Esparreguera commemora avui, 30 de gener, el Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau amb la programació dels actes centrals de Camins de Pau, una iniciativa per a treballar la memòria històrica i la cultura de la pau impulsada en el marc del Projecte Educatiu de Ciutat (PEC). Aquest matí, la plaça del Centre, ha acollit l’exposició dels treballs sobre els camps de refugiats que ha realitzat l’alumnat de 5è de primària de totes les escoles del municipi, els quals s’han intercanviat cartes on reflexionen sobre aquesta experiència des del punt de vista d’un infant. Així mateix, l’alumnat de 4t d’ESO dels tres centres de secundària de la vila ha portat pancartes i un mural amb escrits referents a la pau i s’han intercanviat els seus treballs sobre l’exili “La capsa del temps”. La programació commemorativa seguirà a les 7 de la tarda a la plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc l’acte d’homenatge als deportats i exiliats de la vila, que comptarà amb la intervenció de Carlos Quesada, fill de José Quesada, esparreguerí deportat a Mauthausen, una actuació artística amb ballarins i ballarines dels centres de secundària d’Esparreguera i l’Escola Municipal de Les Arts i la interpretació del cant “A la joventut”, l’himne de la pau dels països escandinaus.
El regidor d’Educació de l’Ajuntament d’Esparreguera, Juan Jurado, ha assegurat que “el projecte Camins de Pau és un arquetip del que ha de passar en un Projecte Educatiu de Ciutat, que s’alineïn diferents agents al voltant de l’ajuntament, que fa d’aglutinador, per a dur a terme projectes que tinguin un component de transformació ciutadana a través d’una mirada educativa”. En aquest sentit, ha subratllat que “és un projecte del qual n’estem molt orgullosos i molt agraïts, perquè la participació ha sigut real i han estat moltes les persones que han dedicat molt de temps perquè pugui tirar endavant”. La iniciativa Camins de Pau va sorgir en el si del PEC arran de la reflexió que a les escoles no es parlava sobre la Guerra Civil i les seves conseqüències, amb fets com ara que l’any 1939 a Esparreguera es van exiliar més de 400 persones, quan la vila tenia poc més de 5.000 habitants. “Com a societat, ens interessa que l’exercici de la memòria democràtica sigui cada vegada més transversal i compti amb projectes com aquest, que no només van als joves i la ciutadania adulta, sinó també a la infància, per promoure entre els infants valors tan fonamentals com els de la no violència i la pau”, ha destacat Juan Jurado.
Durant l’acte d’aquest matí, representants de l’alumnat de 5è de primària de cada centre escolar han presentat el camp de refugiats que han treballat, mitjançant una lectura o representació d’alguna escena relaciona amb el camp. Seguidament, s'ha fet l'intercanvi de cartes entre camps de refugiats, una activitat que consistia en el fet que cada infant escrivia una carta posant-se en la situació d’un refugiat i explicant la situació del camp prèviament treballat a l’aula. L’aportació de l’alumnat de primària ha finalitzat amb la cantada de "A la joventut", una cançó escrita per Nordahl Grieg l'any 1936 i inspirada en la Guerra Civil Espanyola, amb la col·laboració de Lola Pérez, pianista i compositora, professora de l'Escola Municipal de Les Arts d'Esparreguera. El punt final de l'acte l'han posat els representants de l'alumnat de 4t d'ESO dels instituts d'Esparreguera que han aportat el seu treball sobre l'exili plasmat amb el projecte "La capsa del temps".
La commemoració del Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau es traslladarà aquesta tarda a la plaça de l’Ajuntament, on tindrà lloc l’acte d’homenatge als refugiats d’Esparreguera i a favor de la pau al món. L’acte començarà a les 7 de la tarda, estarà presentat per l’alcalde, Eduard Rivas, i el regidor de Memòria Històrica i Educació, Juan Jurado, i comptarà amb la intervenció de Carlos Quesada, fill de José Quesada, esparreguerí nascut a Can Sedó, el qual va ser deportat a Mauthausen amb els seus pares i germans. Seguidament, hi haurà una performance de dansa amb la participació d’alumnes dels centres de secundària d’Esparreguera i l’Escola Municipal de Les Arts, sota la direcció de Pau Ibars i amb una escenografia creada per l’alumnat de 4t d’ESO de l’escola El Puig.
L’acte d’homenatge finalitzarà amb la interpretació del cant “A la joventut” a càrrec de la cantant Pili Ortí, acompanyada de la pianista, compositora i professora de l’Escola Municipal de Les Arts, Lola Pérez, i de diversos cantants distribuïts a la plaça i dirigits per la professora de música de l’escola Mare de Déu de la Muntanya, Mayte Gómez. Jurado ha assegurat que “hi ha molta feina al voltant d’aquests Camins de Pau, per això espero que sigui un èxit i una celebració que es quedi cada any a Esparreguera perquè el Dia Internacional Escolar de la No Violència i la Pau és una efemèride preciosa, a la qual també s’hi poden afegir, en un futur, altres agents socials”.
Comparteix aquest contingut