Tanca
Política Hisenda 11 de maig de 2023

El Ple municipal aprova destinar 3 milions d’euros de romanents a diferents inversions

Les actuacions previstes inclouen millores a la Residència Municipal Can Comelles, la compra de la Casa de l’Amo de la Colònia Sedó, millores en l’enllumenat públic i el Pla d’Obres de Millora Urbana. L'última sessió ordinària del mandat també va acordar el Pla d'Acció de l’Agenda Urbana i va aprovar per unanimitat les propostes del Consell d'Infants 2022-2023

El Ple municipal va acordar ahir la utilització de 3.041.314 euros amb càrrec als romanents de tresoreria per a diferents actuacions municipals. Aquest és el quart capítol d’inversions que aprova el consistori després de la suspensió de les regles fiscals i, entre els projectes que es finançaran, hi destaquen el Pla d’Obres de Millora Urbana, la millora d’instal·lacions d’enllumenat públic, les obres d’enderroc de l’edifici municipal del carrer Hospital, l’adquisició de la Casa de l’Amo de la Colònia Sedó, diverses actuacions de condicionament i millora de la Residència Municipal Can Comelles i la reposició de jocs infantils. El punt va obtenir el suport de tots els grups municipals i l’abstenció del regidor no adscrit. El darrer Ple ordinari del mandat també va acordar diferents modificacions de la plantilla laboral i el catàleg de llocs de treball, la tercera pròrroga del contracte de concessió del cementiri municipal, el Pla d’Acció de l’Agenda Urbana i, per unanimitat, va aprovar les propostes del Consell d’Infants 2022-2023. Finalment, alguns dels regidors i regidores que no es tornen a presentar a les llistes dels seus partits en les eleccions municipals del proper 28 de maig, o que no ho fan en les primeres posicions, van acomiadar-se del Ple valorant la feina feta i els aprenentatges dels darrers anys.

Entre els punts que es van debatre en el Ple municipal celebrat ahir, hi destaca la modificació de crèdit amb càrrec als romanents de tresoreria. Les inversions més quantioses previstes inclouen una partida de 740.000 euros per al Pla d’Obres de Millora Urbana; una de 350.000 euros per a millorar les instal·lacions d’enllumenat públic; 240.000 euros per a les obres d’enderroc de l’edifici municipal del carrer Hospital; 230.000 euros per a l’adquisició de la Casa de l’Amo de la Colònia Sedó; 210.000 euros per a diverses actuacions de condicionament i millora de la Residència Municipal Can Comelles; i 118.000 euros per a la reposició de jocs infantils. També destaquen altres partides com 50.000 euros per a l’adquisició de nous tòtems virtuals interactius, 60.000  euros per a obres de rehabilitació de l’antiga caserna, 37.000 euros per al Programa d’Aliments, 72.600 euros per al condicionament i millores del Museu de la Terrissa, 54.800 euros per al condicionament i millores al pavelló municipal El Castell o la compra d’un vehicle camió grua per a la brigada municipal per valor de 65.5000 euros i un vehicle 4x4 per a Medi Ambient per 40.200 euros, entre d’altres.

D’altra banda, la sessió ordinària del Ple municipal també va recepcionar amb un acord unànime les 53 propostes per millorar Esparreguera elaborades pel Consell d’Infants 2022-2023 i vinculades a l’encàrrec de generar propostes per a la preservació del patrimoni cultural, arquitectònic i natural del municipi que els va fer aquest any el govern municipal. Els projectes que han treballat els 40 alumnes de 5è i 6è de primària de totes les escoles de la vila que durant aquest curs han exercit de consellers i conselleres inclouen iniciatives com posar cartells informatius dels monuments importants d’Esparreguera, crear una ruta amb codis QRs amb preguntes per a conèixer el patrimoni, organitzar sortides escolars per anar a recollir brossa de l’entorn natural o fer un joc sobre el poble a l’Ateneu. Ara els diferents serveis tècnics municipals estudiaran la viabilitat de les diferents propostes presentades pels infants.

Paral·lelament, el Ple va acordar l’aprovació del Pla d'Acció de l’Agenda Urbana amb els vots favorables del PSC, Esparreguera en Comú, ERC, Esparreguera 2031, Ciutadans i Junts per Esparreguera i les abstencions de la CUP i el regidor no adscrit. El document recull 61 accions associades a quatre reptes estratègics: la connexió del municipi amb el seu entorn natural i els seus barris potenciant la integració i la qualitat de vida; la regeneració del teixit urbà per adaptar-se al canvi climàtic; l’impuls d’un model socioeconòmic sostenible, circular i vinculat amb el territori; i l’orientació cap a un futur intel·ligent i la promoció d’una ciutadania informada, activa i participativa. Així mateix, s’identifiquen 12 accions com a palanques de canvi, entre les quals hi ha aprovar definitivament el Pla d’Ordenació Urbanística Municipal amb criteris de sostenibilitat i inclusió, la implementació i compliment del DUPROCIM, executar el pla de manteniment de les franges perimetrals i vetllar pel compliment del nou contracte de recollida de residus per a millorar i augmentar la recollida selectiva.

La sessió també va acordar diferents modificacions de la plantilla laboral i el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament d’Esparreguera. El punt va obtenir els vots favorables de PSC, Esparreguera en Comú, Esparreguera 2031, Ciutadans, Junts per Esparreguera i el regidor no adscrit i l’abstenció d’ERC i CUP. En aquest sentit, es va acordar la modificació de la plantilla municipal per a convertir, en aplicació de la legislació vigent, 32 places de C1 de la Policia Local a categoria C2 sense increment salarial; i per canviar una plaça de C2 del servei de Sistemes d’Informació per una plaça d’A2. Així mateix, es va aprovar la modificació del catàleg de llocs de treball del consistori per a crear tres noves places, la de tècnic/a de Sistemes d’Informació, la de cap de servei de Territori i Sostenibilitat i la de cap d’unitat administrativa d’Intervenció. D’altra banda, el Ple municipal també va acordar per unanimitat la modificació de l’Acord Regulador de les Condicions de Treball dels empleats de l’Ajuntament d’esparreguera per a garantir el cobrament del 100% de les retribucions en cas d’incapacitat temporal.

