Tanca
Urbanisme Hisenda 14 d’octubre de 2021

Les ordenances fiscals per al 2022 suprimiran la taxa del transport adaptat

Les ordenances, que es portaran a aprovació en el ple del mes d’octubre, mantenen congelats els preus de taxes i impostos i conserven les bonificacions pel foment de l’ocupació incorporades l’any passat. També s’introdueixen algunes adaptacions, com l’actualització dels preus de les places privades de la residència Can Comelles

La modificació de les ordenances fiscals per al 2022, que es portarà a aprovació en la propera sessió plenària de l’Ajuntament d’Esparreguera, el dimecres 20 d’octubre, suprimeix la taxa pel transport adaptat, que passarà a ser gratuït per a les persones usuàries. També manté les bonificacions en matèria de promoció econòmica per a la conservació i augment de llocs de treball de les empreses del municipi, que ja s’han aplicat aquest any per donar resposta a la situació derivada de la pandèmia, i incorpora una reducció del 80% en la taxa per canvi de titularitat dels negocis. Les ordenances també actualitzen els preus de les places privades de la residència municipal Can Comelles, amb increments que van del 4 al 24% segons el grau de dependència, per a equiparar-los als que fixa la Generalitat de Catalunya. La resta de taxes i impostos municipals es congelen i no s’introdueixen canvis que suposin un augment de la càrrega impositiva.

La proposta de modificació d’ordenances fiscals es va presentar ahir als grups municipals de l’oposició en la comissió informativa de Presidència i Bon Govern. El regidor de Serveis Econòmics, Daniel Farriols, ha explicat que “amb aquestes ordenances volem donar continuïtat a les mesures excepcionals aprovades l’any passat per la pandèmia, congelant impostos i taxes i mantenint bonificacions en matèria de promoció econòmica per donar facilitats a les empreses, i també volem donar suport a les persones usuàries del transport adaptat”. Si el ple municipal aprova la proposta, es derogarà l’ordenança fiscal número 36, que regula la taxa per la prestació del transport adaptat, i aquest servei passarà a ser gratuït per a totes les persones usuàries, tal com ja va passar el 2019 amb el transport escolar. El cost d’aquest servei, que utilitzen, entre d’altres, els usuaris del Taller Ocupacional Can Comelles (TOCC) i el Centre de Dia de la residència municipal, l’assumirà directament l’Ajuntament que juntament amb el Consell Comarcal del Baix Llobregat farà una licitació conjunta amb l’objectiu de millorar-ne la prestació.

Una altra de les novetats d’aquestes ordenances és que incorporen la segona fase d’actualització dels preus de les places privades de la residència municipal Can Comelles per a equiparar-los als fixats per la Generalitat. “Les tarifes estaven molt per sota de les que marcava l’administració catalana i es va decidir equiparar els preus en dues fases, el 2019 ja es va aprovar un increment del 50% i ara n’aprovarem un de nou, que estava previst portar a terme el 2020, però que no vam aplicar per la situació generada per la pandèmia”, ha explicat Daniel Farriols. Aquesta adaptació de tarifes suposarà un increment del 13% en la quota mensual del Centre de Dia i del 14% en el servei de llar residència. En el cas de la residència assistida, l’augment és del 3,5% per a les persones usuàries amb grau u de dependència, del 24% en les de segon grau i del 7,7% en les de grau tres.

En l’àmbit empresarial i comercial, es mantenen els descomptes en matèria de promoció econòmica aprovats l’any passat. Així doncs, l’IBI i l’IAE conserven la bonificació d’entre el 15 i el 35% per l’increment de plantilla en funció de les noves persones contractades i es manté també la possibilitat que, en circumstàncies especials i a sol·licitud de l’empresa, es pugui aprovar per ple una bonificació de fins al 95% de l’IAE. Com a novetat, s’incorpora una modificació en l’ordenança fiscal número 19, que regula la taxa per la prestació dels serveis d’intervenció administrativa en l’activitat dels ciutadans i les empreses, a través de la qual la taxa per a la tramitació del canvi de titularitat de negocis i empreses es redueix i passa dels 309,50 euros actuals a 63 euros.

Algunes ordenances també incorporen algunes adaptacions legals, com la taxa que regula els preus públics de l’Escola Municipal de Música i Dansa, que contemplarà la possibilitat de fer classes virtuals en situacions excepcionals, com ha passat en aquest darrer curs per l’emergència sanitària, fet que tindrà una reducció del 50% en la quota. Pel que fa a la recaptació prevista de cara a l’any que ve, el regidor de Serveis Econòmics de l’Ajuntament d’Esparreguera ha apuntat que “la previsió és d’una certa tornada a la normalitat, ja estem veient com les escoles bressol municipals, l’Escola Municipal de Música i Dansa i la d’Arts Plàstiques estan incrementant les matriculacions, però, estimem que això no suposarà encara la recuperació de la xifra d’ingressos en concepte de taxes i preus municipals del 2018 o 2019”.