Tanca
Urbanisme Política 17 de març de 2022

El ple municipal aprova per unanimitat el Pla d’Obres de Millora Urbana d’Esparreguera

La sessió va començar amb una declaració institucional de condemna a la invasió d’Ucraïna i en defensa de la pau, que va rebre el suport de tots els grups municipals. Així mateix, també es va aprovar la modificació de la plantilla de personal i el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament i les assignacions dels grups municipals

El ple municipal d’Esparreguera va aprovar ahir per unanimitat el Pla d’Obres de Millora Urbana (POMU) al municipi, que contempla millores d’asfaltat, senyalització viària i supressió de barreres arquitectòniques i s’ha projectat en tres fases als barris de Can Comelles, Barri Font i El Castell. El pressupost del pla és d’1,6 milions d’euros i la previsió d’inici de la primera fase de les obres és el proper mes d’agost. La sessió plenària, que va tornar a ser presencial però encara sense assistència de públic, va començar amb una declaració institucional de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau, que exigia el cessament immediat de les hostilitats i que va comptar amb l’adhesió de tots els grups municipals. Durant el ple també es van acordar els comptes justificatius de les assignacions dels grups municipals durant l’exercici 2021 i la modificació de la plantilla de personal i el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament per a convertir 50 places laborals en places funcionàries. I els temes que van centrar l’apartat de precs i preguntes van ser la situació del CAP i les targetes moneder.

En referència al POMU, el regidor d’Urbanisme i Paisatge Urbà, Rogeli de la Cruz, va afirmar que “l’Ajuntament treballa des de fa temps en la planificació de les intervencions a l’espai públic i s’ha dotat d’eines per tal de poder efectuar una previsió acurada de les intervencions a realitzar amb criteris objectius”. En aquest sentit, va recordar que ja es disposa del Pla d’Asfaltat i del Pla d’Accessibilitat, i va explicar que “el POMU s’ha redactat com a instrument necessari per a poder executar les obres de millora, reparació i nova urbanització de diversos vials del municipi, tant voreres com calçades i supressió de barreres arquitectòniques”. El projecte contempla executar els treballs en tres fases segons el barri a actuar: Can Comelles, on les obres tindrien una durada estimada de 4 mesos i un pressupost de 547.087 euros; Barri Font, on la durada prevista també seria de 4 mesos i el pressupost de 599.837 euros; i El Castell, on les obres tindrien 2 mesos de durada i un pressupost de 500.016 euros. De la Cruz va explicar que “el projecte implicarà tot el poble, però s’ha començat per aquests barris per la facilitat de quantificar-ne l’execució, ja que necessiten intervencions més senzilles”. Així mateix, va apuntar que les obres, que es finançaran amb romanents de tresoreria, “podrien començar a mitjans d’agost”.

Els grups de l’oposició van validar per unanimitat el POMU. En la seva intervenció, el portaveu d’ERC, Alfons Puche, va apuntar que “sembla que per fi començarem a tenir carrers ben pavimentats i s’eliminaran barreres arquitectòniques”, però va lamentar que “un cop més tot comenci al centre vila, quan els barris perifèrics estan absolutament necessitats, sobretot Mas d’en Gall”. Per això, va demanar que es redactin en breu nous projectes per a millorar els altres barris. Per la seva banda, la portaveu de la CUP, Raquel Montoya, va assegurar que “el manteniment de la infraestructura viària i d’altres equipaments municipals és una necessitat i una de les poques competències pròpies que té l’ajuntament i, per tant, tenim gairebé l’obligació de votar-hi a favor”. La cupaire però, va reclamar que es faci públic el Pla Director d’Asfaltat i el Pla d’Accessibilitat, per poder saber si les actuacions que es faran primer són les prioritàries.