També en l’àmbit d’Organització i Persones es va acordar, per unanimitat, adjudicar el subministrament, en règim d’arrendament i manteniment, d’aparells desfibril·ladors d’acord amb l’adhesió a l’acord marc al qual es va acollir el consistori el passat mes de febrer. Paral·lelament, la sessió plenària va acordar, amb el suport de tots els grups municipals excepte d’ERC i la CUP que es van abstenir, la rectificació de l’Inventari de Béns de l’Ajuntament d’Esparreguera per l’anualitat 2022, un patrimoni que ascendeix a més de 61 milions d’euros. En l’àmbit de Presidència, el Ple va acorda proposar al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a Isaac Matías Villanueva Campo per al seu nomenament com a jutge de pau substitut d’Esparreguera. El punt va prosperar amb els vots favorables de tots els grups municipals, excepte Esparreguera 2031 que es va abstenir.

En l’Àrea de Drets Socials i Ciutadania, es va acordar per unanimitat sol·licitar el conveni interadministratiu per a 2024 amb el Departament de Drets Socials de la Generalitat de Catalunya per a la prestació del servei del centre ocupacional i del servei ocupacional d’inserció del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC). Finalment, en l’Àrea de Territori i Sostenibilitat, el Ple va aprovar la tercera pròrroga del contracte de concessió del cementiri municipal amb el suport del PSC, Esparreguera en Comú, Esparreguera 2031, Ciutadans i junts per Esparreguera i les abstencions d’ERC, la CUP i el regidor no adscrit. El contracte per a la concessió d’aquest servei amb l’actual empresa adjudicatària data del 2006 i la que es va aprovar ahir al Ple és la darrera pròrroga possible, que finalitzarà a mitjans del 2024.

En finalitzar el darrer Ple ordinari del mandat es va obrir un torn de paraula per a aquells regidors i regidores que volguessin acomiadar-se. El regidor de Ciutadans, Josep Maria González, que no es torna a presentar en les properes eleccions municipals, va afirmar que estava “molt content d’haver pogut participar en aquest nou cicle polític de 8 anys que es va iniciar el 2015 amb la renovació de molts candidats joves en diferents partits” i va apuntar que “la política m’ha portat a reconstruir ponts amb els companys del PSC i a compartir amb persones d’altres partits, com la Maria Jorba, el Joan Serra o l’Ignasi Oleart”. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, qui tanca la llista del partit per a les properes eleccions, va recordar que “el codi ètic de la CUP marca que només podem estar 8 anys consecutius com a càrrecs electes, per salut democràtica i mental” i va assegurar que continuarà desenvolupant altres tasques dins de l’assemblea de la CUP, després “d’aquests 8 anys de feina feta amb visió de servei públic i d’estimar Esparreguera i la seva gent”. Des del partit de l'esquerra independentista també es va desitjar sort al regidor Jordi Mestres en el litigi judicial obert per la impugnació, per part d’Esparreguera 2031-Junts, de la candidatura de Junts per Esparreguera a les eleccions municipals.

En el seu torn, la regidora d’ERC Nabila Belghanou va explicar que posa fi a aquesta etapa per motius laborals i va agrair a Alfons Puche la confiança depositada en ella. “Deixant de banda les nostres diferències polítiques, m’agradaria desitjar-vos a tots encerts perquè reverteixin en la millora d’Esparreguera”, va concloure la regidora republicana, que no repeteix a les llistes del partit en aquests comicis. El també regidor d’ERC Jaume Escudé va recordar que porta 12 anys com a regidor i que ara es presenta com a número 13 a les llistes del partit perquè “la dedicació a l’Ajuntament ha de ser plena i quan no es pot donar, s’ha de fer un pas enrere per deixar pas a nova gent”. Escudé va assegurar marxar “feliç i content d’haver treballat pel poble” i també va mostrar el seu suport a Jordi Mestres. D’altra banda el regidor del PSC Toni Molar va agrair a l’alcalde Eduard Rivas la confiança dipositada en ell, el suport rebut per part dels seus companys del PSC i també la feina dels tècnics i tècniques municipals. “He intentat treballar per millorar el poble i la vida de la gent i me’n vaig amb molt amics i coneguts que s’han convertit en família”, va assegurar.

La seva companya de partit, la regidora socialista Maria Vallejo, qui tanca les llistes del partit per als comicis del 28 de maig, va tenir unes paraules d’agraïment a Eduard Rivas, perquè “ha estat un company, un gran amic i família que ha confiat en mi i m’ha recolzat durant tots aquests anys”. La regidora també va voler fer un reconeixement a tots els companys de govern, al personal tècnic municipal i va desitjar sort a tots els regidors per tal que “es pugui seguir fent una política conciliadora i democràtica pel bé del poble que estimem”. Finalment, l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va agrair la feina de tots els regidors i totes les regidors durant aquests 8 anys, “especialment als de l’equip de govern i amb la gent amb qui hem compartit colze a colze” i va assegurar que “fa 8 anys vam encetar un nou cicle polític i un nou estil que ens ha fet guanyar en qualitat política i democràtica”. L’alcalde també va desitjar sort al regidor Jordi Mestres, a qui va adreçar que “si aquest és el teu últim ple ordinari, que ho sigui per les urnes i no per una decisió judicial”.