Tanca
Mobilitat 24 d’agost de 2022

Els principals abonaments dels transport públic integrat seran fins a un 50% més barats a partir de l’1 de setembre

A Esparreguera els descomptes afectaran el sistema tarifari de les diverses companyies que operen al municipi (Monbus, Transport Generals d’Olesa, ALSA i Montferri), ja sigui en bus urbà o en transport interurbà en els trams amb tarifa integrada. La mesura s'aplicarà fins al 31 de desembre i afectarà els abonaments mensuals (T-usual), trimestral per a joves (T-Jove), amb les versions per a famílies monoparentals i nombroses, i el títol per a persones en situació d’atur, que gaudiran d’una reducció de la meitat del preu. La T-casual tindrà una reducció del 30%

Des de l’1 de setembre fins al 31 de desembre els principals abonaments de transport urbà i interurbà d’Esparreguera vinculats al sistema tarifari integrat de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) seran fins a un 50% més barats. Els descomptes afectaran els abonaments que es poden emprar tant en el bus urbà de la companyia Monbus com en les diverses línies interurbanes que operen al municipi en els seus trams integrats. Aquesta reducció tarifària aplicada des de l’ATM, que afecta als principals títols de transport públic integrat, és impulsada pel govern espanyol i té l’objectiu de fomentar l’ús del transport públic i disminuir la petjada de carboni provocada per l’ús del vehicle privat. Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya utilitzarà els mateixos descomptes del sistema tarifari integrat i en el cas de RENFE rodalies, des d’avui, ja es poden comprar els abonaments propis que seran totalment gratuïts. La validesa dels títols d’ATM adquirits durant l'any 2022 serà fins al 15 de gener de 2023 i els títols comprats, però sense començar, es podran bescanviar fins al 31 de març de 2023.

En compliment del Real Decret llei 11/2022, de 25 de juny, i l'Ordre Ministerial de 15 de juliol, impulsades pel govern espanyol, els abonaments i títols multiviatge del transport urbà i interurbà tindran una reducció de preu d'un 30% a partir del dia 1 de setembre, però en els principals abonaments les administracions consorciades en el sí de l'ATM (Generalitat de Catalunya, Ajuntament de Barcelona i Àrea Metropolitana de Barcelona) han complementat la mesura aplicant un 20% addicional. Els abonaments que gaudeixen d'aquest 50% de descompte seran els abonaments mensuals (T-usual) i trimestral per a joves menors de 25 anys (T-jove), així com les seves versions per a famílies monoparentals i nombroses, i el títol per a persones en situació d'atur. Pel que fa al títol per a les persones que utilitzen el transport públic de manera menys freqüent (la T-casual) no s'aplicarà el descompte complementari i tindrà una reducció del 30%. Queden exempts de la reducció els bitllets senzills i els títols integrats T-familiar, T-grup i T-dia.

Aquests descomptes afectaran el sistema tarifari de les diverses companyies que operen a Esparreguera (Monbus, Transport Generals d’Olesa, ALSA i Montferri), ja sigui en bus urbà o en transport interurbà en els trams amb tarifa integrada. D'aquesta manera, l'abonament personal mensual T-Usual, del transport urbà a Esparreguera costarà 20 euros i el bitllet de 10 viatges T-Casual passarà a costar 7,95 euros. El regidor de Mobilitat, Toni Molar, ha valorat positivament la mesura i espera que aquesta "serveixi per a promoure més entre la ciutadania l’ús del transport públic, de manera que es redueixi l'ús del cotxe privat i d’aquesta manera es contribueixi a descongestionar les principals vies i s’aconsegueixi una mobilitat amb un impacte mediambiental més sostenible".

Els descomptes en els abonaments integrats també seran d'afectació als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya i en el cas de RENFE Rodalies i Mitjana Distància, des d'avui ja es poden adquirir els abonaments propis que són de gratuïtat després que el Ministeri de Transport del govern espanyol assumís el complement del 50% restant. Tanmateix, els abonaments d'Alta Velocitat de mitjana distància de RENFE (Avant) comptaran amb el 50% de bonificació i queden exclosos de la bonificació els trens AVE i Llarga Distància, tret de determinats trajectes que comptaran amb el 50% de bonificació. Per a l'adquisició dels abonaments gratuïts de Rodalies s'haurà de pagar una fiança de 20 euros retornables a condició que s'utilitzi un mínim de 16 viatges i es poden adquirir a través de l'app o web de Renfe, a les màquines d'autovenda o a les taquilles.

Els títols integrats d’ATM adquirits durant l'any 2022, indistintament si són de tarifa reduïda o no, seran vàlids només fins al 15 de gener de 2023. Els títols adquirits durant l'any 2022 i sense començar a utilitzar es podran bescanviar per títols de la mateixa classe de l'any 2023 fins a la data del 31 de març de 2023. Tanmateix, s'haurà d'abonar la diferència de preu en cas d'haver-hi diferència entre el preu d'adquisició del títol i el nou preu.