Dret a tenir un treball funcional i adequat a les seves capacitats, a ser respectats i que es tinguin en compte les seves opinions, a disposar d’espais sense barreres arquitectòniques per a facilitar la seva autonomia, i a gaudir d’un oci adequat. Aquests són alguns dels desitjos i necessitats que han reivindicat les persones usuàries del Taller Ocupacional de Can Comelles (TOCC) avui que se celebra el Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. Ho han fet a través d’un manifest en què reclamen poder participar de forma activa en la societat. A Esparreguera, segons dades del 2020 fetes públiques pel Departament de Drets Socials de la Generalitat, hi ha 2.052 persones amb algun tipus de discapacitat, xifra que representa un 10% de la població. D’aquestes, 1.165 persones, és a dir més del 50% del total, són discapacitats físics, 399 persones tenen malalties mentals, 222 discapacitats visuals o auditives i 166 persones discapacitat intel·lectual. L’objectiu d’aquesta jornada és promoure els drets i el benestar de les persones amb diversitat funcional en tots els àmbits de la societat i conscienciar sobre la seva situació al conjunt de la ciutadania.
En referència al manifest elaborat per les persones usuàries del TOCC, el director del taller ocupacional, David Bicardí, ha explicat que “aquest és el segon any que elaborem aquest document, que ha sorgit de les reflexions i desitjos dels propis usuaris i usuàries” i ha afegit que “no només vol exposar els seus drets, sinó també, donar l’oportunitat a que la resta de la societat pugui apropar-s’hi i comprovar que les seves peticions són les mateixes de qualsevol persona que vulgui tenir una vida plena i de qualitat”. El primer que demanen en el document és que, quan es faci referència a ells no s’utilitzi la paraula discapacitat, “perquè tots i totes tenim capacitats i som diferents, de la mateixa manera que tothom no sap fer-ho tot”. Reclamen també el dret a tenir temps per fer les coses sols i bé i ser respectats i que es tinguin en compte les seves opinions. Reclamen drets laborals, com tenir un treball funcional i adequat a les seves capacitats o tenir la informació necessària per a poder exercir les seves responsabilitats amb seguretat.
En una vessant més lúdica, demanen poder gaudir d’un oci adequat a les seves necessitats i poder triar com volen ocupar el seu temps de lleure. A nivell urbanístic, exigeixen espais sense barreres arquitectòniques per a facilitar la seva autonomia. També demanen poder accedir a pisos tutelats o residències per fer una vida independent dels seus pares i poder tenir una parella i crear una família. Finalment, volen fer-se visibles i participar de forma activa a la societat per contribuir en el seu progrés. La regidora d’Igualtat i Diversitat, Sara Gómez, ha assegurat que “la sensibilització és molt important, però també cal implicació política i accions reals per garantir que les persones amb diversitat funcional puguin gaudir d’una vida inclusiva i igualitària”. En aquest sentit, ha apuntat que “a Esparreguera som conscients de la necessitat de tenir espais d’inserció laboral i acompanyament, com són el Taller Ocupacional Can Comelles i la fundació ÀuriaFil”.
Des de l’Associació Petjades de Colors, que agrupa persones amb diversitat funcional de la vila, també s’ha unit a les reivindicacions del Dia Internacional de les Persones amb Diversitat Funcional. La presidenta de l’entitat, Marisa Lafrón, ha explicat que l’associació treballa “des de la proximitat”, detectant totes aquelles dificultats que es trobem a la vida quotidiana i en l’entorn proper i intentant adequar-les i modificar-les per a que desapareguin. “Moltes vegades la gent no n’és conscient perquè per a ells no és una dificultat, però quan els hi expliquem la reacció sempre és força positiva”, ha assegurat. Marisa Lafrón també ha afegit que “no ens agrada fer activitats exclusives per a persones amb algun tipus de discapacitat, sinó que defensem poder participar de la vida social del municipi com qualsevol altra persona, evidentment som conscient que algunes activitats necessiten algun tipus d’adaptació, però només cal tenir-ho en compte i voluntat per a poder-ho fer”.
Comparteix aquest contingut