Esparreguera comença avui la celebració d’una Festa Major que, a darrera hora, s’ha vist afectada per les noves mesures de prevenció anunciades per la Generalitat. La normativa, que entra en vigor demà i de la qual encara se’n desconeixen els detalls, afecta, entre d’altres, a la celebració d’activitats amb més de 500 persones dempeus i, a més, imposa l’obligatorietat del control d’aforament i el registre d’assistència. Amb tot, el gruix de la programació festiva es podrà dur a terme tal i com estava previst, perquè ja s’havia dissenyat seguint mesures com el control d’aforament amb reserva prèvia o la distància de seguretat. Tot i això, s’han hagut de posposar el Pandemònium i la cercavila de Festa Major, que s’havien de dur a terme a l’avinguda de Francesc Macià, a causa de la dificultat per a garantir el compliment de les noves mesures exigides. Així mateix, per a adaptar-se a la nova normativa, els balls programats amb l’orquestra Montgrins i la Salseta del Poble Sec han passat a ser concerts amb seient assignat. Tenint en compte l’actual context epidemiològic, l’Ajuntament també ha dut a terme diferents activitats de coordinació amb totes les entitats i agents implicats en l’organització d’activitats amb l’objectiu d’extremar les mesures i garantir la celebració d’una Festa Major segura.
La Festa Major s’allargarà fins al 12 de juliol i donarà lloc a més d’una trentena d’actes, que es concentraran sobretot a l’aparcament de les Hortes i la plaça del Centre. L’alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, ha apuntat que “les dades epidemiològiques no ens acompanyen, però des de l’Ajuntament portem mesos treballant en una programació que es pugui adaptar als diferents moments de la pandèmia i us podem garantir que totes les activitats que organitzem respectaran les mesures vigents i seran segures”. En aquest sentit, l’alcalde ha recordat que ja s’han celebrat altres programacions culturals en els darrers mesos, com la Festa Major d’Hivern i la de Nadal i Reis que “han estat un èxit tant de públic com d’organització”. “Per l’Ajuntament la màxima prioritat és la salut pública, però entenem que la cultura forma part d’aquesta salut, perquè és salut emocional i vital, i hem de trobar espais on els veïns i veïnes ens puguem relacionar de forma segura”, ha subratllat.
En el mateix sentit s’ha pronunciat el regidor de Cultura, Juan Jurado, qui ha ressaltat que “és una situació sobrevinguda, ja havíem dissenyat una festa ajustada a les mesures de seguretat que ens exigeix la pandèmia, però no esperàvem el rebrot que estem vivint actualment a tot Catalunya i que ens obliga a posposar algunes activitats en les que no podem garantir el complint de les mesures”. Es tracta del Pandemònium i la cercavila de Festa Major, que s’havien de celebrar a l’avinguda Francesc Macià amb una afluència de públic prevista superior a les 500 persones i en la que no s’havia previst el control nominatiu del públic. El regidor ha subratllat que l’Ajuntament “acompanyarà les entitats que es veuen afectades, ajudant-les a cobrir les despeses que hagin pogut tenir i intentant trobar una nova data per a què puguin organitzar els actes”. “Hem estat molt escrupolosos en totes les activitats culturals que hem programat en el darrer any i ara no és el moment de fer-ho malament”, ha conclòs Juan Jurado.
Per a garantir la salut pública i el compliment de les mesures, l’Ajuntament també ha tancat l’assistència a tots els espectacles que ja han superat les 500 entrades reservades i ha reconvertit en concerts amb seient assignat els dos balls que hi havia previstos. Així mateix s’estan comunicant les mesures d’obligat compliment a totes aquelles entitats i agents que organitzen actes dins la programació de la Festa Major, com La Barraka, la Colla Bastonera del Montserratí, els Castellers, la Fede, les entitats esportives i l’Ateneu. En referència a la fira d’atraccions, no hi ha cap restricció específica ja que el pla sectorial que la regula segueix vigent i no ha patit modificacions. Tot i això, els enginyers municipals s’han desplaçat avui a la fira per a verificar que es compleixen totes les mesures i la seva celebració ha quedat autoritzada, però subjecte al compliment de la normativa de salut pública, garantint que no es produeixen aglomeracions i que es compleixen les normes d’higiene i desinfecció.
Es manté el gruix de la programació
Tot i que ja s’han realitzat alguns actes previs, la celebració oficial comença avui. A les 6 de la tarda es farà la penjada de la senyera i la tradicional repicada de campanes d’inici de Festa Major a càrrec dels Amics del Campanar. Seguidament, a les 7.30 del vespre a l’escenari de les Hortes, l’actor i productor vilanoví, Dafnis Balduz, conegut per sèries com Ventdelplà, Nit i dia o Cuéntame, serà enguany l’encarregat d’oficiar el pregó que donarà el tret de sortida oficial als actes festius. A continuació, tornarà a l’escenari la Banda de Música d’Esparreguera per oferir el repertori tradicional de concert de banda. El dia finalitzarà amb l’Impro Show de Planeta Impro, un espectacle on els actors surten a l’escenari sense guió i a partir dels suggeriments del públic van teixint històries amb grans dosis de creativitat i humor.
Demà la programació començarà, a les 6.30 de la tarda a la sala d’actes de Can Pasqual, amb la presentació del llibre “Esparreguera 1931-1939. República, Guerra, Revolució i Repressió” de l’historiador Josep Maria Cobos Hernández, guanyador del V Premi de Recerca Vila d’Esparreguera. A les 8 del vespre la plaça del Centre acollirà el concert dels coros rocieros Santa Eulàlia i Nuevos Comienzos i, a les 11 de la nit, l’aparcament de les Hortes serà l’escenari d’un dels plats forts d’aquesta Festa Major, els concert de Buhos, que presenta el seu últim treball Teràpia col·lectiva, i del grup de mestissatge festiu Porto Bello.
El dissabte al matí tindrà lloc la cronoescalada al campanar, organitzada per la Barraka Alternativa. A les 7.30 del vespre, a la plaça del Centre, els Castellers d’Esparreguera proposen un concert de gralles amb els grallers MúsX. I la nit finalitzarà amb un concert adreçat al públic jove de la mà del terrassenc Lildami, que omplirà l’escenari de les Hortes de trap i músiques urbanes en català juntament amb el raper Mi.Amargo. El diumenge estarà protagonitzat pels dos concerts que oferirà la Cobla Orquestra Els Montgrins, a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit a l’escenari de les Hortes. A les 8 del vespre, a la plaça del Centre, la Colla Bastonera del Montserratí oferirà balls de bastons acompanyats de música de taverna de la mà de Coi Els Montgrons. I l’obra de teatre de Festa Major, Infidels, que s’havia de representar al Teatre La Passió, s’ha hagut de suspendre a causa del confinament dels actors i actrius per casos positius de coronavirus.
El dilluns 12 de juliol serà el darrer dia de Festa Major. A les 7 de la tarda es farà la mostra de cultura popular infantil amb les colles infantils de la Fede i, seguidament, hi haurà concert familiar amb Ambauka, que presentaran el seu tercer disc De cap per avall. A les 10.30 de la nit, es podrà gaudir del castell de focs, que torna a la seva ubicació habitual a la plaça de la Serralada, i a les 11 de la nit la llegendària Salseta del Poble Sec posarà el clàssic punt i final a la Festa Major d’Esparreguera.
Comparteix aquest contingut