El regidor de Ciutadans, Josep Maria González, també va preguntar el criteri que s’ha fet servir per decidir per quins barris es començava i va demanar “un calendari d’execució d’aquestes obres i dels barris que falten, i específicament de Mas d’en Gall i de Can Rial”. González també va posar en valor “l’impuls a la supressió de les barreres arquitectòniques, tema bandera del nostre grup municipal”. En la seva intervenció, el portaveu d’E2031, Manel Roca, va assegurar que “ens sembla necessària la millora dels carrers i també raonable la priorització que s’ha fet”. El regidor de Junts, Jordi Mestres, va recordar que “hi ha el Pla de Mobilitat, un Pla d’Accessibilitat i un Pla Director de l’Asfaltat, s’ha fet la feina que calia per crear un pla d’obres de millora urbana, diferenciat del pla de xoc urgent d’asfaltat que ja està en marxa” i va subratllar que “alguns dels acords que hem signat amb l’equip de govern en termes de pressupost eren precisament en l’àmbit de millora de la mobilitat i la via pública”. Finalment, el regidor no adscrit, Francisco Aguilar, va apuntar que “la meva prioritat és Mas d’en Gall i Can Rial”, però va assegurar que votava a favor del pla perquè s’eliminaran barreres arquitectòniques.

La sessió va començar amb la lectura, per part de l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, de la declaració institucional de la Federació de Municipis de Catalunya de suport a la societat ucraïnesa i en defensa de la pau en la qual s’afirmava que “la societat catalana i el municipalisme estem compromesos amb la pau i amb la resolució no violenta dels conflictes i, per això, exigim el cessament immediat de les hostilitats abans que es multipliqui el nombre de víctimes, així com el retorn de les tropes al territori internacionalment reconegut de la Federació Russa”. La declaració també apel·la “a la comunitat internacional, en especial a la Unió Europea, a adoptar un paper de mediació per preservar la vida i els drets humans de tota la ciutadania de la regió” i mostra la solidaritat amb el poble ucraïnès davant d’aquest atac, “i especialment amb la ciutadania d’origen ucraïnès que resideix en els nostres pobles i ciutats”. Finalment, el text reafirma que “la guerra mai és la solució als conflictes”.

D’altra banda, el ple va aprovar els comptes justificatius de les assignacions dels grups municipals durant l'exercici 2021 amb els vots a favor de tots els grups municipals, excepte el regidor no adscrit que es va abstenir. Les assignacions estan fixades en 380 euros per mes i 142,50 euros per regidor i mes. Així doncs, l’any passat el PSC va rebre 19.950 euros, ERC 9.690 euros, la CUP 7.980 euros, Ciutadans 6.270 euros, Esparreguera en Comú 7.980 euros, Esparreguera 2031 7.980 euros i Junts per Esparreguera 6.270 euros. D’altra banda, dins l’Àrea d’Organització i Persones, la sessió va acordar amb els vots favorables de tots els grups, excepte E2031 que es va abstenir, la modificació de la plantilla de personal i el catàleg de llocs de treball de l’Ajuntament per convertir 50 places laborals en places funcionàries. El regidor coordinador de l’àrea, Juan Jurado, va explicar que “estem immersos en un procés d’estabilització de places municipals que s’allargarà fins al 2024 i aquest canvi no afecta als processos convocats, ja que aquest entrarà en vigor quan hagi acabat tot el procés”.

En l’apartat de precs i preguntes, els grups municipals van demanar informació a l’equip de govern sobre diferents temes vinculats al municipi. Un dels que va centrar l’apartat va ser les demandes realitzades per a millorar el servei del CAP, una pregunta formulada per Junts per Esparreguera. En aquest sentit, el regidor de Salut Pública, Emmanuel Ortí, va explicar que “com a ajuntament s’ha reclamat recuperar els serveis que ja s’havien retallat abans de la pandèmia, millorar la gestió i l’atenció ciutadana, solucionar el problema de la manca d’especialistes i abordar la creació d’un nou CUAP a la zona”. I l’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, va afirmar que “hi hagut problemes de comunicació amb la última direcció del CAP, que ha dimitit sense comunicar-ho” i va apuntar que a finals de mes es reuniran amb la nova directora. D’altra banda, el regidor no adscrit va preguntar sobre l’estat de les targetes moneder, davant del qual el regidor de Serveis Socials Bàsics, Emmanuel Ortí, va informar que la partida pressupostada, de 230.000 euros, s’ha esgotat i “estem analitzant quina quantitat incorporarem a la proposta de romanents per cobrir la demanda pendent i la que arribarà durant la resta de l’any”.