Tanca
Convivència 19 de febrer de 2024

En marxa un nou curs de català i d’obtenció del Certificat de Primera Acollida per a dones nouvingudes

Es tracta d’una formació impulsada per la Regidoria de Convivència per a acompanyar a persones nouvingudes, formar-les en nivells inicials de llengua catalana i dotar-les d’eines per a facilitar la seva incorporació al municipi. El curs consta de tres mòduls: català, coneixements de la societat catalana i del seu marc jurídic i coneixements laborals

Aquest mes de febrer ha començat una nova edició dels cursos impulsats per la Regidoria de Convivència adreçats a persones estrangeres immigrades per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida, un document amb eficàcia jurídica i d’utilitat en els processos d’estrangeria o d’adquisició de la nacionalitat. El curs consta de tres mòduls: català, coneixements de la societat catalana i del seu marc jurídic i coneixements laborals. En aquesta edició hi participen un total de 20 dones, de nacionalitat marroquina i paquistanesa, que han arribat fa poc a la vila, en la majoria dels casos per reagrupament familiar. El primer mòdul, el de llengua catalana, es va iniciar la setmana passada, consta de 90 hores de formació i l’imparteix la fundació Ficat. El curs, que es duu a terme els dilluns, dimecres i divendres de 9.30 a 11.30 del matí a la Casa dels Mestres, s’allargarà fins a mitjans de juny.

La regidora de Convivència, Núria Escobar, ha explicat que “en aquesta edició, s’ha creat un grup de dones de primera acollida, procedents del Marroc i del Pakistan, amb l’objectiu de generar, des de la Regidoria de Convivència, vincle i contacte amb aquestes famílies per a treballar no tant l’obtenció de documents jurídics, sinó sobretot l’acollida, amb temes vinculats a l’escolarització dels fills i filles, el coneixement dels serveis municipals i del municipi en general”. Escobar també ha apuntat que les dones que participen en aquesta edició del curs per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida tenen “nivells de coneixement de la llengua molt diversos, i per això intentarem que, les que tenen més nivell, es puguin incorporar el curs que ve als cursos que ofereix l’Oficina de Català i l’Escola d’Adults, que ara ja no tenien places disponibles”.

La formació per a l’obtenció del Certificat de Primera Acollida vol donar resposta a les necessitats de formació i informació de les persones immigrades amb l'objectiu de promoure la seva autonomia personal dotar-les d’uns coneixements mínims per facilitar el viure i treballar a Catalunya. Les accions formatives i continguts a acreditar es divideixen en 3 mòduls. El mòdul A consisteix en aprendre català i castellà amb un mínim de 90 hores de formació en cadascuna de les dues llengües oficials. El mòdul B de “Coneixements laborals”, té una durada mínima de 15 hores i, anteriorment es prestava des del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), però des de l’any passat s’ofereix també des de l’Ajuntament d’Esparreguera. Finalment, el mòdul C de “Coneixements de la societat catalana i el seu marc jurídic”, amb un mínim de 15 hores.

El grup de 20 dones que han iniciat aquest mes de febrer la formació en llengua catalana realitzarà els tres mòduls, amb la qual cosa podran tenir accés al certificat de primera acollida, però sobretot, podran tenir un major coneixement del municipi on actualment resideixen i de la normativa legal i laboral de Catalunya. La Regidoria de Convivència programa diverses edicions dels mòduls per a obtenir el Certificat de Primera Acollida. Aquelles persones que estiguin interessades en cursar-los poden contactar amb la regidoria a través del correu electrònic [email protected] o del telèfon 93 777 18 01.