’Esparreguera 2031, Manel Roca, també posava l’accent en el fet que es llogui un local privat per ubicar les noves oficines de l’Ajuntament i no s’instal·lin en un equipament municipal. Per part de la CUP, la seva portaveu, Raquel Montoya, subratllava que determinats aspectes, com l’arranjament i lloguer d’espais per mantenir la seguretat i les distàncies dels treballadors, no haurien de formar part del pla de xoc i manifestava que manca molta informació sobre la UAT i quins tràmits farà relacionats amb la Covid-19. En un sentit similar, el regidor republicà Alfons Puche mostrava reticències sobre les funcions que tindrà l’UAT: “Esperem que no es converteixi en una mena de calaix de sastre que serveixi per fer qualsevol mena de contractació”. La modificació de crèdit va ser aprovada amb els vots a favor de tots els regidors, excepte els tres d’Esquerra i els dos de la CUP.

Per unanimitat es va aprovar una modificació del Pla Estratègic 2020-2023 de foment de l’ocupació, per tal d’incloure plans sufragats amb recursos locals. Serà el primer cop a la història que l’Ajuntament d’Esparreguera convoqui plans propis, amb l’objectiu de dotar la que serà la futura Unitat d’Atenció Transversal, emmarcada en les mesures extraordinàries per fer front a l’emergència de la Covid 19. També es va aprovar l’acord per prorrogar la contractació de les persones en situació d’atur en el marc del programa de Treball i Formació promogut pel SOC. Tots els grups municipals hi van votar a favor excepte la CUP, que es va abstenir. Així mateix, es va aprovar una modificació del Pla General d’Ordenació Urbanística que permetrà fer obres en tres sectors de la vila que varen quedar sense aquesta possibilitat en ser declarat nul de ple dret el POUM aprovat al 2004. Es tracta de Cal Tati i dels solars que hi ha a la rotonda de les Girafes i a la plaça de la Serralada. La modificació del pla general va rebre els vots a favor del govern, Ciutadans i el regidor no adscrit; es van abstenir ERC, JxE i E2031. La CUP va ser l’únic grup que va votar en contra i ho va fer, sobretot, pel sector de Cal Tati, considerant que aquesta modificació valida el projecte de la ronda del Llobregat.

Durant el ple celebrat ahir es van presentar dues mocions. Una de la CUP que demanava la creació d’una empresa pública mercantil de serveis municipals, que nova prosperar. Al text s’hi van afegir Esquerra i E2031, recollint també el suport d’EC, però PSC, Cs i JxE hi van votar en contra. Sí que va ser aprovada la moció sobre el finançament de les escoles bressol municipals que presentaven els grups municipals del govern, PSC i EC. De fet, només JxE va votar en contra, mentre que la resta del consistori hi va donar suport. La moció reclama que la Generalitat pagui a l’Ajuntament 1.300 euros per alumne i curs, en concepte de les subvencions que va deixar d’abonar al 2012.

Celebració de la Diada Nacional

En l’apartat de precs i preguntes, diferents partits van fer referència als actes de celebració de la Diada Nacional. Des de Junts per Esparreguera es va defensar que l’acte institucional de l’11 de setembre ha pres en els dos darrers anys una deriva cultural que no agrada ni representa a alguns regidors i es va demanar diàleg per buscar un model on tots els partits s’hi puguin sentir còmodes. A aquesta proposta s’hi va sumar Esquerra que va demanar fer una celebració institucional on cadascú pugui expressar la seva sensibilitat fixant un barem de màxims i de mínims. També la CUP va reclamar consens pel pròxim 11 de setembre i va criticar que des del 2019 la Diada s’ha convertit en una jornada cultural i folklòrica que ha fet que els partits sobiranistes es desvinculin de l’acte institucional.

El govern municipal va agafar el guant de la proposta per consensuar una celebració que englobi les diferents visions dels 21 regidors i regidores de l’Ajuntament. El regidor de Cultura, Juan Jurado, va assegurar que “podem debatre sobre el format de l’acte, si creieu que ha d’incloure més coses o ha de tenir un pronunciament polític”, però va defensar que en la celebració d’enguany “vam recordar dos poetes, Carner i Perucho, es va escoltar el Cant de la Senyera i Els Segadors i es va fer una ofrena floral a l’escultura de la Flama, símbol d’unitat dels Països Catalans, no entenc que digueu que alguna d’aquestes coses us exclou, en tot cas hi podeu trobar a faltar alguna cosa”.

En referència a la negativa de Ràdio Esparreguera de fer sonar l’himne en antena a les 17.14h com havia sol·licitat l’ANC, el regidor de JxE, Jordi Mestres, va apuntar que s’hauria pogut buscar alguna solució, com fer-lo sonar en antena en el moment de l’acte institucional i el regidor de la CUP Pol Valldeperas va acusar al govern de justificar la decisió de l’emissora municipal perquè “considereu que l’himne no és ni neutral ni plural”. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va criticar que “s’ha volgut fer casus bellis, quan la responsabilitat de la decisió ha estat de la direcció de la Ràdio” i ha argumentat que “el problema no és posar l’himne en antena, si no col·laborar amb una entitat amb finalitat política participant en un acte que demana la independència”.