Tanca

Els XXII Jocs Florals i el V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera reprenen els terminis

Les convocatòries havien quedat suspeses per l’Estat d’Alarma però ara ja s’han fixat noves dates. Les obres que concorrin al certamen literari -en les modalitats de Poesia i Narrativa, adult i jove- es poden presentar a l’OAC fins al dia 22 de juny; i els treballs de recerca - en les categories d’ESO, Batxillerat i adults- es poden lliurar fins al 20 d’agost

Les convocatòries dels XXII Jocs Florals d’Esparreguera 2020 i el V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera, que van quedar suspeses a causa de la declaració de l’Estat d’Alarma per la pandèmia de la Covid-19, s’han reactivat amb l’aixecament de la suspensió de procediments i terminis administratius. En ambdós casos s’han establert noves dates per a presentar les sol·licituds, així les obres que es presentin al certamen literari es poden lliurar a l’Oficina d’Atenció Ciutadana (OAC) fins al dilluns 22 de juny, i els treballs que concorrin als Premis de Recerca, fins al 20 d’agost. Els XXII Jocs Florals consten de cinc premis de lots de llibres escrits en català, en les modalitats de Narrativa i Poesia, adult i jove, i d’Excel·lència Lingüística. I en els Premis de Recerca hi ha tres categories -3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i adults- i els premis consisteixen en lots de productes multimèdia i la publicació del treball guanyador en la categoria adult.

El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha subratllat que amb la decisió de reprendre els dos certàmens “ens alineem amb la resta de gestions que estem fent des de la regidoria per posar al dia els actes culturals, perquè creiem que són importants i que és preferible tenir capacitat d’adaptació que anular actes, encara que la situació d’emergència sanitària ens obligui a complir unes restriccions o ens demori en el temps com en aquest cas”. Els XXII Jocs Florals d'Esparreguera 2020 és un certamen literari adreçat al públic jove i adult esparreguerí convocat per la regidoria de Cultura i el Servei Local de Català d’Esparreguera (SLC), del Consorci per a la Normalització Lingüística. El certamen està integrat per quatre categories: Narrativa Adults, Poesia Adults, Narrativa Jove i Poesia Jove (1er i 2on de Batxillerat). Hi ha un premi per a cada modalitat, més un guardó a l’Excel·lència Lingüística, que es dona a una obra que excel·leixi en el nivell de llengua catalana a proposta del SLC.

Per a participar-hi cal presentar una obra escrita en llengua catalana i inèdita, no pot haver estat publicada enlloc ni tampoc pot haver guanyat cap altre premi. L’autoria de l’obra ha de ser individual. El termini per a presentar les obres a l’OAC acaba el dilluns 22 de juny. A l’apartat subvencions del web municipal es poden llegir les Bases dels XXII Jocs Florals i descarregar el full d’inscripció de la categoria corresponent. La valoració de les obres participants la farà un jurat integrat per 5 persones que valorarà l’argument i la trama, els recursos literaris emprats i la correcció lingüística. Els premis estan valorats amb un import global de 1.500 euros i consistiran en lots de llibres editats en català a elecció de la persona guanyadora. El lliurament dels guardons es durà a terme el 23 de juliol, la data en que a Catalunya s’ha acordat fer la celebració de Sant Jordi que va quedar suspesa a causa de l’emergència sanitària.

D’altra banda, la cinquena edició del Premi de Recerca Vila d’Esparreguera té l’objectiu de promoure l’estudi i la recerca en qualsevol àmbit del coneixement i de l’expressió centrat en la vila d’Esparreguera i està convocat per les regidories de Memòria Històrica i Joventut. Per a participar-hi, cal presentar una obra que ha d’estar escrita en llengua catalana, ha de ser inèdita i l’autoria pot ser individual o col·lectiva, amb un màxim de fins a 3 persones. El tema és lliure, però sempre centrat en la vila d’Esparreguera. Hi ha tres categories: 3r i 4t d’ESO, 1r i 2n de Batxillerat i adults. S’estableixen tres premis, un per cada categoria, que consistiran en un lot de productes multimèdia per cada premiat i , en el cas de la categoria d’adults, en la publicació del treball guanyador amb un tiratge de 100 unitats per a distribuir gratuïtament. Per a l’exercici 2020 els premis estan valorats amb un import global de 3.500 euros.

Les obres es poden presentar fins al dia 20 d’agost a l’OAC en horari d’atenció al públic omplint la sol·licitud que es podrà trobar a l’Ajuntament o descarregar des de la pàgina web. Aquest any, com a novetat, els treballs es podran presentar en format digital, és a dir, amb un CD o un llapis de memòria, sense necessitat de portar-lo imprès. En el cas de les categories joves, enguany no és imprescindible que el treball porti el segell del centre educatiu, ja que a causa de la Covid-19 els instituts no mantenen l’activitat docent habitual. La valoració de les obres les farà el jurat, que estarà integrat per 5 persones i valorarà l’originalitat del tema, el procés de recerca i el rigor científic, la qualitat lingüística i la presentació i estructura del treball. Tot i que encara no hi ha data fixada per a l’entrega de premis, el consistori preveu poder fer l’acte el mes de setembre o a principis d’octubre si la situació d’emergència sanitària ho permet.