El dia 5 de gener arriba una de les nits més màgiques de l’any i també una de les tradicions més esperades de les festes, la cavalcada dels Reis Mags d’Orient. Un acte que aquest any serà encara més especial perquè tant Ses Majestats com els seus patges estrenaran vestuari i desfilaran pels carrers d’Esparreguera amb noves carrosses. Després de més de dues dècades sense una remodelació, el consistori ha modernitzat la cavalcada vinculant la vestimenta i la decoració de cadascuna de les comitives reials a la diversitat cultural del món i als orígens de cadascun dels tres reis, l’Àrtic, l’antiga Pèrsia i l’Àfrica subsahariana. La nova proposta d’indumentària reial és obra del dissenyador esparreguerí David Maeso i el disseny de les carrosses ha anat a càrrec de l’empresa Escenografia Moià. El pressupost municipal que s’ha destinat a la renovació de la cavalcada és de 150.000 euros, que s’han finançat amb romanents de tresoreria. Així mateix, també s’ha dissenyat un nou espectacle de benvinguda, que es farà novament a l’exterior del Teatre de La Passió, i comptarà amb videoprojeccions i focs artificials.
El regidor de Cultura, Juan Jurado, ha destacat que “és una inversió que estem molt contents d’haver pogut fer i que és molt necessària per Esparreguera, perquè feia més de 20 anys que l’Ajuntament no feia grans inversions per dignificar la nit més especial de l’any”. El regidor de Cultura ha subratllat que “és una remodelació absolutament integral, que implica que Ses Majestats tinguin un espai i una imatge nova, i en la qual hi hem posat molts esforços i molta estima, tant política com tècnicament”. Juan Jurado ha afegit que, amb la mateixa filosofia amb la que s’ha fet la remodelació de la cavalcada, també s’ha preparat l’acte d’arribada de Ses Majestats a Esparreguera: “L’espectacle serà la posada de llarg de tota la remodelació i hem volgut que sigui molt potent i il·lusionant, el tornarem a fer a La Passió, com els darrers dos anys, i tindrà algunes sorpreses molt destacades, hi haurà projeccions sobre façana del teatre, l’aparició dels reis per ser rebuts per tots els infants i focs artificials”.
Després de l’acte de benvinguda començarà la cavalcada, que comptarà amb vuit carrosses i 120 persones que formaran la comitiva reial que acompanya a Ses Majestats. La primera carrossa serà la de l’estrella, que guia el camí dels tres reis, i que s’ha creat amb inspiracions en la tecnologia, el progrés i l’estètica minimalista. En segon lloc anirà la dels patges Amira i Salim, que està associada a l’exploració del món i l’aventura i, seguidament, hi haurà dues carrosses per cadascun dels tres reis. La del rei Melcior ens transportarà al món Àrtic, amb referències a la neu, les aurores boreals i els poblats indígenes d’aquesta freda part del planeta. La del rei Gaspar està associada a l’antiga Pèrsia i el desert, amb tons terra, estampats tipus catifa i referències als pobles nòmades. Finalment, les carrosses del rei Baltasar ens portaran la vitalitat i la barreja de colors i estampats dels pobles de l’Àfrica subsahariana.
El dissenyador esparreguerí David Maeso, autor del vestuari, ha explicat que “des de l’Ajuntament em van donar unes pautes molt obertes, principalment que cada rei s’associés a un color i tingués una carrossa principal i una secundària amb la mateixa temàtica vinculada al seu origen cultural, i això m’ha permès tenir llibertat alhora de crear la proposta artística”. En les seves creacions hi ha referències als habitants i elements característics de cadascuna de les tres regions del món d’on provenen els reis, però també hi ha referents pictòrics i cinematogràfics, des 2001 una Odissea en el espacio, a Star Wars o Bola de Drac. “Mantenint els pilars de la cavalcada, que no deixa de ser un acte tradicional, he intentant innovar per dotar-la d’alegria, vistositat i també valors positius”, ha explicat Maeso, qui ha apuntat que “el vestuari de la comitiva reial són peces que poden ser usades per qualsevol persona, independentment de la seva identitat de gènere i tipus de cos, i durant el procés de creació s’ha tingut en compte l’impacte ambiental, fent servir retalls i stocks sempre que ha estat possible”.
Comparteix aquest contingut